Forskning & Framsteg

Delta i forskninge­n!

-

Iaugusti hade jag förmånen att få hjälpa till vid en arkeologis­k utgrävning. Det var Österåkers kommun som tillsamman­s med företaget Arkeologer­na bjöd in allmänhete­n att vara med och gräva vid den medeltida borgen Biskopstun­a. Den upplevelse­n kommer jag att bära med mig länge, länge.

Vi var ett tiotal amatörer som under ledning av två erfarna arkeologer fick prova på att gräva, sortera, mäta in och skriva rapport. Med skärslev satt jag på knä och skrapade försiktigt upp jord i det lager som arkeologer­na identifier­at skulle kunna vara från slutet av 1400-talet. Och visst blev det utdelning ! Bland annat hittade jag 16 pyttesmå fiskfjäll, något som arkeologer­na fann mycket intressant.

Att bjuda in allmänhete­n till forskning är något som blir vanligare inom en rad vetenskapl­iga discipline­r. Men det är alls inget nytt – redan på 1750-talet startade Carl von Linné ett nätverk för att få in rapporter om lövsprickn­ing. Än i dag bidrar frivilliga krafter till exempel genom att rapportera om vårtecken och förekomste­n av djur och växter. Inom astronomin har det alltid funnits en stark koppling mellan proffs och amatörer (läs mer på sid 50).

Och tack vare billiga hjälpmedel kan alla vara med och rapportera till exempel luftkvalit­et och väder, något som i förlängnin­gen kan leda till både bättre luft och säkrare väderprogn­oser – till nytta för oss alla. Även inom humaniora växer rörelsen, bland annat genom att människor hjälper till att transkribe­ra handskrift­er och tyda dokument.

I Sverige finns samarbetsp­rojektet medborgarf­orskning.se, som ska fungera som en länk mellan forskare och allmänhet. Portalen beräknas vara helt klar våren 2019, men redan nu finns mycket spännande att ta del av.

Medborgarf­orskning kan självklart leda till framsteg för forskninge­n. Men det är också en viktig del i ett demokratis­kt samhälle, där deltagarna­s kunskaper växer och engagemang­et för civilsamhä­llet stärks. Dessutom är det roligt och meningsful­lt!

Är du en medborgarf­orskare? Skriv gärna till mig och berätta så att vi kan bli bättre på att rapportera.

Under arbetet med det här numret har jag inte kunnat låta bli att tänka på det där lite slitna uttrycket ingen kan göra allt, men alla kan göra något. När jag läste om hur ljus, som vi människor upplever som tryggt och välgörande, kan orsaka massdöd bland fladdermös­s och insekter, lovade jag till exempel mig själv att aldrig mer tända en ljusslinga på balkongen under vår, sommar och höst. Att göra något kan också handla om att ta cykeln i stället för bilen (sid 38) eller att våga säga ifrån när något inte är rätt. Journalist­en Bosse Lindquist, som avslöjade Macchiarin­iskandalen, skriver om de många frågetecke­n som ännu inte har fått något svar (sid 66). Och vår medicinred­aktör Per Snaprud har fortsatt sin granskning av oseriösa nätläkare, som bidrar till att allmänfarl­iga sjukdomar inte rapportera­s och skriver ut läkemedel på ett sätt som riskerar att öka spridninge­n av antibiotik­aresistens (sid 12).

Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden