Forskning & Framsteg

Fler vägar till hörsel – och hör sen

Tre helt nya typer av nervceller har upptäckts i örat. Genom att undersöka deras funktion hoppas forskare i framtiden kunna behandla tinnitus och andra hörselskad­or.

- Av Eva Barkeman

Ljudets väg från ytterörat in till hjärnan går genom hörselsnäc­kan, cochlea, i innerörat. Där omvandlas ljudet till elektriska signaler som skickas vidare genom hörselnerv­en till hjärnan och blir till det vi uppfattar som ljud.

Hittills har man känt till två typer av nervceller, typ 1 och typ 2, i hörselnerv­en, där man tror att typ 2 är kopplade till skador i hörselsnäc­kan. Det var när en grupp forskare vid Karolinska institutet, KI, skulle undersöka typ 2-cellerna som de upptäckte att typ 1-cellerna, som utgör cirka 95 procent av cellerna i hörselnerv­en, i själva verket består av tre olika typer. Problemet är att det är svårt att se skillnad på dem. – Det är lite som att ha en massa svarta kablar utan att kunna se vad som sker inuti, säger François Lallemend, som leder forskargru­ppen vid institutio­nen för neuroveten­skap på KI.

Med hjälp av en relativt ny metod, encells-rna-sekvenseri­ng, har forskarna kunnat märka celltypern­a med olika färger för att studera dem närmare. De tre celltypern­a tycks ha olika funktioner och skiljer sig åt i synapserna, det vill säga i kontakten där de tar emot ljudsignal­en från hörselhåre­n i snäckan för att skicka vidare till hjärnan. Troligen avkodar de var sitt omfång av ljudnivåer. Och vi behöver alla tre celltyper för att kunna hantera olika ljudnivåer i vardagen.

Forskarnas hypotes är att överkänsli­ghet för ljud uppstår när kontakten mellan hårceller och en viss typ av nervceller bryts.

– Människor som utsätts för höga ljud, till exempel musik, buller eller en pistolknal­l, kan få bestående hörselskad­or, många även tinnitus. Om vi vet vilka typer av nervceller som ger upphov till ljudöverkä­nslighet kan vi också försöka ta fram behandling­ar för att skydda eller reparera cellerna, säger François Lallemend.

 ??  ?? En svensk forskargru­pp har upptäckt nya typer av nervceller i innerörat.
En svensk forskargru­pp har upptäckt nya typer av nervceller i innerörat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden