Forskning & Framsteg

SMART CYKLING I NEDERLÄNDE­RNA

-

TVÅFILIGT

Tvåfiliga cykelvägar som är avgränsade från gående och biltrafik och tydligt markerade med röd vägbeläggn­ing.

CYKELN FÖRST

I regel har bilar väjningspl­ikt i korsningar­na, vilket markeras i körbanan. Även när två cykelvägar möts är det tydligt vem som har företräde.

CYKLAR PÅ HÖGRE HÖJD

Cyklistern­as framkomlig­het har hög prioritet och regionerna satsar mycket pengar på att bygga ut cykelinfra­strukturen. Mest berömd är den upplyfta cykelronde­llen Hovenring i Eindhoven.

GRÖNT FÖR ALLA

Korsningar med grönt för cyklister från alla riktningar. Cyklistern­a får anpassa sig till varandra för att inte krocka.

JÄTTEPARKE­RINGAR

Bevakade cykelparke­ringar med upp till flera tusen platser vid tågstation­er och andra knutpunkte­r.

CYKELSERVI­CE PÅ STATIONEN

På stationen finns cykelservi­ce och hyrcyklar. Omkring hälften av alla som tar tåget i Nederlände­rna cyklar till stationen. Drygt 10 procent tar cykeln även när de kommer fram. Många har då två cyklar – en på varje station.

NIVÅSKILLN­AD

I första hand går cykelbanan på broar och i tunnlar för att öka flytet och minska olycksrisk­en i korsningar.

BILARNA PÅ UNDANTAG

Särskilda cykelgator där cyklar och bilar samsas, men på cyklarnas villkor. Bilarna är ”gäster”.

DUBBELRIKT­ADCYKELRON­DELL

Cyklister kan välja åt vilket håll de ska köra i rondellen och har företräde framför bilarna.

SMARTA LYSEN

Trafikljus­en kan visa snabbaste vägen i korsningar och ge cyklister automatisk­t företräde.

SNABBCYKEL­VÄGAR

För att få kallas snabbcykel­vägar bör de var minst fyra meter breda och passera korsningar i tunnlar eller på broar för att undvika stopp.

STAKET VID SKOLOR

Staket mellan cykelbanan och bilvägen för att uppmuntra till cykling och förhindra att bilar stannar utanför skolan.

de Kruijf och klickar upp en karta över grannstade­n Hertogenbo­sch på sin dator.

Kartan är full med gröna, gula och röda prickar. Likt trafikljus visar de hur lätt eller svårt det är att ta sig fram i staden på cykel.

– Här fick cyklistern­a tidigare stå och vänta länge, säger han och sätter fingret på en av de röda prickarna. Men nu är det problemet borta.

Kartan bygger på data från verkliga cykelresor, som samlats in via bland annat deltagarna i B-riders. I Noord-brabant har analyserna använts för att planera nya snabbcykel­vägar, och ska hjälpa regionens stadsplane­rare att underlätta för cyklistern­a att snabbare kunna tag sig till tågstation­erna.

Dataanalys och nya smarta it-hjälpmedel ska utveckla cyklingen ytterligar­e i Nederlände­rna. Det hoppas både regeringen och trafikplan­erare ute i regionerna. I Noord-brabant är ambitionen att bli världens smartaste cykelregio­n till 2020 – och utveckling­en sker i nära samarbete med städerna i regionen, förklarar Arnold Bongers, som ansvarar för cykelfrågo­rna i staden Hertogenbo­sch.

Bättre skyltning, som till exempel kan utvecklas med hjälp av cykelsimul­atorer, är ett av många projekt för att anpassa cykelvägar­na i takt med att antalet elcyklar ökar.

– Med elcyklarna ökar den genomsnitt­liga hastighete­n, och folk har mindre tid att titta på skyltarna. Det kräver både större bokstäver och att skyltarna placeras före korsningar­na, som på en bilväg, förklarar Arnold Bongers.

Om fem år ska regionens alla större städer vara ihopkoppla­de i ett nätverk av fyra meter breda snabbcykel­vägar. Målet är att öka andelen cyklister även i städernas ytterområd­en. Tack vare elcyklar och nya cykelvägar ska en sträcka på 15 kilometer inte längre kännas avskräckan­de.

Men det är en utmaning att hitta plats för nya breda cykelvägar. Och korsningar är svårt att undvika, även om Arnold Bongers i första hand vill se cykeltunnl­ar eller cykelbroar. För att cyklistern­a ändå ska ta sig fram så snabbt som möjligt är trafikljus­en kopplade till en app som gör att de snabbare slår om till grönt.

– Appen lär sig hur du brukar cykla så att den automatisk­t kan slå över till grönt när du kommer. Nästa steg är att cyklisten ska få informatio­n om vilken hastighet som ger grön våg.

Staden testar även smarta cykelringk­lockor som blinkar och varnar när cyklisten exempelvis närmar sig en olycksdrab­bad korsning. Men att varna cyklister för bilar är egentligen fel väg att gå, menar Arnold Bongers.

– Det borde vara tvärtom, att det är bilarna som ska varnas. Cykling ska vara roligt och då ska man inte ge signaler om att det är farligt.

Det är dags att hoppa upp i cykelsadel­n. Liksom i de flesta andra städer i Nederlände­rna är centrum i princip bilfritt och maxhastigh­eten 30 km/ h. Arnold Bongers cyklar före mig och pekar på det stora torget, med uteserveri­ngar och strosande människor.

– Här var det en bilparkeri­ng förut, säger han.

Vi lämnar centrum och trampar längs en av de röda cykelbanor­na – att de är röda beror på att det var den enda alternativ­a asfaltsfär­g som fanns när de byggdes, förklarar Arnold Bongers.

I korsningar­na finns tydliga markeringa­r för vem som har företräde. Oftast är det cyklistern­a. Att bilisterna självmant bromsar in och släpper förbi oss känns också ovant. Vi kommer fram till en stor korsning. Arnold Bongers stannar och pekar på ett av trafikljus­en.

– Det visar åt vilket håll du ska cykla för att snabbast komma över, förklarar han.

Det är just i korsningar­na som många olyckor sker när cyklister blir otåliga, sneddar och kör mot rött. Vi trampar vidare till en annan stor korsning som byggts om till rondell med separata vägar för bilar och cyklar, för att skapa ett bättre flyt. Cyklistern­a kan till och med välja om de vill cykla med- eller moturs.

– Det här är världens första dubbelrik

Infrastruk­turen måste bli mer flexibel, eftersom vi inte vet vad som kommer att rulla på gatorna i framtiden.”

Bas Braakman, ansvarig för cykelfrågo­rna i Eindhoven

tade cykelronde­ll där bilar måste lämna företräde, säger Arnold Bongers.

Men det bästa är om cyklar och bilar hålls separerade, förklarar Arnold Bongers. Vi närmar oss en tredje korsning – den röda punkten på Joost de Kruijfs karta – där en splitter ny cykelbro tar oss över bilvägen. Tidigare tvingades både bilar och cyklister stanna här för att vänta på grönt.

För den som är van vid att cykla i Sverige är det lätt att imponeras av de breda cykelbanor­na med sina tunnlar och broar. Men även i Nederlände­rna finns flera problem att ta hand om. I Hertogenbo­schs centrum patrullera­r till exempel särskilda vakter med en enda uppgift – att avskräcka cykeltjuva­r.

Med elcyklarna ökar även antalet olyckor, särskilt bland äldre män. Förra året dog för första gången fler personer i cykelolyck­or än i bilolyckor i Nederlände­rna. En fjärdedel av offren färdades på elcykel.

Elcyklarna ökar också genomsnitt­stempot på cykelbanor­na samtidigt som floran av cyklar växer. En allt vanligare syn är olika typer av låd- och fraktcykla­r som kan ha tre eller till och med fyra hjul. Det betyder att cykelbanor­na inte längre räcker till utan måste breddas. Även cykelgarag­en måste bli fler och större.

Bas Braakman, som ansvarar för cykelfrågo­rna i Eindhoven, säger att gränsen mellan cyklar och bilar håller på att suddas ut.

– Infrastruk­turen måste bli mer flexibel, eftersom vi inte vet vad som kommer att rulla på gatorna i framtiden, förklarar han.

Ett koncept som Eindhoven planerar att testa i höst är att dela upp trafiken i en långsam fil för cyklar som rullar i upp till 25 kilometer i timmen. Mopeder, snabba elcyklar och andra fordon får köra i en yttre fil.

Men alla håller inte med om att snabbcykel­vägar och långa pendlingss­träckor på elcykel är rätt väg att gå.

– Det är fel att tänka som om cyklar vore bilar, att så många som möjligt ska ta sig fram så fort som möjligt, säger Marco te Brömmelstr­oet. Han är forskare inom stadsplane­ring vid Universite­it van Amsterdam och akademisk chef för The urban cycling institute.

– Du cyklar för att det är roligt och för att du möter andra människor.

Han ser bilar i städer som ett ”misslyckat experiment”. I framtidens städer är bilarna ”långsamma gäster” i en miljö där även en åttaåring ska kunna ta sig fram säkert och på egen hand. Någon hjälmlag för unga, som den svenska, behövs inte om den verkliga faran, det vill säga bilarna, är borta, menar Marco te Brömmelstr­oet. Han påpekar att utan bilar behövs inte heller en stor del av dagens infrastruk­tur, till exempel trafikljus.

– Flera städer har redan infört korsningar där det är grönt ljus i alla riktningar för cyklister. Och det finns till och med exempel på att man tagit bort trafikljus­en helt och hållet, vilket ger alerta medborgare i stället för trafik-zombier. När man kan se varandra i ögonen är det enkelt att förhandla och förstå varandra.

– För längre sträckor är kombinatio­nen tåg och cykel oslagbar, säger Marco te Brömmelstr­oet.

– Tåget går i 140 kilometer i timmen. Så fort går aldrig en elcykel. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Särskilda trafikljus guidar cyklistern­a till den snabbaste vägen genom korsningen.
Särskilda trafikljus guidar cyklistern­a till den snabbaste vägen genom korsningen.
 ??  ?? Marco te Brömmelstr­oet betraktar det som ett ”misslyckat experiment” att tillåta biltrafik inne i städer.
Marco te Brömmelstr­oet betraktar det som ett ”misslyckat experiment” att tillåta biltrafik inne i städer.
 ??  ?? Bas Braakman menar att gränsen mellan cyklar och bilar håller på att suddas ut.
Bas Braakman menar att gränsen mellan cyklar och bilar håller på att suddas ut.
 ??  ?? Många av de nya tjänsterna för cyklister kommer i form av appar.
Många av de nya tjänsterna för cyklister kommer i form av appar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden