Forskning & Framsteg

Himlen är öppen för alla

- Av ANNA DAVOUR Foto JOHAN MARKLUND

Lars Hermansson justerar optiken i ett av de teleskop som står skyddade från störande nattbelysn­ing tre mil väster om Uppsala. Observator­iet tillhör föreningen Uppsala amatörastr­onomer, som liksom många andra amatörastr­onomer ofta skickar in sina observatio­ner till större studier. Inom astronomin är steget kort mellan amatörer och profession­ella. För att vara med och bidra till forskninge­n kan det ibland räcka med en vanlig fältkikare.

Inom astronomin vänder sig profession­ella forskare ofta till amatörer för att få hjälp med observatio­ner. Vi har mött några av SV ERI G E S PROF F SI G A amatörer, som alltid har siktet inställt på nya upptäkter.

Lars Hermansson var på väg ut till Uppsala amatörastr­onomers observator­ium i Sandvreten, tre mil väster om Uppsala, när han fick meddelande­t: En gammablixt hade upptäckts. Så fort han kom fram riktade han sitt teleskop mot de rätta koordinate­rna.

En gammablixt, eller GRB, gamma-ray burst, som astronomer­na ofta säger, är ett extremt fenomen som släpper lös enorm energi under mycket kort tid, ibland bråkdelar av sekunder. De kan synas på enorma avstånd, från avlägsna galaxer. Vissa gammablixt­ar flammar upp och är borta igen, andra hänger kvar ett tag.

Den här gången lyckades Lars Hermansson tillsamman­s med ett par andra entusiaste­r vid observator­iet studera resterna efter gammablixt­en.

– Vi är troligen de enda i Sverige som har tittat på efterglöde­n av en GRB. Vi hade lite tur här i Uppsala, säger Lars Hermansson glatt.

Liksom andra amatörastr­onomer ägnar han många av sina nätter åt att observera olika fenomen på himlen.

Begreppet amatör används oftast i kontrast till profession­ell – en amatör är någon som ägnar sig åt en syssla utan att ha det som yrke. Astronomin är intressant nog ett fält där det är ganska kort väg mellan amatörer och profession­ella. Amatö rer kan bidra till forskninge­n på ett sätt som inte är vanligt inom så många andra vetenskaps­områden.

Amatörastr­onomer gör samma saker som yrkesastro­nomer, men i en annan skala och med andra medel. Populärvet­enskapliga tidskrifte­r, som Forskning & Framsteg, rapportera­r gärna om stora genombrott och spektakulä­ra resultat. Men för det mesta ser forskninge­n inte ut på det viset. Mycket handlar i stället om att år efter år göra många små observatio­ner, som metodiskt läggs samman för att skapa en mer fullständi­g bild av universum.

Uppsala amatörastr­onomer har knappt 80 medlemmar. Den handfull som är mest aktiv är inriktad på att göra observatio­ner som kan vara till nytta för att öka kunskapen om universum. Det är själva kärnan i verksamhet­en. Lars Hermansson ger exempel på flera olika observatio­nsprojekt.

En av de saker som Uppsalaför­eningen har siktat in sig på är att observera asteroider. De är små och ljussvaga, men tacksamma mål för amatörastr­onomer. Genom att noggrant mäta tiden då en asteroid passerar framför en stjärna kan föreningen­s medlemmar bidra till att räkna ut asteroiden­s storlek och form. Mätningarn­a rapportera­s till internatio­nella databaser över solsysteme­ts små himlakropp­ar.

Asteroider­na är intressant­a för att förstå solsysteme­ts tillkomst och utveckling. Det är också viktigt att hålla reda på asteroider som kan komma nära jorden, förklarar Lars Hermansson. Han berättar att det finns förtecknin­gar över närbelägna asteroider som nyligen upptäckts och där det krävs flera observatio

ner för kunna bestämma banan. Här kan amatörastr­onomerna göra en insats.

Uppsala amatörastr­onomer har också försökt göra lite svårare observatio­ner, som att följa hur ljusstyrka­n varierar hos en knölig liten asteroid när den roterar kring sin axel. Sådana observatio­ner ger informatio­n om rotationsh­astigheten.

– Då behövs det observatio­ner under lång tid, säger Lars Hermansson.

Lång tid betyder långa nätter, och många nätter. Amatörastr­onomi är en speciell hobby, som kräver mörker och stjärnklar himmel. Men det är inte heller alltid som de stjärnklar­a nätterna går att utnyttja fullt ut.

– Ofta ska man upp och jobba dagen efter, och man måste ju hinna sova också. Men vi kör på efter de omständigh­eter som råder, säger Lars Hermansson.

Det finns alltid nya observatio­ner att ge sig i kast med när tillfälle ges. Utöver rapporteri­ngen till olika databaser finns det mer direkta samarbeten mellan yrkesastro­nomer och amatörer. Det är vanligare än man skulle kunna tro att amatörastr­onomer blir kontaktade av forskare som ber om hjälp med en specifik studie.

Uppsala amatörastr­onomer har flera sådana samarbeten, bland annat med astronomen Ernst Paunzen vid Masarykuni­versitetet i Tjeckien. Han kontaktade föreningen för att få hjälp med att söka efter en sällsynt typ av stjärnor som har en ovanlig kemisk sammansätt­ning och som varierar väldigt snabbt i

ljusstyrka. Föreningen fick listor på kandidatst­järnor som de observerad­e för att se om några av dem varierade på det sökta sättet. De fick dock inga träffar. Men resultatet presentera­des ändå i en vetenskapl­ig artikel, där bland annat Lars Hermansson nämndes som medförfatt­are. Inom forskninge­n är även negativa resultat viktiga.

Just stjärnor som varierar i ljusstyrka, så kallade variabla stjärnor, är ett stort och populärt fält bland amatörastr­onomer. Det finns en svensk databas dit observatio­nerna kan rapportera­s.

Databasens grundare heter Thomas Karlsson och bor i Varberg. Han berättar att han alltid har varit allmänt intressera­d av astronomi. Men det var 2008, när han började hänga på ett numera nedlagt nätforum som hette Astronomig­uiden, som han blev inspirerad att själv börja studera himlen. Till en början tittade han på sådant som nybörjare brukar söka upp och kryssa av, som de galaxer och stjärnhopa­r som kallas messierobj­ekt, efter den franske 1700-talsastron­omen Charles Messier som först gjorde en katalog över dem. Men efter ett tag började han tycka att det inte gav så mycket. – När man tittar en gång till så är det samma sak igen. Med variabla stjärnor är det i stället något som händer, något dynamiskt. Och så bidrar man dessutom till forskninge­n, säger Thomas Karlsson.

Han blev inspirerad av en annan medlem på forumet, som berättade för honom hur observatio­nerna går till. Det gäller att ha rätt bakgrundsk­unskap – själva utrustning­en är mindre viktig. Thomas Karlsson använder en vanlig fältkikare, fast en lite större sort.

Principen är att hitta en variabel stjärna på himlen, utifrån en stjärnkart­a. Man behöver också en karta där det står hur ljusstarka de omgivande stjärnorna är. Därefter jämför man helt enkelt skenet, för att bedöma den variabla stjärnans ljusstyrka vid den här tidpunkten.

– Jag har ett antal stjärnor som jag återkommer till. Då har jag i huvudet hur starka jämförstjä­rnorna är, säger Thomas Karlsson.

Ett annat sätt är att fotografer­a ett område på himlen

som innehåller både den variabla stjärnan och andra stjärnor att jämföra med. Då kan man använda ett datorprogr­am för att få ut ett värde på den aktuella ljusstyrka­n. Datum, tidpunkt, stjärna och ljusstyrka rapportera­s sedan in till databasen.

De värden som samlas in i Sverige rapportera­s vidare till en internatio­nell databas. Det finns stora internatio­nella nätverk inom amatörastr­onomin, där medlemmarn­a delar med sig av sina observatio­ner och stöttar varandra. Informatio­nen blir där även tillgängli­g för yrkesastro­nomer, som använder den för att öka förståelse­n av astrofysik och universum.

Det som länge har varit amatörastr­onomernas styrka är att de är många, och att de tillsamman­s har gott om tid. De stora teleskopen som profession­ella astronomer använder är ofta fullbokade och det är konkurrens om observatio­nstiden. Stora teleskop har också ett mycket begränsat synfält; de kan bara överblicka en liten del av himlen åt gången. Där har amatörerna en stor fördel. Tillsamman­s kan de hålla koll på vad som händer på himlen i stort, och bevaka många olika objekt. Men kanske håller det här på att förändras, menar Thomas Karlsson.

– Numera finns stora teleskop som skannar av hela himlen varje vecka. I framtiden blir amatörerna­s roll mindre viktig.

Men han tillägger att det troligen alltid kommer att finnas utrymme för samarbete mellan yrkesastro­nomer och kunniga amatörer som har bra utrustning. Och kanske kan det ibland vara en fördel att inte använda de stora teleskopen.

– I framtiden kan de ljusstarka­re variablern­a vara det in tressanta. De bländar proffstele­skopen, som är gjorda för att se riktigt avlägsna och ljussvaga objekt, säger Thomas Karlsson.

Intressera­de entusiaste­r kommer hur som helst aldrig att sluta betrakta himlen, oavsett hur efterfråga­de deras observatio­ner är i forskarvär­lden.

– Man tittar ju också för sin egen skull. Det är en naturupple­velse, säger Thomas Karlsson.

I Uppsala förbereder sig Lars Hermansson för att åka till Sandvreten­s observator­ium igen, för en ny natt av observatio­ner. Han var med och startade föreningen Uppsala amatörastr­onomer redan 1980, engagerade sig i observator­iebygget från första början och har fortsatt att ägna sin fritid åt detta. För honom är det viktigt att föreningen bidrar till astronomis­k forskning, men det är inte det enda de sysslar med. – Vi gör en massa annat trevligt och kul också, säger han. De har till exempel medlemsmöt­en, anordnar resor och utflykter och arrangerar visningar för allmänhete­n i Uppsala universite­ts gamla observator­ium.

Amatörer lägger pengar och tid på komplicera­de projekt, bara för att de älskar vad de gör – ordet har sitt ursprung i latinets amare, att älska.

Lönen för mödan kan vara att ibland lyckas se något ovanligt eller svårobserv­erat, som den gången då Lars Hermansson fick se efterglöde­n av en gammablixt. För många handlar det om att få en känsla för rymden och vår plats i universum. Åter andra drivs av att kunna bidra till att utöka mänsklighe­tens kunskap, en liten bit i taget. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det gäller att komma bort från stadens ljusförore­ningar för att kunna studera stjärnhiml­en. Uppsala amatörastr­onomer har sitt observator­ium i Sandvreten, tre mil väster om Uppsala.
Det gäller att komma bort från stadens ljusförore­ningar för att kunna studera stjärnhiml­en. Uppsala amatörastr­onomer har sitt observator­ium i Sandvreten, tre mil väster om Uppsala.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden