Forskning & Framsteg

ELEKTRONIS­KA VALUTOR HOTAR KLIMATMÅLE­T

-

Tekniken bakom de nya kryptovalu­torna som bitcoin är så energikräv­ande att en storskalig satsning skulle öka den globala uppvärmnin­gen. De avancerade beräkninga­rna bakom kryotpvalu­torna förutsätte­r enorma datorhalla­r som slukar mängder med elektricit­et. I dag står kolkraft för ungefär 40 procent av den globala elprodukti­onen, så om användning­en av bitocoin ökar i världen kommer även koldioxidu­tsläpp e nattöka.

Under 2017 gjordes endast 0,03 procent av alla elektronis­ka betalninga­r med bitcoin. Men om bitcoins popularite­t fortsätter växa i den takt man kan förvänta sig, kommer den ökande elkonsumti­onen att leda till så stora koldioxidu­tsläpp att det så kallade tvågraders­målet överskrids redan om 16 år, enligt en ny amerikansk studie.

Tvågraders­målet är en överenskom­melse mellan 176 länder om att begränsa den pågående globala uppvärmnin­gen till två grader, jämfört med medeltempe­raturens om rådde under förindustr­iellt id.

I beräkninga­rna kring kryptovalu­tors klimatpåve­rkan har man utgått från att andelen fossila bränslen i den globala elprodukti­onen kommer att vara oförändrad under de närmaste decenniern­a.

Forskarna, som publicerar sina rön i Natur e climate change, uppmanar utvecklarn­a bakom kryp t oval ut o rattgöra sittytters­ta f ö rattminska energi an v ä d n ingen, till exempel genom att utveckla smartare algoritmer. Av Jesper Nyström

 ??  ?? Bitcoin skapades 2009 och bygger helt och hållet på avancerade beräkninga­r.
Bitcoin skapades 2009 och bygger helt och hållet på avancerade beräkninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden