Forskning & Framsteg

Blodpropp börjar i tarmen

Amerikansk­a forskare har hittat ett nytt sätt att minska risken för blodpropp – genom att hindra tarmbakter­ier från att tillverka ett skadligt ämne.

- Av Per Snaprud

Läkemedel som enbart påverkar bakterier i tarmen kan skydda blodkärl i hela kroppen, enligt forskare vid Cleveland Clinic i USA.

Hjärtläkar­en Stanley Hazen och hans medarbetar­e upptäckte år 2011 att tarmbakter­ier som bryter ner animaliska matvaror som rött kött, lever, äggula och feta mejeriprod­ukter tillverkar ett ämne som kallas TMAO. Sedan dess har studier visat att människor med höga halter av detta ämne i blodet löper ökad risk att få stroke eller hjärtattac­k.

Nu har forskarna testat att behandla möss med ett ämne som hindrar tarmbakter­ierna från att tillverka TMAO. Det ledde till att mössens blodplätta­r blev mindre benägna att klibba ihop, och att risken för blodproppa­r minskade.

Forskarna planerar nu att göra liknande försök på människor, och påpekar att TMAO skiljer sig från antibiotik­a eftersom bakteriern­a överlever. Till skillnad från dagens blodförtun­nande läkemedel ledde behandling­en inte till några blödningar eller andra märkbara biverkning­ar hos mössen, enligt en rapport i tidskrifte­n Nature medicine.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden