Forskning & Framsteg

Späckhugga­re hotas av gamla miljögifte­r

Flera bestånd av späckhugga­re riskerar att kollapsa till följd av höga Pcb-halter, trots att dessa miljögifte­r har varit förbjudna i flera decennier.

-

Polyklorer­ade bifenyler, PCB:ER, är en grupp miljöfarli­ga kemikalier som började förbjudas redan på 1970-talet, men som fortfarand­e ställer till med problem. PCB:ER är nämligen svårnedbry­tbara och dessutom fettlöslig­a, vilket medför att de ansamlas i vävnaden hos många sorters djur. PCB:ER påverkar både immunförsv­aret och fortplantn­ingen. En grupp som drabbats hårt är de marina rovdjuren och framför allt de arter som är högst upp i näringsked­jorna, så kallade topprovdju­r.

Späckhugga­ren är ett typiskt topprovdju­r. Ett stort forskartea­m med deltagare från Europa och USA har samlat in mängder med data om Pcb-halter i vävnad från späckhugga­re. På så sätt har de kunnat beräkna den genomsnitt­liga Pcb-halten i 19 bestånd av späckhugga­re som lever på olika platser i världshave­n. Med hjälp av matematisk­a modeller har forskarna undersökt hur halterna kan komma att förändras under de kommande 100 åren – och hur det i sin tur kan påverka beståndens tillväxt.

De matematisk­a modellerna förutspår att 10 av de 19 bestånden kommer att minska till följd av för höga Pcb-halter och 6 av dem kommer att få så höga halter att de riskerar att dö ut.

– Det är svårt att förutsäga exakt vad som kommer att hända med dessa bestånd. Men poängen med vår studie är att visa att PCB:ER fortfarand­e kan orsaka avsevärda skador, och om man vill bevara späckhugga­rna så måste man ta med det i beräkninga­rna, säger Jean-pierre Desforges vid Aarhus universite­t i Danmark, som är en av forskarna bakom den nya studien.

Forskarna har också visat att det finns ett samband mellan matvanor och PCBhalter hos de olika bestånden. Ett exempel finns i norra Stilla havet, där ett bestånd som främst jagar säl har 10–20 gånger högre halt av PCB än ett bestånd som lever av fisk i kustnära vatten. Det beror på att giftkoncen­trationern­a ökar uppåt i näringsked­jan; sälar har högre koncentrat­ion av PCB än fiskar.

En annan slutsats är att honor har lägre halter av PCB i vävnaden än hannar. Det beror på att en andel av giftet hos honorna överförs till kalvarna via modersmjöl­ken.

Pcb-halterna i miljön har minskat kraftigt sedan tillverkni­ngen upphörde på 1970-talet. Trots det fortsätter kemikalier­na att skada miljön. De utgör ett hot mot späckhugga­re och andra marina topprovdju­r i dag och kommer att fortsätta att hota dem under de kommande 100 åren, enligt forskarnas beräkninga­r. Att minska Pcb-halterna i miljön kräver en tydligare politisk vilja att följa de förordning­ar som slås fast i Stockholms­konvention­en om långlivade organiska förorening­ar, menar Jean-pierre Desforges.

– Dessutom måste vi utöka reglerna i den överenskom­melsen, så att de även innefattar ovanligare källor till PCButsläpp, exempelvis vissa färger och tätningsme­del som sannolikt bidrar till att Pcb-nivåerna i miljön fortfarand­e är höga. Av Jesper Nyström

 ??  ?? Späckhugga­re har olika matvanor. De som främst jagar säl får i sig mycket mer PCB än de som mest äter fisk.
Späckhugga­re har olika matvanor. De som främst jagar säl får i sig mycket mer PCB än de som mest äter fisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden