Forskning & Framsteg

Svenskbygg­da instrument ska till Merkurius

Rymdfarkos­ten Bepicolomb­o har påbörjat sin sju år långa resa mot planeten Merkurius. Ombord finns tre instrument som är konstruera­de i Sverige och ska studera pariklar och elektriska fält.

-

Merkurius är liten och stenig, och den planet i solsysteme­t som kretsar närmast solen. Den är fortfarand­e ganska outforskad – hittills har bara två rymdsonder besökt planeten. Den första var Mariner 10 som gjorde två förbiflygn­ingar på 1970-talet. Den andra hette Messenger och passerade planeten två gånger innan den lade sig i omloppsban­a 2011–2015.

Nu är en tredje sond på väg, Bepico- lombo, vars uppdrag bland annat är att utforska planetens gåtfulla magnetfält. Trots att Merkurius är så liten att den sannolikt inte har någon flytande kärna som kan röra sig och ge en dynamoeffe­kt, har den ett relativt starkt magnetfält.

Forskarna hoppas också kunna göra noggranna mätningar av Merkurius bana, för att testa detaljer i Einsteins allmänna relativite­tsteori. Eftersom Merkurius befinner sig så nära solen påverkas den mer än andra planeter av solens gravitatio­n.

Väl framme kommer Bepicolomb­o att dela upp sig i två satelliter, som ska kretsa på olika avstånd från ytan. Det finns totalt 16 avancerade experiment ombord på de båda satelliter­na, varav tre har konstruera­ts av forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala och Kiruna. De svenska instrument­en ska studera partiklar och elektriska fält, för att ta reda på hur partiklarn­a i solvinden påverkar planetens yta och samverkar med den extremt tunna och flyktiga atmosfären på Merkurius. Av Anna Davour

 ??  ?? Illustrati­on av hur det kan se ut när BepiColomb­o närmar sig Merkurius år 2025.
Illustrati­on av hur det kan se ut när BepiColomb­o närmar sig Merkurius år 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden