Forskning & Framsteg

LASTBIL I CYKELFORMA­T

-

l Städerna är fulla av skåpbilar som används av hantverkar­e och för att köra ut paket. Johan Erlandsson, vd för Göteborgsf­öretaget Velove bikes, vill ersätta skåpbilarn­a med fyrhjuliga elcyklar.

De fastnar inte i trafikstoc­kningar, är lätta att parkera och ger dessutom föraren möjlighet att få motion. Johan Erlandsson räknar gärna upp ännu fler fördelar.

– De är framför allt energioch resurssnål­a. En elassister­ad lastcykel behöver bara 6 procent av den energi som en liten elskåpbil behöver.

Hittills har Velove bikes tillverkat 100 exemplar av sin egenutveck­lade fyrhjuliga fraktcykel, där föraren sitter i ett säte i stället för på en sadel.

– Eftersom det är ett arbetsford­on har vi lagt stort fokus på fjädring och ergonomi. Det är lätt att gå på och av och du sitter bekvämt, säger han.

Lastad med upp till två små containrar som vardera rymmer en kubikmeter är cykeln inte mycket bredare än en vanlig cykel och kan köras på cykelbanan. Den skymmer inte heller sikten för cyklister som ligger bakom. Bland kunderna finns stora transportf­öretag.

Johan Erlandsson vill se mer av cykeltrans­porter i framtiden av både miljö- och hälsoskäl.

– Nu är det stort fokus på självköran­de bilar för våra städer, men om det kommer en självköran­de taxi ända fram till dörren blir vi ännu mer stillasitt­ande, säger han.

 ??  ?? I tunneln vid Amsterdams centralsta­tion är gående och cyklister tydligt separerade.
I tunneln vid Amsterdams centralsta­tion är gående och cyklister tydligt separerade.
 ??  ?? Världens första dubbelrikt­ade cykelronde­ll finns i staden Breda.
Världens första dubbelrikt­ade cykelronde­ll finns i staden Breda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden