Forskning & Framsteg

Fotosyntes­en fångad på bild

För första gången har forskare tagit högupplöst­a bilder på hur växter omvandlar vatten till syrgas genom fotosyntes. Bilderna är ett viktigt steg mot ett billigt förnybart bränsle av solenergi.

-

Växter får sin energi genom att omvandla koldioxid och vatten till syre och druvsocker med hjälp av solljus. Forskare har länge försökt kartlägga denna fotosyntes i detalj, med målet att bygga apparater som spjälkar vatten till syrgas och energirik vätgas bara med hjälp av solenergi.

En sådan apparat skulle kunna förse världen med klimatvänl­ig energi, bara processen kan göras tillräckli­gt effektiv och billig. Nu har ett internatio­nellt forskarlag för första gången lyckats ta högupplöst­a bilder av denna process när vattenmole­kylerna splittras. Medhjälp av ultra snabba laserpulse­r f rånröntgen­fri elektronla­sern vid SLAC Nationalac­celerator laborator y i USA har forskarna kunnat studera var och när syret bildas.

– Vi har tagit ett stort steg framåt när det gäller att förstå denna komplicera­de reaktion, säger Johannes Messinger, professor i molekylär biomimetik vid Uppsala universite­t och en av huvudförfa­ttarna till studien som publicerat­s i tidskrifte­n Na- ture. De nya bilderna beskriver han som ”en dröm som går i uppfyllels­e”, även om det fortfarand­e återstår många frågetecke­n.

– Att komma hit har tagit närmare åtta år och nu går vi vidare för att förstå mekanismer­na mer exakt, säger Johannes Messinger.

På hans labb arbetar forskarna bland annat med att framställa vätgas ur vatten med hjälp av el från solceller. Reaktionen sker på små plattor som täcks med ett katalytisk­t material. Genom att förstå hur processen går till i naturen hoppas han kunna utveckla hållbara katalysato­rer tillverkad­e av vanligt förekomman­de grundämnen.

– Växterna använder mangan och kalcium, men i labbet använder de bästa systemen än så länge betydligt dyrare och ovanligare ämnen.

När går det att tillverka billiga bränslen av vatten med hjälp av solljus i större skala?

– Det är svårt att säga men jag skulle inte bli förvånad om något närmade sig produktion inom tio år, säger Johannes Messinger. Av Marie Alpman

 ??  ?? Modellen visar den aktiva delen av katalysato­rn alldeles före syrebildni­ngen under fotosyntes­en. De lila ringarna är mangan-atomer, de röda är syre och den gröna kalcium.
Modellen visar den aktiva delen av katalysato­rn alldeles före syrebildni­ngen under fotosyntes­en. De lila ringarna är mangan-atomer, de röda är syre och den gröna kalcium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden