Forskning & Framsteg

ENKLA KNEP GÖR KATTEN OFARLIG

-

l Det är faktiskt förhålland­evis lätt att minska den egna kattens påverkan på fågelbestå­nden i närmiljön. Här är tips från kattkännar­en Bo Söderström.

– Fåglarna är som mest utsatta i gryning och skymning. Så en enkel åtgärd är att släppa ut katten efter gryningen och ta in den innan skymningen, säger Bo Söderström.

Ett annat knep är att fästa en liten bjällra i kattens halsband. Det kan varna fåglar och kanske en del andra smådjur om att en fara närmar sig. En brittisk studie visar att en bjällra kan minska jaktframgå­ngen med drygt 50 procent.

– Ännu bättre är att sätta två bjällror i halsbandet. Katten kan lära sig att smyga tyst med en bjällra, men inte med två eftersom de plingar i otakt, säger Bo Söderström.

Det går även att köpa en sorts haklapp till katten. Den är gjord i samma material som våtdräkter. Haklappen är färgglad så att katten blir lättare att upptäcka för dess tilltänkta byten – dessutom är den i vägen när katten ska slå till bytet med tassen. Produkten kan minska antalet fångade fåglar med närmare 70 procent, enligt en australien­sisk studie. Haklappen kan dock upplevas som en smula oestetisk eller ovärdig för katten. En variant på samma tema – som är mindre kränkande – är en färgglad halskrage. Den gör det lättare för fåglar att se den annalkande faran. En bonus som följer med den här produkten är att din katt kommer att se ännu gulligare ut än vanligt.

 ??  ?? Katten Kimchi är en fenomenal jägare. Här testas en särskild halskrage som ska försämra jaktlyckan. Spännena öppnas om kragen skulle fastna någonstans.
Katten Kimchi är en fenomenal jägare. Här testas en särskild halskrage som ska försämra jaktlyckan. Spännena öppnas om kragen skulle fastna någonstans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden