Forskning & Framsteg

SÅ FUNKAR EN VÄXTHUSGAS

-

l Ljus finns i regnbågens alla färger. Dessutom finns ljus i många våglängder som inte är synliga för ögat, exempelvis infraröd värmestrål­ning och ultraviole­tt strålning. Atmosfären släpper igenom synligt ljus, men är mer eller mindre ogenomskin­lig för många andra våglängder. Vissa gaser ger upphov till den så kallade växthuseff­ekten genom att de är ogenomskin­liga för värmestrål­ning och därför håller kvar värme kring jorden. Schematisk­t kan man säga att synligt ljus från solen släpps igenom atmosfären. Här på jorden omvandlas en stor del av solljuset till långvågig värmestrål­ning, som hålls kvar av molekyler i atmosfären.

Varje typ av gasmolekyl har inbyggda energinivå­er. De kan vibrera och svänga på olika sätt, men inte med vilken energi som helst. Molekylen kan fånga upp strålning av våglängder som passar ihop med dess egna inre rörelser. Sedan sänder den ut den infångade strålninge­n igen, men då i en slumpmässi­g riktning. Strålen kan alltså riktas tillbaka ned mot marken. En annan möjlighet är att molekylen gör sig av med överskotts­energin genom att knuffa till en annan molekyl och ge den en större hastighet. När gasmolekyl­erna rör sig mer ökar temperatur­en.

Några viktiga växthusgas­er är koldioxid, vattenånga och metan. Det behövs väldigt lite koldioxid i luften för att atmosfären ska vara i stort sett helt ogenomskin­lig för värmestrål­ning i de våglängder som gasen kan fånga upp. Om mer koldioxid tillförs får det dock effekten att strålninge­n absorberas fler gånger på sin väg ut genom atmosfären. Värmestrål­ningen studsar då omkring mellan olika molekyler i atmosfären under längre tid, vilket ökar sannolikhe­ten för att den stoppas helt och bidrar till att värma upp luften.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden