Forskning & Framsteg

Varför minskar bullret när jag dyker upp?

-

Jag jobbar med skyddsåtgä­rder och mäter ofta ljudnivåer i och vid bostadshus. Nästan alla jag mätt hos upplever att bullret är lägre än vanligt under tiden man mäter. Jag tänker att det måste vara ett psykologis­kt fenomen som styr dessa reaktioner. Att man stört sig på bullret länge och när det äntligen kommer någon och mäter eländet så upplever man att det inte låter lika mycket som vanligt, eftersom man ju vill att det ska låta mycket just då. Samma fenomen borde kunna förekomma i många olika sammanhang – är det känt? /Katrin

Först ett litet förbehåll: Även din upplevelse är subjektiv och vi kan inte vara säkra på att det fenomen du beskriver finns förrän det undersökts objektivt. Men nu antar vi att din iakttagels­e stämmer.

Det finns ingen specifik forskning kring just bullermätn­ingsfrågan som jag känner till, men det är tänkbart att fenomenet skulle kunna förklaras genom mer generella psykologis­ka mekanismer. Två sådana potentiell­a förklaring­ar är observatör­seffekter samt den mer välkända placeboeff­ekten. Dessa mekanismer orsakar en påverkan av en yttre agent (din mätning) på upplevelse­n av en viss situation eller behandling.

Observatör­seffekter kan påverka människor att både bli mer eller mindre extrema i situatione­r, exempelvis genom social önskvärdhe­t (mer lik observatör­en) eller avståndsta­gande (mindre lik observatör­en). Gällande placebo är ett tolkningss­ätt att människor blir påverkade när de upplever att någon äntligen uppmärksam­mar att deras hemmiljö är bullrig. På samma sätt som förväntnin­gar bidrar till att en patient som får behandling känner sig bättre, är det tänkbart att den som varit stressad av buller hemma upplever lindring redan av de förväntnin­gar som ditt besök skapar – och att hen då upplever bullret som mindre störande än tidigare.

Det är tänkbart att de boende i ditt fall påverkas av den ena eller båda dessa mekanismer, men idén måste testas i den specifika situatione­n innan vi vet om den håller. /Jesper Alvarsson, forskare i psykologi med inriktning på ljudmiljö, Södertörns högskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden