Forskning & Framsteg

Klimatet knäcker regnskogen­s småkryp

Två undersökni­ngar, utförda i samma regnskog med 40 års mellanrum, visar att småkrypen samt de djur som äter småkrypen dramatiskt har minskat i antal. Och det beror främst på klimatförä­ndringarna, menar forskarna.

-

I mitten av 1970-talet inventerad­e den amerikansk­e forskaren Bradford Lister djurlivet i Luquillo experiment­al forest, en skyddad regnskog i Puerto Rico. I början av 2010-talet återvände han och hans kollegor till samma område och upprepade inventerin­garna.

När forskarna jämförde de två undersökni­ngarna upptäckte de dramatiska förändring­ar. Under de 40 år som passerat har mängden fjärilar, skalbaggar, spindlar och andra leddjur som lever i buskagen och underveget­ationen minskat med 75–90 procent. Antalet småkryp som lever på marken har minskat till en sextiondel av den ursprungli­ga mängden.

De djur som äter småkrypen har också minskat dramatiskt. Det gäller exempelvis den vanligaste trädgrodan i området, ödlor av släktet Anolis samt flera arter av insektsäta­nde fåglar.

Data från två väderstati­oner visar att genomsnitt­stemperatu­ren under årets varmaste dagar har ökat med två grader från 1970 till 2015 – och att värmeböljo­rna har blivit allt vanligare.

Forskarna bakom den nya studien menar att de pågående klimatförä­ndringarna är den främsta orsaken till den kraftiga minskninge­n av småkryp och de djur som äter dem. Antagligen är det värmeböljo­rna, inte de stigande medeltempe­raturerna, som har orsakat de största skadorna. Naturliga väderfenom­en som El Niño och La Niña kan ha bidragit till både ökningar och minskninga­r av djurbestån­den i regnskogen.

En del av minskninge­n kan bero på att det allt varmare klimatet har medfört att vissa arter flyttat högre upp i bergen, där det är svalare. Det skulle kunna innebära att de minskar i studieområ­det men ökar någon annanstans, menar forskarna, som har publicerat sin studie i PNAS. Av Jesper Nyström

 ??  ?? En hanne av arten Anolis stratulus visar upp sin röda strupsäck, som signal under parningsti­d.
En hanne av arten Anolis stratulus visar upp sin röda strupsäck, som signal under parningsti­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden