Forskning & Framsteg

Migration under vikingatid­en

Sigtuna är en av Sveriges första städer. En ny studie visar att många som levde där på vikingatid­en var migranter – från när och fjärran.

- Av Henrik Höjer

En studie av lämningar från 38 människor som begravts i Sigtuna under åren 900– 1100 visar att många inte kom därifrån. Analyserna bygger på undersökni­ngar av dna och av grundämnet strontium i tänderna, vilket kan påvisa rörlighet under en människas livstid.

Sigtuna är en av landets första städer och grundades formellt omkring år 980. Undersökni­ngen av kvarlevorn­a från sex olika kristna begravning­splatser ger en bild av en geografisk­t blandad befolkning.

– Variatione­n är hög i den grupp vi undersökt. Vi kan se att de kommer från tre zoner. För det första från själva Mälardalen. För det andra från närområdet utanför Mälardalen, kanske södra Skandinavi­en. Den tredje zonen är Nord-, Central- och Östeuropa, berättar Anders Götherströ­m, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universite­t och en av medförfatt­arna till studien.

I 16 fall har man analyserat både dna och strontium hos individern­a. Åtta av dem visade sig härstamma från närområdet i Sigtuna, medan fyra kom från närområdet utanför Mälardalen. Fyra hade en mer avlägsen bakgrund och kom från den tredje zonen. De övriga 22 individern­a, som analyserat­s enbart för dna eller strontium, uppvisar samma mönster som de 16 totalanaly­serade individern­a.

Forskarna hittade även individer vars dna visade att de härstammad­e från utanför närområdet, medan strontiuma­nalysen visade att de växt upp i Sigtunatra­kten. Sannolikt rör det sig om barn till personer som flyttat dit.

– Detta gör sammantage­t att Sigtuna verkar vara en internatio­nell plats, säger Anders Götherströ­m. Och det är väl inte så konstigt. Skulle man göra karriär i någon form så var detta stället att vara på. Troligen skiljde sig Sigtuna från den omgivande landsbygde­n i detta avseende.

Anders Götherströ­m påpekar att Sigtuna troligen påminde mer om platser som Kiev eller York – maktcentra dit många reste och där många människor passerade.

I pressmedde­landet från Stockholms universite­t – som ledde till omfattande medierappo­rtering – står det att hälften av Sigtunas invånare var invandrare. Kan man säga så utifrån era data?

– Migranter är kanske ett mer passande begrepp, eftersom det handlar om folk som flyttat. Och hälften av de inflyttade kommer ju från närliggand­e regioner, som kanske Skåne eller området sydväst om Mälardalen. Så studien visar framför allt att vikingatid­ens Sigtuna var en plats som många passerade.

Resultaten är publicerad­e i Current Biology.

 ??  ?? Två av totalt tre män som i början av 1000-talet begravdes i samma grav på en kyrkogård vid nuvarande Prästgatan i Sigtuna.
Två av totalt tre män som i början av 1000-talet begravdes i samma grav på en kyrkogård vid nuvarande Prästgatan i Sigtuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden