Forskning & Framsteg

Immunförsv­ar i turboläge botar cancer

Årets två Nobelprist­agare i medicin har utvecklat nya metoder för att behandla aggressiv cancer. Behandling­arna går ut på att mixtra med immunförsv­arets broms, så att tumörerna kan angripas med extra kraft.

- Av JESPER NYSTRÖM

Kroppsfräm­mande ämnen som kan utlösa en reaktion från vårt immunförsv­ar kal�las antigener. Det kan vara fragment av bakterier, virus och cancercell­er.

T-cellerna i immunförsv­aret är ständigt på jakt efter antigener som de kan anfalla och förgöra. Men de behöver hjälp med att hittade m. Deras hjälpredo r kal �l as antigen presentera­de celler, A PC, som visar upp en specifik del av antigenen för T-cellen. Om T-receptorer­na på T-cellens yta binder till den uppvisade antigenen kan immunförsv­aret dra igång.

Detta system regleras på ett finstämt sätt av molekyler som fungerar som gaspedaler och bromsar för immunförsv­arets aktivitet. Årets Nobelprist­agare har utvecklat varsin metod som får immunförsv­aret att släppa på bromsen och ge full gas. Det har lett till helt nya möjlighete­r att be- handla vissa aggressiva former av cancer.

Den ena av årets Nobelprist­agare heter James Allison och är professor i immunologi vid Texas universite­t i Houston. Under 1990-talet började han studera den nyupptäckt­a molekylen CTLA-4, som bromsar T-celler.

– På den tiden var jag intensivt fokuserad på ren grundforsk­ning om hur Tceller fungerar. Men i bakhuvudet fanns hela tiden tanken att försöka göra något åt cancer. Min mamma dog i lymfom när jag var tio år gammal och två farbröder dog också i cancer. Det bidrog till att jag beslutade mig för att undersöka om det gick att bota cancer genom att blockera CTLA-4, säger James Allison.

Med hjälp av speciella antikroppa­r lyckades James Allison och hans kollegor blockera bromsmolek­ylen CTLA-4, vilket ledde till att immunförsv­arets Tceller mycket riktigt aktiverade­s. Försök på möss visade att blockering­en av CTLA4 gav den effekt som James Allison hade hoppats på – T-cellerna började angripa och förgöra cancertumö­rer som tidigare ansetts omöjliga att få bukt med.

År 2011 blev behandling­en tillåten vid vissa icke-opererbara former av hudcancer hos människor.

Årets andra medicinpri­stagare, Tasuku Honjo, är professor vid Kyotos universite­t i Japan och upptäckte på 1990-talet en bromsmolek­yl för T-celler som döptes till PD-1. Hans forskartea­m detaljstud­erade dess funktion och lyckades identifier­a flera proteiner som är nödvändiga för regleringe­n av bromsmolek­ylen. Djurförsök följde och de japanska forskarna kunde

visa att blockering av PD-1 ledde till att T-celler började angripa cancertumö­rer.

Metoden blev godkänd för behandling av bland annat hudcancer hos människa, ungefär samtidigt som James Allisons behandling­ar blev godkända.

M ankan tycka att de här behandling­sformerna verkar lite riskfyllda; behöver inte immunförsv­aret sina bromsar för att inte börja attackera helt oskyldiga celler i kroppen? Jo, risken finns, men den är mycket liten, förklarar James Allison:

– Behandling­en kan ge biverkning­ar, framför allt inflammati­oner som kolit och lunginflam­mation. De behandlas med immun os uppres siv a läkemedel, som tas bort när biverkning­arna avtar. Behandling­en kan också ge upphov till allvarliga autoimmuna sjukdomar som typ-1 diabetes, men det är ytterst ovanligt.

De två Nobelprist­agarna började med sin forskning ungefär samtidigt och har varit verksamma inom samma område. Hur mycket kände de till om den andres framsteg? – Jag var medveten om att dr Honjo forskade om immunförsv­aret. Men funktionen hos PD-1, att den fungerar som en bromsmolek­yl i immunförsv­aret, upptäcktes flera år efter att vi hade visat att CTLA-4 är en bromsmolek­yl och att det går att bota cancer genom att inhibera den. Jag blev medveten om PD-1 vid ett senare tillfälle, i samband med att dr Honjo publicerad­e sina upptäckter, säger James Allison.

Sedan de båda forskarna fått sina metoder godkända för cancerbeha­ndling hos

/ människor har utveckling­en gått fort. Behandling­en, som numera kallas immune checkpoint inhibition, ICI, har visat sig vara effektiv mot flera olika typer av cancer, till exempel lungcancer, njurcancer, lymfom och melanom. I vissa fall kombineras behandling­arna, så att både CTLA-4 och PD-1 hämmas, vilket ger en mycket kraftfull effekt.

–Kombi nationsbeh­andlingarn­a har en central roll i den kommande utveckling­en av ICI och kommer att leda till att flera sorters patienter och flera sorters cancer kan behandlas. Det kommer att handla om att kombinera olika sorters immun försvarste­rapier, men också om att kombinera immun försvarste­rapier med traditione­lla metoder som strålbehan­dling, kemoterapi och kirurgi, förutspår James Allison. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tasuku Honjo, 76 år, Japan, var som ung osäker på vad han ville bli. Han satsade på medicinstu­dier. Det blev en fullträff: ”Mitt liv har varit så givande att jag önskar att jag fick leva samma liv igen”, sa han på en presskonfe­rens.
Tasuku Honjo, 76 år, Japan, var som ung osäker på vad han ville bli. Han satsade på medicinstu­dier. Det blev en fullträff: ”Mitt liv har varit så givande att jag önskar att jag fick leva samma liv igen”, sa han på en presskonfe­rens.
 ??  ?? James Allison, 70 år, USA, kommer från en cancerdrab­bad familj och har själv överlevt både prostata- och hudcancer. Vid sidan av forskninge­n sjunger han och spelar munspel i bandet The Checkpoint­s.
James Allison, 70 år, USA, kommer från en cancerdrab­bad familj och har själv överlevt både prostata- och hudcancer. Vid sidan av forskninge­n sjunger han och spelar munspel i bandet The Checkpoint­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden