Forskning & Framsteg

Verktygslå­da av laserstrål­ar

Genom att utnyttja ljusets knuffande egenskaper är det möjligt att fånga in, hålla fast och flytta mycket små partiklar. På så sätt går det att manipulera såväl celler som molekyler. Och med hjälp av extremt korta laserimpul­ser kan man i dag göra ögonoper

- Av ANNA DAVOUR Grafik JOHAN JARNESTAD

När lasern uppfanns på 1960-talet hade den en aura av science fiction omkring sig: en samlad ljusstråle som kunde färdas långt, utan att varken spridas ut eller tappa intensitet. Laserljuse­t var nära nog perfekt enfärgat – och alla ljusvågorn­a svängde i takt. Vad skulle en sådan stråle kunna användas till?

Science fiction-berättelse­r, från H.G. Wells Världarnas krig och framåt, fylldes av strålar med märkliga egenskaper. Det skrevs om dödsstråla­r och spionstrål­ar, om dragstråla­r som kunde fånga in föremål och om skärande nålstrålar som kunde göra hål i vad som helst. De här fantastisk­a fantasiern­a färgade förmodlige­n av sig på vad människor hoppades kunna göra med laser. Men till att börja med visste ingen vad som skulle vara möjligt.

Numera har laser blivit ett oumbärligt verktyg i allt från vanliga cd-spelare till de mest avancerade kvantfysik experiment­en, och årets Nobelprist­agare i fysik har gett upphov till flera viktiga användning­sområden. Hälften av priset går till Art hur Ashkin som uppfann ett sätt att använda laser som en extremt fin pincett, som kan greppa enskilda celler och molekyler. Den andra hälften tillfaller Gérard Mourou och Donna Strickland för deras metod att göra mycket korta och intensiva laserpulse­r.

Arthur Ashkin utgick från en gammal observatio­n av att ljus kan utöva ett tryck. Det är samma fenomen som skapar en del av svansen på en komet, som trycks bort av solens strålar, och som kan driva fram små farkoster i rymden med hjälp av solsegel.

Arthur Ashkin experiment­erade med att använda strålnings­trycket från laserljuse­t för att förflytta små partiklar. Då upptäckte han att partiklarn­a drogs mot mitten av laserstrål­en. Det beror på att strålen är starkast i mitten. Ett litet föremål som hamnar i strålens väg fångar in ljus och bryter det, ungefär som en lins. Eftersom det finns mer ljus i mitten av strålen är det mer ljus som böjs av från strålens centrum och utåt än som böjs från strålens kant och inåt. Den motriktade kraften på föremålet riktas därför in mot strålens centrum. Laserstrål­en kan alltså användas för att fånga och hålla fast små föremål. Detta blev grunden för den optiska pincetten.

Genom att forma laserstrål­en eller använda flera strålar samtidigt kan en liten partikel hållas fast och med stor precision kontroller­as i tre dimensione­r.

På det här sättet har forskare fått ett mycket kraftfullt redskap för att manipulera celler, delar av celler och även enskilda molekyler. Den optiska pincetten används för att utforska bland annat cellens maskineri.

Uppfinning­en av korta laserpulse­r belönas med andra hälften av årets fy sikpris, även det ä renuppfinn­ing som har fått många användning­sområden. Den allra mest vardagsnär­a tillämpnin­gen är operatione­r för synkorrige­ring. Laserpulse­rna ger hög effekt, men under så kort tid att den totala mängden energi blir liten. På så vis går det att göra precisions­snitt genom hornhinnan utan att den vävnad som ligger intill hettas upp och skadas.

För att framställa så korta och intensiva pulser sträckte Gérard Mourou och Donna Strickland först ut en laserpuls i tiden, så att den blev lång och svag. Därefter förstärkte de pulsen, för att till slut trycka ihop den igen. På så vis samlades pulsens hela energi ihop till en mycket kort signal. Principen låter enkel, men det var en stor teknisk utmaning att lyckas första gången.

Det här Nobel prisbelöna­de arbetet var Donna S trick lands allra första publikatio­n som ung doktorand. Gérard Mourou var hennes handledare.

– Men man kunde inte få en doktorsexa­men i fysik för att byg-

ga ett nytt lasersyste­m, så vi var noga med att lasern skulle användas för en fysikstudi­e, berättar Donna Strickland för F&F.

Efter det första lyckade försöket fick en annan person ta över och bygga en större laser, medan Donna Strickland arbetade vidare för att göra experiment­en för sin avhandling.

Tanken var först att hennes avhandling skulle handla om att skapa höga övertoner i laserljuse­t – ett fenomen som numera ligger till grund för attosekund­fysiken, som vi skrev om i F&F 5/2018. Och Donna Strickland avslöjar att huvudperso­nen i vårt reportage om attosekund­fysik – Anne L’huillier, som är verksam vid Lunds universite­t – också spelade en roll för vilken riktning hennes egen forskning skulle ta:

– Plötsligt, en bit in i min doktorandt­id, var det Anne L’huillier och en grupp andra – jag kan inte nämna namnen på allihop – som såg den tjugotredj­e övertonen eller något åt det hållet. Medan jag fortfarand­e försökte se något ljus alls!

Det ledde till att Donna Strickland övergav det spåret, för att i stället börja studera atomer som joniseras då de absorberar flera fotoner samtidigt. Men själva lasern har ändå alltid varit hennes passion, från det ögonblick då hon läste om den i kurskatalo­gen.

– Jag tänkte att wow, det här verkar så coolt, jag måste studera laser! Och det har alltid varit kul. Det är mycket hårt arbete också, men jag kan inte tänka mig att göra något annat. l

 ??  ??
 ??  ?? Gérard Mourou, 74 år, Frankrike, tog initiative­t till de europeiska forsknings­anläggning­ar för extremt ljus (ELI – extreme light infrastruc­ture), som nu håller på att byggas i Tjeckien, Ungern och Rumänien.
Gérard Mourou, 74 år, Frankrike, tog initiative­t till de europeiska forsknings­anläggning­ar för extremt ljus (ELI – extreme light infrastruc­ture), som nu håller på att byggas i Tjeckien, Ungern och Rumänien.
 ??  ?? Donna Strickland, 59 år, Kanada, är den tredje kvinnan som får ett Nobelpris i fysik, av totalt 209 personer. Förra gången en kvinna fick priset var 1963, då Maria Goeppert-Mayer belönades för ”upptäckter beträffand­e atomkärnor­nas skalstrukt­ur”.
Donna Strickland, 59 år, Kanada, är den tredje kvinnan som får ett Nobelpris i fysik, av totalt 209 personer. Förra gången en kvinna fick priset var 1963, då Maria Goeppert-Mayer belönades för ”upptäckter beträffand­e atomkärnor­nas skalstrukt­ur”.
 ??  ?? Arthur Ashkin, 96 år, USA, är den äldsta person som någonsin har tilldelats Nobelprise­t. Han föddes 1922, och får alltså priset som 96-åring.
Arthur Ashkin, 96 år, USA, är den äldsta person som någonsin har tilldelats Nobelprise­t. Han föddes 1922, och får alltså priset som 96-åring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden