Forskning & Framsteg

”Män är rätt ersättning­sbara”

-

F&F 8/2018 – Färre män blir pappor Artikeln om att färre män blir pappor väcker vissa frågor, som nog borde ha ställts och besvarats i artikeln.

Eftersom varje barn har en biologisk far och en biologisk mor, så borde det bli exakt lika många pappor som mammor. Så hur kan det finnas bortåt dubbelt så många mammor?

Får många män barn med flera olika kvinnor, men nästan inga kvinnor med flera män? Är det inseminati­oner och provrörsbe­fruktninga­r med anonyma fäder, andra fall av okända fäder eller pappor som dör före 45 års ålder? Handlar det om utländska män som pappor, men nästan inga utländska kvinnor som mammor? Jag blir förbryllad. /Kjell Widlert, Stockholm

SVAR Tänk dig en isolerad ö med fem vuxna friska män och fem vuxna friska kvinnor. Och att alla kvinnorna efterhand får barn. Även om varje barn har en mamma och en pappa så kan man till exempel tänka sig en situation där det är tre av dessa män som är fäderna till barnen – ja, en av männen räcker till och med.

Svaret på din fråga är alltså att många män får barn med flera olika kvinnor – en man kan ju dessutom bli förälder även i hög ålder och vissa startar om med ny familj i 50eller 60-årsåldern med en yngre fru. Så är det inte för kvinnor.

Under de båda världskrig­en dog miljontals unga män i Europa, utan att födelsetal­en påverkades nämnvärt. Det verkar alltså alltid finnas tillräckli­gt med män till hands i detta sammanhang. En enda frisk man kan med lätthet bli far till tusentals barn (genetiska data tyder på att Djingis khan kan ha satt ett sådant spår i framför allt Asiens befolkning), men en frisk kvinna kan bli mor till högst ett drygt dussintal, även om hon börjar föda barn som tonåring.

Detta betyder i förlängnin­gen att män är rätt ersättning­sbara rent demografis­kt, vilket även bödlarna i de värsta folkmorden i världshist­orien var medvetna om. Under folkmorden på judarna under andra världskrig­et och av armenierna med flera folk under första världskrig­et så dödades även kvinnorna av just den anledninge­n.

Det är först när kvinnorna försvinner som en folkgrupp minskar. /Henrik Höjer

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden