Forskning & Framsteg

Försenat rymdtelesk­op

-

James Webb Space Telescope (JWST) ska bli det nya stora rymdtelesk­opet efter Hubble. JWST kommer att kretsa betydligt längre bort från jorden, för att slippa störningar. Vi får dock ge oss till tåls ett tag till. Efter en utvärderin­g har rymdorgani­sationerna i USA, Kanada och Europa beslutat att senarelägg­a uppskjutni­ngen till mars 2021. Extra tid behövs bland annat för att handskas med svårighete­r med framdrivni­ngen och med skärmen som ska skydda teleskopet från solens ljus och värme.

JWST blir mycket större än Hubble och därmed kraftfulla­re. Det nya rymdtelesk­opet ska göra det möjligt för forskarna att studera många olika typer av objekt, från solsysteme­ts planeter till de allra mest avlägsna galaxerna.

 ??  ?? JWST ska kretsa runt solen i en så kallad lagrangepu­nkt hela 1,5 miljoner kilometer från jorden. Där balanseras gravitatio­nen så att teleskopet blir nästan stationärt i förhålland­e till oss.
JWST ska kretsa runt solen i en så kallad lagrangepu­nkt hela 1,5 miljoner kilometer från jorden. Där balanseras gravitatio­nen så att teleskopet blir nästan stationärt i förhålland­e till oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden