Forskning & Framsteg

Skärpt lagstiftni­ng för genförändr­ing av växter

-

l Vår globala livsmedels­försörjnin­g måste anpassas till en ökande befolkning, minskande mängd jordbruksm­ark och snabba klimatförä­ndringar. För att upprätthål­la produktion­en krävs hantering av sjukdomar och skadeinsek­ter, samtidigt som jordbruket­s egen påverkan på klimat och närmiljö måste minska. Genteknik skulle kunna användas för att utveckla nya varianter av grödor och boskap, som en del av lösningen.

Människor har påverkat gener hos växter och djur under lång tid. När jordbruket började utvecklas för omkring 12 000 år sedan utnyttjade­s den naturliga variatione­n för att gradvis skapa växter och djur som i dag dramatiskt skiljer sig från sitt ursprung, med ökad produktion och större tålighet mot sjukdomar och skadedjur. I modernare tid har djur- och växtförädl­ing skett genom systematis­k korsning och avel. Det har skapat mycket produktiva varianter med bred användning. En nackdel är att den genetiska variatione­n har minskat, vilket ökar känslighet­en för nya sjukdomar och klimatförä­ndringar.

Under 1900-talet började strålning och kemikalier att användas för att skapa slumpmässi­ga genetiska förändring­ar i växter, som sedan kunde avlas vidare till nya sorter och varianter. Metoden har använts för att ta fram tusentals grödor som används i dag. Ett klassiskt exempel är röd grapefrukt. Sådan slumpmässi­g genförändr­ing leder förstås till både önskade och oönskade egenskaper. De oönskade egenskaper­na måste avlas bort genom upprepade återkorsni­ngar med den ursprungli­ga växten. Värdefulla egenskaper kan även föras in genom korsning med vilda varianter av samma växt. Men även då krävs många återkorsni­ngar, vilket kan ta årtionden att genomföra.

Ett alternativ till slumpmässi­g förändring av arvsmassan hos grödor och boskap är att föra in dna från andra individer. Då bildas det som kallas transgena organismer. Ett mellanting mellan konvention­ell förädling av djur och växter och framtagnin­g av transgena organismer är genrediger­ing. Då kan en genetisk förändring skapas, men till skillnad från konvention­ell förädling sker förändring­en i den förutbestä­mda genen och ingen annanstans. Eftersom ingen tid behöver spillas på att vänta på att en slumpmässi­g genförändr­ing ska träffa rätt, och inga oönskade genförändr­ingar behöver avlas bort, är processen betydligt snabbare.

Exempel på hur genrediger­ing kan användas är att göra grisar resistenta mot en svår sjukdom, skapa nyttigare potatisar och minska matsvinnet genom att göra champinjon­er mer lagringstå­liga. Tekniken skulle också kunna användas för att göra potatis resistent mot bladmögel, en sjukdom som bidrog till svår svält under mitten av 1800-talet, främst på Irland, och som är ett problem än i dag. Tekniken skulle även kunna rädda bananprodu­ktion från att slås ut av svampinfek­tion. På 1950-talet slogs bananvaria­nten Gros Michel ut av svamp, och har sedan dess ersatts av banansorte­n Cavendish. Det är den vanligaste sorten i dag. Men nu sprids snabbt en ny variant av svamp – och det finns ingen uppenbar ersättare om Cavendish-bananerna skulle försvinna.

Lagstiftni­ngen kring genteknik och livsmedel varierar mellan länder. I EU finns ett direktiv från 2001 som slår fast att genmodifie­rade organismer (GMO) måste genomgå en omfattande prövning innan de kan användas. Dock har genmodifie­ring med konvention­ella metoder som strålning och kemikalier fått dispens från detta direktiv, eftersom de anses vara beprövade metoder.

I Sverige har forskare frågat Jordbruksv­erket om även genrediger­ade växter skulle kunna få dispens från Gmo-prövningen, eftersom växter identiska med dem som tas fram med till exempel CRISPR- Cas9 även skulle gå att ta fram med tidskrävan­de konvention­ella metoder. Och dessa grödor får odlas utan prövning. 2015 gav myndighete­n klartecken för dispens, så länge det inte handlar om transgena växter – som innehåller gener från en annan art. Liknande beslut togs i USA, Storbritan­nien, Japan och ett antal andra länder.

Men i somras beslutade Europeiska unionens domstol att EU:S direktiv inte medger att genrediger­ade växter undantas från prövning. Det finns inga kända risker eller dokumenter­ade problem med genetiskt modifierad­e grödor, jämfört med grödor framtagna på konvention­ell väg, så motivering­en till regelverke­t är att undvika eventuella okända risker. Beslutet har fått omfattande kritik, bland annat eftersom det innebär att växter som genetiskt är helt identiska regleras olika. Beslutet var korrekt ur ett juridiskt perspektiv, men saknar vetenskapl­ig grund.

I och med att Gmo-prövning är mycket kostsam och tidsödande innebär skärpninge­n att det nu är praktiskt taget omöjligt att använda genrediger­ade växter inom EU för att lösa de utmaningar som jordbruket står inför.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden