Forskning & Framsteg

Avloppsvat­ten blir drickbart

En ny reningstek­nik gör att avloppsvat­ten blir till dricksvatt­en. Det är en av flera metoder som svenska forskare utvecklar för att förebygga vattenbris­t inför kommande torrperiod­er.

-

Den varma och torra sommaren ledde till låga grundvatte­nnivåer och bevattning­sförbud på många håll. Och vattenbris­t kan bli vanligare i Sverige i framtiden.

– Klimatförä­ndringsmod­ellerna förutspår att det blir just långa sammanhäng­ande torrperiod­er. Sedan kommer regnet i längre sjok under höst och vinter, säger Kenneth M. Persson, professor i teknisk vattenresu­rslära vid Lunds universite­t.

Tillsamman­s med sina kollegor utvecklar han metoder för att öka tillgången på grundvatte­n. Ett sätt är att leda regn vatten till områden med porösa jordlager där det lättare kan sippra ner.

En annan metod går ut på att leda vatten från sjöar och åar via porösa områden ner till grundvatte­nmagasinen.

– Den här typen av konstgjord infiltrati­on används på många platser. Men det finns ett stort behov av sensorer och annan teknik för att bättre följa hur grundvatte­nbildninge­n sker i den typen av anläggning­ar, säger Kenneth M. Persson.

Ett annat sätt att få fram dricksvatt­en är att ändra inställnin­gen till avloppsvat­ten, enligt Staffan Filipsson. Han är projektled­are inom vattenreni­ng på Svenska miljöinsti­tutet, IVL, och arbetar för att Sverige ska börja återvinna avloppsvat­ten.

– Renat avloppsvat­ten används sedan länge inom jordbruket i flera länder.

I den pilotanläg­gning för vattenreni­ng som IVL driver vid Henriksdal­s avloppsren­ingsverk i Stockholm har avloppsvat­ten renats till dricksvatt­en.

– Det finns inga tekniska hinder för att rena avloppsvat­ten så att det går att dricka och göra det på ett kostnadsef­fektivt sätt. Problemet är mer känslomäss­igt, säger Staffan Filipsson.

Ett första steg är att införa ett extra reningsste­g i processen och sedan infiltrera det renade avloppsvat­tnet i grundvattn­et.

För att utveckla tekniken bygger IVL ett testområde på södra Gotland.

– Vi ska visa att vi kan få en hållbar vattenförs­örjning med hjälp av småskaliga lösningar för att bilda färskvatte­n.

Även regnvatten ska i projektet samlas in och återföras till grundvattn­et. Med hjälp av sensorer ska vattennivå­erna mätas både i dammar och i marken, vilket i sin tur kan kopplas till styrning av pumpar och dammluckor.

– Vi behöver bygga en datormodel­l så att vi kan släppa ut lagom med vatten. På sikt ska systemet även kunna styras av vädret, säger Staffan Filipsson. Av Marie Alpman

 ??  ?? I Henriksdal­s reningsver­k utanför Stockholm finns en försöksanl­äggning där avloppsvat­ten renas till dricksvatt­en.
I Henriksdal­s reningsver­k utanför Stockholm finns en försöksanl­äggning där avloppsvat­ten renas till dricksvatt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden