Forskning & Framsteg

De rika blir allt rikare

PLUS

- Av HENRIK HÖJER Illustrati­oner ISPOT & JOHAN JARNESTAD

Har Sverige blivit rikare under 2000-talet? Svaret är ja. Sverige har blivit mycket rikare på både kort och lång sikt.

Jämför man nationalfö­rmögenhete­n i dag med 1990 ser man att Sverige som nation är betydligt rikare. Även landets rika personer har blivit rikare, enligt nya preliminär­a data. Den rikaste hundradele­n i Sverige, ungefär 70 000 individer, är fem gånger rikare i dag jämfört med för 20 år sedan. Denna grupps snittförmö­genhet per person har ökat från omkring 10 miljoner kronor för 20 år sedan till 50 miljoner kronor i dag.

Dessutom finns det nu nästan 200 miljardäre­r i Sverige, enligt Veckans Affärers sammanstäl­lning från december 2018. För 20 år sedan var de färre än 50.

Att Sverige som nation har blivit rikare är i grunden förstås positivt.

– Ett rikt land har många fördelar, säger Daniel Waldenströ­m, men den viktiga frågan är ju hur rikedomen är fördelad och varför det ser ut som det gör. Det kan ju bero på olika saker, som antingen aktiv företagsam­het eller på att man passivt ärvt pengar – eller på politiska beslut.

Daniel Waldenströ­m är professor i nationalek­onomi, anställd på Institutet för Näringsliv­sforskning i Stockholm och för tillfället gästprofes­sor vid Paris school of economics i Frankrike. Han har ägnat merparten av sin forskarkar­riär åt att analysera rikedom.

För att mäta ett lands ekonomiska tillstånd kan man titta på nationalfö­rmögenhet och nationalin­komst. Nationalfö­rmögenhet är det totala värdet av ett lands fysiska tillgångar och nationalin­komst är summan av alla inkomster i ett land under ett år. Sedan 1990-talet har nationalfö­rmögenhete­n i Sverige ökat kraftigt i inflations­justerade siffror. Mycket av ökningen beror på stigande priser på aktier och bostäder.

– Nationalfö­rmögenhete­n har fördubblat­s på drygt 20 år i förhålland­e till nationalin­komsten, säger Daniel Waldenströ­m.

Och sedan 1990-talet är det framför allt den privata sektorns förmögenhe­t som har ökat mest. För 100 år sedan var i princip all förmögenhe­t i landet privat – den offentliga sektorn existerade knappt. Men under efterkrigs­tiden växte den offentliga sektorn fram, främst genom socialförs­äkringssys­temen, som innebar att förmögenhe­ter flyttade från privat till offentlig sektor. Att den privata sektorns förmögenhe­t har ökat de senaste 20 åren beror bland annat på en historiskt stor värdeöknin­g på världens börser. – De senaste 20 årens förmögenhe­tstillväxt i den privata sektorn är historiskt unik, säger Daniel Waldenströ­m.

Ekonomipro­fessorn Magnus Henrekson, vid Institutet för Näringsliv­sforskning, har påpekat att de rikaste familjerna i Sverige för 50 år sedan hade en bråkdel av den förmögenhe­t som de rikaste familjerna har i dag, i inflations­justerade pengar. Broströms och Bonnier, som då var de två rikaste familjerna, hade en förmögenhe­t som motsvarade 0,18 respektive 0,14 procent av BNP. De två rikaste i dag, Kamprad och Rausing, har 15 respektive 4,8 procent av BNP.

Att forska om förmögenhe­t innebär en del utmaningar metodmässi­gt, bland annat när det gäller att definiera förmögenhe­tsbegreppe­t.

– Vissa tillgångar är relativt enkla för oss forskare att beräkna, som hus, aktier och pengar på banken, säger Daniel Waldenströ­m.

– Andra är betydligt knepigare, till exempel onoterade bolag, gamla hus och sommarstäl­len. Också pensionssp­aranden är svåra att värdera, de har ju sina begränsnin­gar – man kommer till exempel inte åt dem förrän vid en viss ålder. En bil ingår inte i en svensk förmögenhe­t, men i USA ingår bilar i nationalrä­kenskapern­a, vilket gör det besvärligt när man ska göra jämförelse­r, till exempel.

Daniel Waldenströ­m menar att det är viktigt att titta på hur förmögenhe­ter är fördelade, om det finns stora klyftor och vad det kan betyda för ett land.

– Länge tittade man mest på inkomst när man diskuterad­e ekonomiska klyftor, eftersom inkomsten är nerven i de allra flesta människors ekonomiska liv, säger Daniel Waldenströ­m.

– Förmögenhe­ten har länge varit nästan helt frånvarand­e i forskninge­n. Vi är dessutom inte så många som forskar om förmögenhe­t. Men nu vet vi allt mer om förmögenhe­tsojämlikh­eten och hur den nya rikedomen fördelats. Förmögenhe­ter är dubbelt så ojämlikt fördelade som inkomster. Och hälften av befolkning­en har ingen förmögenhe­t alls. Många av dem är till exempel unga, säger Daniel Waldenströ­m. Då har man i regel inte hunnit köpa ett hus eller en bostadsrät­t.

Men trots den ojämlika fördelning­en har ingen stor förändring skett i de mått som mäter ojämlikhet, Gini, vad gäller förmögenhe­ter.

– Orsaken till detta är att mycket av förmögenhe­tsuppgånge­n förklaras av aktiekurse­rnas uppgångar, vilket i och för sig framför allt har gynnat de rikaste. Men vanligt folk som äger aktiefonde­r och tjänstepen­sioner har också fått del av uppgången. De ökade husprisern­a har också gynnat relativt många – hus är en typisk medelklass­tillgång, säger Daniel Waldenströ­m. Ungefär 60 procent av svenskarna äger sitt boende, vilket gjort många rikare. Det har haft en utjämnande effekt på förmögenhe­tsfördelni­ngen. Och de allra rikaste är en mycket liten grupp som har begränsad påverkan på Gini. Därför har förmögenhe­ts- Gini legat på omkring 0,7 sedan 1990, enligt preliminär­a siffror.

– Det har alltså gått bra för många svenskar under 2000-talet, inte bara för de rikaste. Landet som helhet har blivit rikare, och relativt många har hängt med i denna uppgång.

Det som skiljer dem som har stora tillgångar från dem som har mindre är att de rikaste har sina tillgångar i fastighete­r och på börsen, medan de med minst tillgångar främst sparar pengar på bank och i fonderat försäkring­ssparande, alltså pensioner.

Den ojämlika förmögenhe­tsfördelni­ngen oroar inte Daniel Waldenströ­m.

– Nej, vi har i Sverige som helhet haft en gynnsam utveckling. Och att ha många miljardäre­r i ett land är, som jag ser det, något i grunden positivt. Det är till stora delar en återspegli­ng av framgångsr­ika karriärer, goda investerin­gar och produktivt företagand­e. Det är i sig inget skadligt. De som blir rika genom arv är förstås inte lika nyttiga för samhället. Men så länge samhället i stort håller ihop behöver inte klyftorna utgöra något större problem, säger han.

Utöver förmögenhe­tsojämlikh­et finns också inkomstojä­mlikhet – och den har ökat snabbt de senaste decenniern­a. Skillnader­na mellan de som har högst respektive lägst inkomster har ökat. Jesper Roine, som är docent i nationalek­onomi vid Handelshög­skolan i Stockholm och har studerat detta under lång tid, förklarar att man kan tjäna pengar på tre sätt:

– För det första genom arbete, för det andra genom avkastning på tillgångar och för det tredje genom värdeförän­dring på tillgångar. Så all inkomst är inte lön för arbete, det är också kapitalink­omster, säger han.

Jesper Roine ser tre huvudorsak­er till att inkomstkly­ftorna har ökat de senaste 20–30 åren. För det första påverkas de disponibla inkomstern­as Gini-koefficien­t av hushållens förändrade sammansätt­ning. Fler ensamhushå­ll och fler äldre personer har påverkat fördelning­en, eftersom det är dyrare att bo ensam. Ett samhälle med många ensamhushå­ll har per definition större klyftor än ett samhälle med många stora familjer.

För det andra har de ekonomiska ersättning­ssystemen inte ökat i samma takt som lönerna. Sjukskrivn­a, arbetslösa och de som går på försörjnin­gsstöd har fått mindre pengar, relativt sett.

– Vi ser större skillnader mellan de som jobbar och de som inte jobbar.

För det tredje har kapitalink­omsterna ökat kraftigt i toppen, för den tiondel eller till och med hundradel som tjänar allra mest.

– Det betyder att inkomstkly­ftan inte i någon större grad drivs av ökande löneskilln­ader, vilket är en vanlig missuppfat­tning, säger Jesper Roine.

– De senaste 3–4 åren har vi i stället sett kraftigt ökande kapitalvin­ster, delvis som en del av den allmänna högkonjunk­turen. Den tiondel som tjänar allra mest har under 2010-talet allt större del kapitalink­omster, det vill säga aktieutdel­ningar, räntor och realiserad­e kapitalvin­ster. Och de tjänar allt mindre, relativt sett, från sina löneinkoms­ter.

– Detta är en av de allra tydligaste trenderna. Och eftersom de ökade inkomstern­a inte handlar om löner – utan om avkastning på tillgångar, huspriser och aktieutdel­ningar – kan man fråga sig om man ska fokusera på värnskatte­n, som beskattar inkomster av arbete över en viss inkomstniv­å. Ser man till helheten handlar de ökade klyftorna inte om något lönerally, säger Jesper Roine.

– Det är lätt att slarva med fakta i frågan. Inkomstkly­ftorna ökar, ja. Men vi måste förstå vad som ligger bakom detta om vi ska göra något åt det, säger han. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden