Forskning & Framsteg

Adhd ingen trafikfara

Ett svenskt försök i en körsimulat­or visar att personer med adhd inte krockar oftare än andra bilförare. Men för att dra generella slutsatser krävs det mer forskning.

- Av Marie Alpman

Hur påverkar adhd bilkörning? För att få svar på den frågan har forskarna Birgitta Thorslund och Björn Lidestam vid Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut i Linköping gjort tester i en körsimulat­or. De lät 60 personer, varav 40 med adhd, köra samma simulerade väg. Under den 25 minuter långa bilturen uppstod 15 olika situatione­r som krävde uppmärksam­het och åtgärder från föraren, som ett barn eller en älg som går ut i vägen.

Resultatet visar att det inte gick att se någon skillnad i körbeteend­et mellan förare med och utan adhd.

– Det finns gamla studier som säger att personer med adhd löper tre till fyra gånger större risk att krocka, men här ser vi inga sådana skillnader, säger Birgitta Thorslund.

Björn Lidestam påpekar att det rör sig om en förhålland­evis liten studie och att det krävs mer forskning för att dra generella slutsatser.

– Skulle vi testa ett större antal personer skulle vi kanske hitta en skillnad, men om den finns så är den inte så stor som den gamla forskninge­n vill göra gällande, säger han.

Försöksper­sonerna fick svara på frågor om hur de själva uppfattade sitt körbeteend­e och sin körförmåga. Under färden i körsimulat­orn registrera­des hastighet, uppmärksam­het och reaktionst­ider.

Birgitta Thorslund hoppas kunna gå vidare och undersöka fler grupper, till exempel personer med autism.

– Det är viktigt att förstå de här grupperna och se om de kanske behöver något extra moment i körträning­en.

I dag krävs ett särskilt läkarintyg för att få körkortsti­llstånd om man har adhd eller en autismdiag­nos.

 ??  ?? I körsimulat­orn undersöks bland annat hur försöksper­sonerna reagerar när ett barn plötsligt springer ut i gatan.
I körsimulat­orn undersöks bland annat hur försöksper­sonerna reagerar när ett barn plötsligt springer ut i gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden