Forskning & Framsteg

Hotet som vi inte får glömma bort

-

Just den här gråa novemberda­gen då jag skriver detta inleds den internatio­nella antibiotik­aveckan. En vecka då läkare, forskare och myndighete­r kraftsamla­r för att lyfta frågan om hoten kring antibiotik­aresistens. Hotet är så allvarligt och kan få sådana hemska konsekvens­er att det är svårt att förstå. Det finns beräkninga­r som talar om minst 10 miljoner döda per år redan 2050.

Sjukvården är helt beroende av tillgången till effektiva antibiotik­a. Utan den möjlighete­n kommer många av oss att dö i lunginflam­mation, urinvägsin­fektion och infekterad­e sår. Borrelia, tuberkulos och gonorré går inte att bota. Och tack vare antibiotik­a är det möjligt att genomföra transplant­ationer, använda cellgifter och rädda för tidigt födda barn.

Men allt fler bakterier blir resistenta. Bara under 2018 har ungefär en halv miljon människor i världen dött av bakteriein­fektioner som inget antibiotik­um biter på.

Resistens är bakteriern­as naturliga sätt att anpassa sig till sin miljö för att överleva. Och ju oftare de utsätts för antibiotik­a desto snabbare går resistensu­tvecklinge­n. Därför är det viktigt att medicinen används på rätt sätt och bara när den verkligen behövs.

Men det slösas och slarvas med antibiotik­a över hela jorden och antibiotik­aresistent­a bakterier känner inga gränser. För att komma till rätta med detta gigantiska problem måste vården, läkemedels­tillverkar­e, forskare och livsmedels­producente­r arbeta tillsamman­s. Det spelar också roll vad vi som enskilda individer gör. De flesta läkare inser allvaret. Men det finns alltid undantag. I F&F 7/2018 skrev vi om en typ av antibiotik­aresistent gonorré. I samma reportage och i en uppföljand­e artikel, visade vår redaktör Per Snaprud att det är mycket enkelt att köpa fel typ av antibiotik­um i fel dos via nätläkare. Och det utan att patienten undersöks. Och utan att sjukdomen rapportera­s enligt smittskydd­slagen för allmänfarl­ig sjukdom.

Företagen bakom sajterna gömmer sig genom att vara registrera­de i länder med bristfälli­g kontroll och anlitar läkare från länder som inte är så noga med vare sig smittsprid­ning eller resistens. Men, visade det sig, en av de förskrivan­de läkarna har svensk läkarlegit­imation och är anställd på ett sjukhus i Östergötla­nd. Och med sitt agerande har han åsidosatt patientsäk­erheten, smittskydd­slagen och smittspårn­ingen, samt eventuellt bidragit till att antibiotik­a skrivits ut i onödan, eftersom han inte har försäkrat sig om att patienten är smittad. När Per Snaprud försöker få en kommentar från den aktuella läkaren lägger denne bara på luren. Efter vår granskning har nu smittskydd­släkaren i länet anmält läkaren till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg. Vi får hoppas att granskning­en leder till en förändring, både hos läkaren och nätsajtern­a. Vi återkommer såklart med besked om hur det går. Och vill du läsa mer om antibiotik­a och resistens så har vi skrivit många artiklar i ämnet och dem hittar du på vår sajt www.fof.se

 ??  ??
 ??  ?? Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se
Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden