Forskning & Framsteg

Svampstrid ger hopp om nya vapen mot bakterier

En ny studie av kampen mellan bakterier och svampar visar hur snabbt antibiotik­aresistent­a gener kan sprida sig i naturen. Men forskarna ser också att svamparna har mängder av vapen som kan bli nya läkemedel.

- Av Anna Froster

Nere i jorden under våra fötter pågår ett ständigt krig när bakterier och svampar kämpar om näring. Svamparnas vapen är olika antibiotis­ka ämnen – och bakteriern­a svarar genom att bli resistenta.

Nu har svenska, estniska och tyska forskare gjort den första globala kartläggni­ngen av arvsmassan hos jordlevand­e bakterier och svampar. Resultaten, som har publicerat­s i Nature, visar tydligt att antibiotik­aresistens är en naturlig process som pågår i alla ekosystem. Det innebär att resistenta bakterier kan röra sig från naturliga miljöer till människosk­apade miljöer och tvärtom. Antibiotik­aresistens som uppstått i djurbesätt­ningar skulle till exempel kunna sprida sig vidare i marken.

− Kartläggni­ngen kan hjälpa oss att förstå hur antibiotik­aresistent­a gener sprids i olika ekosystem och hur de kan nå bakterier som orsakar sjukdomar hos människor, säger Mohammad Bahram vid Uppsala universite­t.

Studien visar också att svamparna producerar mängder av olika antibiotik­a som ännu är outforskad­e. Vissa av dem kan vi förmodlige­n ha nytta av, med tanke på att en stor del av den antibiotik­a som vi använder inom sjukvården ursprungli­gen kommer från svampar.

− Det är hoppingiva­nde att det finns en väldigt stor mångfald av antibiotik­a därute som vi inte har testat ännu, säger Martin Ryberg, som också forskar vid Uppsala universite­t.

 ??  ?? Små, stavformad­e jordbakter­ier av släktet Pseudomona­s omringar hyfer hos svampen Pythium ultimum.
Små, stavformad­e jordbakter­ier av släktet Pseudomona­s omringar hyfer hos svampen Pythium ultimum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden