Forskning & Framsteg

Läsplatta inte alltid pedagogisk

När barn i förskolan får använda datorplatt­or och pedagogisk­a appar lär de sig främst att förstå hur appen fungerar och hur de ska vinna över den. Men det är mycket osäkert om de faktiskt lär sig det som appen utlovar att de ska lära sig.

- Av Viveka Ljungström

I en ny doktorsavh­andling visar Malin Nilsen vid Göteborgs universite­t att det är problemati­skt att utgå från att de så kal�lade pedagogisk­a apparna uppfyller det de lovar.

– Barnen lär sig i första hand att spela med apparna, de tar inte till sig av det pedagogisk­a innehållet i någon större ut- sträckning. För att det ska ske krävs att läraren är mycket aktiv tillsamman­s med barnet, säger Malin Nilsen.

I sin forskning har Malin Nilsen följt barn som får spela memory-liknande spel både analogt och digitalt. De analoga aktivitete­rna är tävlingsin­riktade och kretsar kring barnens samtal om och fysiska hantering av spelbricko­rna som räknas, sorteras och tjuvkikas på. Men när barnen spelar memory digitalt arbetar de individuel­lt och den mesta av tiden går ut på att utforska appens inställnin­gar och på att spela och vinna över appen genom trialand-error, alltså att gissa, snarare än att göra strategisk­a val.

En av Nilsens slutsatser är att det är viktigt att inta ett kritiskt förhållnin­gssätt i skolarbete­t till digitala hjälpmedel, eftersom det finns starka ekonomiska krafter som vill sälja in sina produkter till förskolor.

Frågan om digital teknik i förskolan är högaktuell eftersom den införs som ett obligatori­skt kunskapsin­nehåll och pedagogisk­t verktyg i läroplanen för förskolan den 1 juli 2019. Av läroplanen framgår bland annat att förskoleba­rnen ”ska utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalise­ring de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsful­lt förhållnin­gssätt till digital teknik”.

 ??  ?? Pedagogisk­a spel på läsplatta riskerar att missa målet när barnen hellre försöker vinna över spelet än att verkligen lära sig det som är tänkt.
Pedagogisk­a spel på läsplatta riskerar att missa målet när barnen hellre försöker vinna över spelet än att verkligen lära sig det som är tänkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden