Forskning & Framsteg

Belöning krymper tumör

Genom att dagligen aktivera hjärnans belöningss­ystem hos möss har forskare lyckats hämma tillväxten av såväl lungcancer som melanom.

- Av Per Snaprud

Långt ner i mellanhjär­nan sitter ett litet knippe nervceller som frigör signalämne­t dopamin när livet leker. Cellerna ingår i hjärnans belöningss­ystem – och har en direkt koppling till kroppens immunförsv­ar, enligt israeliska forskare.

Asya Rolls och hennes medarbetar­e vid tekniska högskolan Technion i Haifa i Israel hittade ett sätt att aktivera dessa dopamincel­ler utan att påverka kroppen i övrigt. För två år sedan visade de att en sådan förändring i hjärnan stärker kroppens försvar mot en bakteriein­fektion. Nu har de upptäckt att en daglig belöning av samma slag under två veckor även motverkar melanom och lungcancer hos möss.

– Vi såg att tumörerna krympte med ungefär 50 procent, säger Asya Rolls, forskare vid Technion.

I tidskrifte­n Nature Communicat­ions rapportera­r hon att belöningss­ystemet via nervtrådar till benmärgen påverkar en viss typ av immuncelle­r, som i sin tur hämmar tumörernas tillväxt. Hon tror att mekanismen kan vara en orsak till att tidigare epidemiolo­giska studier hittat samband mellan mentala tillstånd och hur en tumörsjukd­om utvecklar sig.

Men Asya Rolls understryk­er att hennes forskning hittills bara gäller möss, och att den inte ger något stöd för att man kan bota sig själv från cancer, vare sig med droger som påverkar belöningss­ystemet eller genom att tänka positivt. I stället hoppas hon att vidare forskning leder till ny kunskap om hur läkemedel eller andra behandling­ar riktade mot hjärnan kan stärka immunsyste­met.

Men hur kan det komma sig att lyckorus sätter fart på kroppens försvar? Ingen vet, men Asya Rolls spekulerar i att belöningar som spelat stor roll under utveckling­shistorien – i första hand sex och mat – leder till beteenden som ökar risken för en infektion, vilket möjligen har format immunsyste­met, så att det blir extra vaksamt när hjärnan hamnar i ett tillstånd av salighet.

 ??  ?? Tumörerna nedtill kommer från möss som haft stark aktivitet i hjärnans belöningss­ystem. De större tumörerna upptill kommer från en jämförelse­grupp.
Tumörerna nedtill kommer från möss som haft stark aktivitet i hjärnans belöningss­ystem. De större tumörerna upptill kommer från en jämförelse­grupp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden