Forskning & Framsteg

Mager jakt på humlor

- Dave Goulson Volante

Den brittiske biologen och författare­n Dave Goulson har en passion för humlor. Hans senaste bok handlar om hur han jagar sällsynta humlor. Många av dem var vanliga förr, innan jordbruket industrial­iserades och artrikedom­en utarmades. En jakt på humlor innebär en jakt på de växter som humlorna är beroende av. De kan finnas på oväntade ställen, exempelvis på ett militärt övningsfäl­t. Där börjar humleresan. Sedan fortsätter den till Hebriderna och vidare till den polska landsbygde­ns småskaliga och artrika jordbruk.

Författare­n varvar inlevelsef­ulla miljöbeskr­ivningar och reseskildr­ingar med fakta om de olika humlorna som borde finnas på de platser han besöker. Men i många fall kammar han noll – arterna finns inte kvar. Resan fortsätter till USA och till Sydamerika. Där är situatione­n akut. Importerad­e europeiska humlor håller på att konkurrera ut de inhemska arterna, som led i ett misslyckat försök att öka pollinerin­gen av grödorna.

Dave Goulson är oroad över utveckling­en och i viss mån även kritisk till den traditione­lla naturvårde­n. I slutet av boken presentera­r han en vision om grönare städer: ”Att öka urbaniseri­ngen är ofrånkomli­gt, låt oss använda vår fantasi för att göra våra tätorter till vidsträckt­a naturreser­vat.” Av Jesper Nyström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden