Forskning & Framsteg

Antibiotik­a som avväpnar istället för att döda

En ny typ av antibiotik­a kan hämma bakteriers sjukdomsfr­amkallande förmåga i stället för att döda dem. Dessutom utan att skapa antibiotik­aresistens.

-

När vanliga E. coli- bakterier från tarmfloran förirrar sig till urinvägarn­a kan de genom anpassning till den nya miljön orsaka urinvägsin­fektion.

– Bakterier vill ju växa var de än är och när de kommer till en ny miljö gör de vad de kan för att anpassa sig, konstatera­r Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universite­t.

Deras knep för anpassning i urinvägarn­a är att bygga upp hårliknand­e strån, pili, som gör att de lättare kan binda till de celler som finns där och därmed infektera dem.

Fredrik Almqvist leder en forskargru­pp som arbetar med att skräddarsy substanser som på olika sätt kan hämma bakteriern­as infektions­förmåga, virulens. De utgår från ett molekylske­lett, kallat 2-pyridon, som de sedan klär med olika funktioner för att försöka stänga av virulensen utan att döda bakteriern­a. En substans som de har skapat på detta sätt är pilicid. Den klipper effektivt av håren på E. coli så att de inte längre kan infektera urinvägarn­a.

Umeådoktor­anden Martina Kulén har på liknande sätt utvecklat två andra molekyler som bromsar framfarten hos listeria- och klamydiaba­kterier.

– Vi hindrar alltså bakteriern­a från att kunna sprida sjukdomen i kroppen, men bakteriern­a kommer fortfarand­e att leva. Kroppens eget immunsyste­m kan då gå in och rensa bort de avväpnade bakteriern­a, säger hon.

Antibiotik­aresistens är ett växande problem i dag. Fördelen med antivirule­nsläkemede­l, som hämmar infektions­förmågan i stället för att döda, är att de sannolikt utövar mindre selektions­tryck på bakteriern­a att utveckla resistens än vad vanlig antibiotik­a gör.

– Kan vi använda antivirule­ns-läkemedel för sjukdomar som inte är akuta, som urinvägsin­fektion, klamydia eller listeria, kan vi spara den tunga antibiotik­an till blodförgif­tning och andra livsfarlig­a sjukdomar, säger Fredrik Almqvist, vars forskning visat att virulenshä­mmare också förstärker dagens antibiotik­a mot vissa bakteriear­ter som redan blivit resistenta. Av Eva Barkeman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden