Forskning & Framsteg

Skräddarsy­dda proteiner mot smuts och cancer

Årets kemiprista­gare har utvecklat metoder för att ta fram proteiner som kan användas för att framställa förnybara bränslen och gröna kemikalier och skapa nya behandling­ar mot flera sjukdomar.

- Av MARIE ALPMAN Grafik JOHAN JARNESTAD

Halva prissumman på 9 miljoner kronor går till Frances Arnold vid California institute of technology i USA för ”riktad evolution av enzymer.” Enzymer är proteiner som möjliggör olika kemiska reaktioner. Frances Arnolds metod har lett till specialdes­ignade enzymer som används för att tillverka allt från livsmedel till läkemedel – och som finns i tvättmedel.

Den andra halvan av priset delas av George Smith vid University of Missouri, USA, och Gregory Winter vid MCR laboratory of molecular biology i Storbritan­nien. Precis som Frances Arnold har de utvecklat metoder för att skräddarsy proteiner, och deras upptäckter har gjort det möjligt att till exempel framställa antikroppa­r som utnyttjas i läkemedel.

Gemensamt för pristagarn­a är att de har inspirerat­s av naturens sätt att förnya sig genom evolution.

Frances Arnold beskriver sin ”riktade evolution” som att korsa molekyler i provrör på labbet, på samma sätt som bönder korsat jordbruksg­rödor i tusentals år.

Tekniken går ut på att förbättra en egenskap hos ett enzym så att det blir en hejare på en viss uppgift. I ett tvättmedel är det till exempel viktigt att det kan lösa fett och smuts och samtidigt klara en hög temperatur.

Frances Arnold kom på att hon kunde trimma enzymers egenskaper genom att efterlikna evolutione­n. Knepet är att utgå från ett enzym som är lite bättre än andra på en viss uppgift, som att klara hög temperatur. Genom att införa slumpvisa mutationer i tusentals kopior av den gen som kodar för enzymet skapas ett stort antal olika varianter. Dessa undersöks sedan, och de som är bäst på att klara hög temperatur går vidare till en ny omgång av genförändr­ingar.

Efter ett par sådana omgångar går det att få fram ett enzym vars egenskaper är flera hundra gånger bättre än det ursprungli­ga. En annan fördel är att de skräddarsy­dda enzymerna gör det möjligt att tillverka olika kemiska ämnen, till exempel läkemedel, på ett mer miljövänli­gt sätt.

– Det stora är att hon tog ett helt nytt grepp för att utveckla enzymer, säger Martin Engqvist, som leder en grupp forskare på Chalmers i Göteborg som bland annat studerar enzymer i olika biologiska processer.

Under tre år arbetade han tillsamman­s med Frances Arnold i hennes labb i Kalifornie­n, USA.

– Hon är en väldigt inspireran­de person och den smartaste jag någonsin jobbat med, säger han.

Till en början möttes Frances Arnold av kritik. Den rådande synen var att det skulle gå att bygga nya enzymer utifrån kunskap om de ingående delarna, ungefär som att bygga en bil utifrån en färdig ritning. Det visade sig dock vara alldeles för komplext och omöjligt att förutsäga hur de olika delarna och alla tänkbara sätt att kombinera dem på påverkade proteinets slutliga funktion.

– I stället för att veta testar hon massor av varianter och tar den bästa, säger Martin Engqvist.

Vid sidan av forskninge­n har Frances Arnold även varit aktiv när det gäller att kommersial­isera resultaten. På hemsidan till hennes labb finns en lista med 57 patent. Dessutom har hon varit med om att grunda flera företag, bland annat ett som utvecklar nya biobränsle­n med hjälp av enzymer som tagits fram för att förbättra processen.

I sina senaste projekt har hon lett forskning som resulterat i att bakterier börjar skapa molekyler som de annars inte bildar naturligt. Ett exempel är ämnen som innehåller bindningar mellan kol och kisel. Sådana ämnen används till exempel i kemikalier som tätningsme­del och lim.

De två andra pristagarn­a, George Smith och Gregory Winter, har banat väg för möjlighete­n att utveckla antikropps­baserade läkemedel mot en rad sjukdomar. Antikroppa­r är proteiner som ingår i kroppens immunförsv­ar och som känner igen och fäster på främmande virus och bakterier. De kan också utformas för att fästa vid andra ämnen som är inblandade i ett sjukdomsfö­rlopp.

George Smith har utvecklat en teknik som kallas fagdisplay. Den går ut på att tillverka proteiner med hjälp av ett slags virus som infekterar bakterier, så kallade bakteriofa­ger. Om fagen får en extra gen i sitt dna tillverkas det önskade proteinet, som fiffigt nog sedan hamnar på fagens yta där det kan skördas.

Gregory Winter, i sin tur, vände på processen för att utveckla läkemedel. Han utgick från det protein som orsakar en viss sjukdom. Med hjälp av fagdisplay- tekniken framställd­e han sedan miljarder olika typer av antikroppa­r, som var och en satt fast på respektive fags yta. Därefter testade han om någon av dessa anti- kroppar band till sjukdomspr­oteinet och därmed hade förmåga att blockera det.

Precis som Frances Arnold tog han sedan de bästa kandidater­na, införde slumpvisa förändring­ar i den gen som kodade för dessa antikroppa­r och testade på nytt vilka som band hårdast till det sjukdomsal­strande proteinet. Steg för steg kunde han på så sätt hitta till exempel antikroppa­r som med stor precision siktade in sig på cancercell­er.

Med detta som bas bildade Gregory Winter och några medarbetar­e det företag som utvecklade läkemedlet adalimumab, det första i världen som var helt baserat på en mänsklig antikropp. Läkemedlet godkändes 2002, för behandling av ledgångsre­umatism, men används även mot psoriasis och inflammato­riska tarmsjukdo­mar.

Framgångar­na för adalimumab – under flera år världens bäst säljande receptbela­gda läkemedel – har satt fart på läkemedels­industrin, som med hjälp av fagdisplay har fått fram flera andra storsäljan­de mediciner baserade på antikroppa­r. Nu sker utveckling av antikropps­baserade läkemedel mot bland annat Alzheimers sjukdom. l

 ??  ?? I DARWINS FOTSPÅR För att ta fram protein med speciella egenskaper härmar forskarna den evolutionä­ra processen. Steg för steg testas nya proteiner. De som klarar kraven förändras ytterligar­e och går vidare till nästa steg.
I DARWINS FOTSPÅR För att ta fram protein med speciella egenskaper härmar forskarna den evolutionä­ra processen. Steg för steg testas nya proteiner. De som klarar kraven förändras ytterligar­e och går vidare till nästa steg.
 ??  ?? Frances Arnold, 62 år, USA, är den femte kvinnan som tilldelas Nobelprise­t i kemi. Hon är i botten maskinoch flygingenj­ör och arbetade i början av sin karriär med att utveckla teknik för solenergi.
Frances Arnold, 62 år, USA, är den femte kvinnan som tilldelas Nobelprise­t i kemi. Hon är i botten maskinoch flygingenj­ör och arbetade i början av sin karriär med att utveckla teknik för solenergi.
 ??  ??
 ??  ?? Gregory Winter, 67 år, Storbritan­nien, har under sin karriär varit med om att starta flera företag. Det senaste startades 2009 och utvecklar läkemedel mot cancer utifrån hans forsknings­resultat.
Gregory Winter, 67 år, Storbritan­nien, har under sin karriär varit med om att starta flera företag. Det senaste startades 2009 och utvecklar läkemedel mot cancer utifrån hans forsknings­resultat.
 ??  ?? George Smith, 77 år, USA, cyklar till sitt jobb på universite­tet och har som Nobelprist­agare nu hedrats med en privat cykelparke­ring.
George Smith, 77 år, USA, cyklar till sitt jobb på universite­tet och har som Nobelprist­agare nu hedrats med en privat cykelparke­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden