Forskning & Framsteg

Är elbilen verkligen hållbar?

-

Kan världens befolkning köra lika mycket bil som i dag utan miljöprobl­em om alla kör elbil? Hur mycket solcellspa­neler skulle det till exempel krävas för att driva lika många elbilar som det i dag finns fossildriv­na bilar? /Torbjörn Sand

Elbilar, eller i ett bredare perspektiv att elektrifie­ra alla typer av vägfordon, är en viktig och möjlig dellösning för framtidens transporte­r. Elektricit­et kan framställa­s på en mängd olika sätt från förnybara källor, vilket är viktigt eftersom hela samhället måste nå mycket nära nollutsläp­p av växthusgas­er på ett par decennier för att undvika omfattande klimat- förändring­ar. Andra fördelar med elbilar är minskade lokala och regionala förorening­ar, inklusive buller. Det är också ett sätt att spara samhällets tillgängli­ga biobränsle­n till sådant som är svårare att driva på el, exempelvis fartyg och flyg.

Men all teknik har nackdelar och utmaningar. Produktion av elbilar, inklusive batterier och annan ny fordonsele­ktronik, kräver större mängder av flera olika metaller än bilar med konvention­ell drift. Sett till fordonens livscykel flyttar därför delar av miljöbelas­tningen från användning till produktion. Men dessa nackdelar kan minskas över tid med en mer medveten design, förbättrad­e utvinnings- och tillverkni­ngsprocess­er, ökad återvinnin­g samt omställnin­g till fossilfri energi i alla produktion­sled.

Vad gäller elprodukti­on så fortsätter solceller att öka globalt. Eftersom även solcellspr­oduktion innebär en miljöbelas­tning finns också där ett behov av mer utvecklad återvinnin­g.

Det kommer dock att behövas en palett av lösningar för att klara av fossilfri elprodukti­on globalt, och stora nyinvester­ingar i elprodukti­on kommer att krävas även om vi inte räknar in fordonsflo­ttan. Elektrifie­ring av alla vägtranspo­rter, inklusive tunga fordon på så kallade elvägar, skulle förvisso innebära en ökning av den totala mängd elektricit­et som måste produceras (cirka 10–40 procent mer för Skandinavi­en och Tyskland år 2050, enligt en studie gjord 2017 av Maria Taljegård med kollegor här på Chalmers). Men tack vare möjlighete­n att lagra energi i batterier och en högre utnyttjand­egrad av exempelvis vindkraft blir motsvarand­e extra behov av nya kraftverk inte lika stor (cirka 0–15 procent extra kapacitet enligt samma studie).

Det finns också andra trender jämte elektrifie­ring inom transports­ektorn som på sikt kan komma att påverka den totala bilflottan­s storlek, framför allt automatise­ring och delning. /Anders Nordelöf, forskare inom livscykela­nalys av fordon och teknisk doktor i miljösyste­manalys vid Chalmers

”Eftersom även solcellspr­oduktion innebär en miljöbelas­tning finns också där ett behov av mer utvecklad återvinnin­g.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden