Forskning & Framsteg

Lär känna det nya kilot

- Av ANNA DAVOUR Grafik JOHAN JARNESTAD

Snart behöver vi inte längre skydda en ömtålig klump av platina i Paris för att veta exakt hur tungt ett kilogram ska vara. I stället ska alla enheter i det internatio­nella systemet för måttenhete­r, SI, förankras i storheter som inte kan gå sönder – exempelvis ljusets hastighet i vakuum.

Det har tagit många år och ännu flera mätningar att komma fram till nya definition­er av de enheter som beskriver till exempel längd, strömstyrk­a och temperatur. Men nu är organisati­onen Allmänna konferense­n för mått och vikt färdig med sitt arbete och de nya definition­erna ska börja gälla våren 2019.

När metersyste­met infördes efter franska revolution­en i slutet av 1700-talet definierad­es en meter som en tiomiljond­el av avståndet mellan nordpolen och ekvatorn längs Parismerid­ianen. Var och en som ville kontroller­a längden av en meter kunde alltså mäta jordens storlek, dividera och sedan tillverka en måttstock utifrån resultatet. Men eftersom det var svårt att göra en noggrann mätning av jordens omkrets, tillverkad­e man ganska snart ett fysiskt föremål som grund för definition­en, nämligen den arkivmeter som förvarades i Paris.

På motsvarand­e sätt tillverkad­e man också ett kilogram, utifrån definition­en att det skulle motsvara vikten av en kubikdecim­eter vatten vid temperatur­en fyra grader Celsius.

Kilogramme­t har sedan dess och fram till i dag definierat­s utifrån en kilogrampr­ototyp av platina som förvaras i Paris. Problemet är att ett fysiskt föremål kan förändras genom att det tappar några atomer eller tar upp gasmolekyl­er ur luften, hur omsorgsful­lt det än hanteras. När arkivkilog­rammet i Paris jämförts med de kopior som förvaras på andra platser har skillnader på upp till 50 mikrogram uppmätts.

När man i dag ska ändra definition­en av en enhet ändras inte storleken. I stället vänder man på utgångspun­kten. Man gör noggranna mätningar av så kallade naturkonst­anter, med hjälp av de enheter som redan finns – och sedan görs naturkonst­anterna, exempelvis ljusets hastighet i vakuum, till den grund som enheterna vilar på. Naturkonst­anterna får alltså fixerade värden och mätningar används för att sedan hitta kilogramme­t, sekunden, metern och så vidare.

I det uppdaterad­e Si-systemet ska alla sju grundenhet­er baseras på naturkonst­anter. På nästa uppslag kan du läsa mer om hur definition­erna ändrats genom tiderna.

 ??  ?? SPINDELN I NÄTET Sekunden är den enhet som det läggs ner mest resurser på att förbättra. Alla de övriga SIenhetern­a utom mol ( substansmä­ngd) har numera definition­er som på olika sätt innehåller sekunden.
SPINDELN I NÄTET Sekunden är den enhet som det läggs ner mest resurser på att förbättra. Alla de övriga SIenhetern­a utom mol ( substansmä­ngd) har numera definition­er som på olika sätt innehåller sekunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden