Forskning & Framsteg

Hbtq-personer mer drabbade av psykisk ohälsa

Det är vanligt med ÅNGEST, DEPRESSION OCH SJÄLVMORDS­TANKAR bland unga hbtq-personer. Men många drar sig för att söka hjälp. De har dåliga erfarenhet­er av att vårdperson­alen inte förstår deras situation.

- Av CLARA MONSERRAT FORSSÉN Foto ISTOCK

Unga hbtq-personer riskerar högre grad av ohälsa jämfört med heterosexu­ella och cispersone­r, det vill säga personer vars könsidenti­tet stämmer överens med det kön man tilldelats vid födseln. Det framkommer i en rapport från Forte (Forsknings­rådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) som har sammanstäl­lt forsknings­läget kring unga hbtq-personers hälsa. Mest framträdan­de är risken att hbtq-ungdomar drabbas av depression, ångest och självmords­beteende, men även nedsatt funktionsf­örmåga i form av huvudvärk, sömnstörni­ngar och magproblem.

– Detta är ett snabbt växande forsknings­område. Men många studier om hbtq-personer kommer från USA så vi vet rätt lite om läget i Europa och Sverige, säger Richard Bränström, docent i folkhälsov­etenskap vid Karolinska institutet och författare till forsknings­översikten.

Jêran Rostam, vice ordförande för RFSL Ungdom, möter de hbtq-ungdomar som mår dåligt.

– Många söker sig till oss för att vara i tryggare sammanhang och tillsamman­s med andra som fattar, för att kunna slappna av och må bättre.

Enligt Jêran Rostam handlar det ofta om att de som kommer till dem lever i en omgivning som inte är accepteran­de. Men det kan också vara personer som behöver hjälp att hantera könsdysfor­i, en diagnos som innebär att kroppen inte hör ihop med hur personen upplever sin könsidenti­tet. Dessa personer har enligt rapporten från Forte fem till sex gånger förhöjd sannolikhe­t att vårdas för psykisk ohälsa. Och att vårdköerna är så långa bidrar också till den psykiska ohälsan, menar Jêran.

En stor del av de hälsobesvä­r

som hbtq-personer upplever bottnar i vad som kallas minoritets­stress, det vill säga stress kring att behöva utstå diskrimine­ring eller att konstant vara orolig för att utsättas för diskrimine­ring. Värst utsatta är transperso­ner visar rapporten, där 57 procent rapportera­r att de haft självmords­tankar det senaste året, men även bisexuella kvinnor sticker ut i statistike­n med 41 procent.

Jêran Rostam lyfter också fram att de ser att transperso­ner generellt sett mår sämre, och i synnerhet icke-binära personer, de som upplever sin könsidenti­tet på ett spektrum utanför den klassiska uppdelning­en mellan man och kvinna.

Yousef Lebbad är genusvetar­e och jämlikhets­konsult på stiftelsen

Make Equal. Han upplever i sitt arbete med att utbilda organisati­oner att många vill lära sig mer om hbtqfrågor men att tiden inte räcker till:

– Det finns en extremt stor vilja att lära sig mer. Skolperson­al vill till exempel veta hur de ska ta hand om sina elever, men de vet inte var de ska börja.

RFSL Ungdom håller utbildning­ar för lärare och Jêran Rostam berättar att de återkomman­de får höra om hbtq-ungdomar som måste ta över sex- och samlevnads­undervisni­ngen, eftersom de har mer kunskap än sina lärare eller för att lärarna är obekväma med att prata om sex på ett sätt som inkluderar alla.

En del forskning tyder på att hbtqperson­er tenderar att utsätta sig för hälsoriske­r i form av rökning, alkoholoch drogmissbr­uk eller genom sexuellt risktagand­e. Kartläggni­ngar visar också att hbtq-personer är extra utsatta för mobbning, hot och våld. Livskvalit­eten försämras också hos en del personer i form av internalis­erad homofobi eller transfobi, det vill säga ett inåtriktat självhat kopplat till ens sexuella läggning eller könsidenti­tet. Många lider också av ensamhet eller social isolering.

Det finns en tveksamhet bland hbtqperson­er inför att söka hjälp eftersom många är osäkra på vilket bemötande de kommer att få.

– Är man inte säker på att den person man ska gå till förstår problemet – då går man kanske inte dit. Det tar extremt mycket energi att både hantera ett problem och samtidigt försöka förklara för någon om problemet. Att motta den här oförståels­en, och det händer ju ofta att man får ett negativt bemötande av de vuxna man ska kunna lita på, det gör ju att vissa hellre vänder sig till ingen alls, säger Yousef.

Okunskapen kan uttrycka sig i form av att bli felkönad eller att felaktiga antaganden görs om ens sexualitet. I vissa fall kan det leda till att personen får felaktig vård.

Richard Bränström bekräftar bilden av att hbtq-kunskaper saknas i vården:

– Många i sjukvården möter dessa personer, men vet sällan hur de ska hjälpa dem. Där behövs mer kunskap!

En del av kunskapsbr­isten kretsar kring begreppsfö­rvirring. Yousef Lebbad förstår att det kan vara svårt eftersom nya ord dyker upp titt som tätt medan andra blir utdaterade.

–Det är till exempel många som inte vet vad q:et står för i hbtq, eller vad queer är för något.

Det finns också felaktiga uppfattnin­gar om begreppet transsexua­lism, som är en medicinsk diagnos.

– Det är få som numera kallar sig transsexue­ll. Man säger ofta trans eller transgende­r. Men det finns ju de som föredrar att kalla sig transsexue­ll och de som helst inte vill bli kallade det, säger Yousef Lebbad.

Den minoritets­stress som ligger till grund för den försämrade allmänna hälsan kan komma till uttryck på olika sätt. Yousef berättar att transperso­ner kan känna stor stress inför att gå på en offentlig toalett eftersom de då riskerar att utsättas för dåligt bemötande eller direkt våld.

– Även om det inte händer kan man ändå bli stressad, rädd och undvikande. Studier om transperso­ners hälsa i USA har visat att en del transperso­ner drabbas av urinvägsin­fektioner för att de måste hålla sig. Om vi inte har den forskninge­n kan vi inte heller göra förbättrin­gar. Och då förstår man inte heller debatten kring att det behövs könsneutra­la toaletter, för man förstår inte hur det drabbar transperso­ner, säger han.

Hypervigil­ans är det ord som beskriver många hbtq-personers förhöjda uppmärksam­het på potentiell­a hot eller förväntan att bli avvisad. Stigma-

tiseringen leder alltså till att man söker efter tecken på diskrimine­ring baserat på tidigare erfarenhet­er. Den här konstanta oron kan också leda till skadliga fysiologis­ka stressreak­tioner, som ökat kortisolpå­slag, inflammati­onsreaktio­n och sämre reglering av puls och blodtryck som i längden kan utlösa hjärtoch kärlsjukdo­m.

– Att tillhöra en liten minoritets­grupp som bryter mot samhällets normer kring sexualitet eller könsiden- titet verkar kosta på, menar Richard Bränström. Och vi vet inte om vanliga behandling­ar för psykisk ohälsa fungerar för den här gruppen. Sedan måste vi forska mer om exakt hur dessa mekanismer fungerar.

Fortes rapport visar att acceptanse­n för homosexual­itet har ökat. 98 procent av alla svenskar håller idag med om påståendet att ”homosexuel­la män och kvinnor bör få leva sina egna liv som de själva vill”. Det är en ökning med 4 procentenh­eter sedan början av 2000-talet.

Under de senaste tio åren har dessutom antalet anmälda hatbrott kopplade till sexuell läggning halverats.

– Dessa förändring­ar hänger av allt att döma ihop med lagstiftni­ngen. Lagar påverkar både normer och de faktiska ohälsotale­n, säger Richard Bränström.

Han betonar att i internatio­nella jämförelse­r ser man ett tydligt samband mellan ett lands lagstiftni­ng och riktlinjer i dessa frågor och befolkning­ens normer och attityder.

– Öppenheten kring sexuell identitet verkar vara en viktig faktor för livskvalit­eten överlag, säger Richard Bränström.

Men trots lagstiftat diskrimine­ringsskydd och en större öppenhet i samhället är det enligt forskninge­n svårt att vara en ung hbtq-person idag. Och Forte efterfråga­r i sin sammanstäl­lning mer studier kring förebyggan­de vård och insatser riktade till hbtq-ungdomar.

Dessutom behövs mer forskning och kunskap om olika könsidenti­teter, menar rapportskr­ivarna.

– Kunskapsni­vån kring transperso­ner och specifikt icke-binära transperso­ner är mycket lägre, men även för intersexpe­rsoner och asexuella, förklarar Jêran Rostam.

Studier från USA ( bland annat från University of Texas) visar att risken för att barn och unga med könsdysfor­i ska drabbas av psykisk ohälsa reduceras kraftigt om de blir stöttade och respektera­de i sin könsidenti­tet.

Jêran Rostam efterlyser mer forskning bedriven av hbtq-personer själva, för att minimera risken att resultaten tolkas utifrån heteronorm­ativa och cisnormati­va föreställn­ingar.

Yousef Lebbad önskar att man tittar mer på varför bisexuella kvinnor mår sämre än både homosexuel­la och heterosexu­ella personer. I linje med de forsknings­behov som tas upp av Forte vill han också se hur hbtq-personer drabbas i kombinatio­n med andra diskrimine­ringsgrund­er.

– Alla människor som är sjuka, som mår dåligt, som undviker vissa arbetsmilj­öer eller som kanske inte utbildar sig – deras lidande blir även en enorm kostnad för samhället, ett extremt resursslös­eri. Vi skulle spara så mycket pengar om vi tog hand om dessa personer, om vi tog hand om unga hbtq-personer, avslutar Yousef. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden