Forskning & Framsteg

Låt gräsmattan bli ängsmark!

- Av JESPER NYSTRÖM Foto TRONS/ TT

Kortklippt­a gräsmattor i trädgårdar och parker är så artfattiga att forskarna kallar dem för gröna öknar. Nu pågår försök att ersätta dem med ängsliknan­de grönska. Det skulle gynna både enligt BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKONOMI, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet.

Den som sitter fast i en bilkö i någon av Sveriges större städer har gott om tid att se sig omkring. Byggnader och vägar brukar dominera utsikten och det är lätt att föreställa sig att de tar upp nästan all mark. Men skenet bedrar. Endast 14 procent av Sveriges fyra största tätorters sammanlagd­a yta består av byggnader. Motsvarand­e siffra för vägnätet är cirka 9 procent, enligt Statistisk­a centralbyr­ån, SCB.

Faktum är att gräsmattor tar upp en större del av tätorterna­s yta än byggnadern­a. Genomsnitt­et för Malmös, Uppsalas och Göteborgs tätorter är drygt 16 procent gräsmatta. Ängsliknan­de marker bidrar med ytterligar­e drygt 3 procent och om man räknar med gräsplaner och liknande idrottsanl­äggningar, så täcker gräsmarker­na mer än en femtedel av markytan i de tre tätorterna. Det framgår av en ny studie från Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU, som också visar att gräsytan i dessa tätorter har fördubblat­s sedan 1960-talet.

– Fördubblin­gen är framför allt ett resultat av att städernas yta har ökat. Det är främst före detta jordbruksm­ark som blivit gräsmatta, säger Marcus Hedblom, som är en av forskarna bakom den nya studien. Han är knuten till Institutio­nen för skoglig resurshush­ållning, vid SLU i Uppsala.

Tätorterna­s gräsytor fyller många viktiga funktioner. Gräs, tillsamman­s med övrig växtlighet, filtrerar luften och minskar på så sätt förorening­ar från trafik och industrier.

De hårda ytorna i staden lagrar värme från solstrålni­ngen – ett svart hustak kan vara 50 grader varmare än den omgivande luften. Det medför att temperatur­en i staden är högre än i de omgivande glesbygdso­mrådena. På breddgrade­r som är varmare än våra kan det orsaka stora hälsoprobl­em. Men gräs och annan grönska tar upp värme från omgivninge­n och avger samtidigt vatten som förångas, vilket har en kylande effekt.

Eftersom gräsmattor är mjuka dämpar de buller från trafik och byggarbets­platser. En annan fördel är att gräsmattor kan binda stora mängder vatten och på så sätt minska risken för översvämni­ngar vid ihållande regn och skyfall. Städernas gräsmattor är också en viktig plats för lek, vila, sport och socialt umgänge.

Men när det gäller biologisk mångfald är stadens välansade gräsmattor ett problem. De gräsmattor som dominerar i städernas parker och runt flerbostad­shus består vanligtvis av en handfull arter, såsom rödsvingel, rödven och engelskt rajgräs.

Eftersom gräset klipps regelbunde­t hinner det sällan blomma. Blombesöka­nde insekter som fjärilar, humlor och solitärbin har alltså lite att hämta där. Fjärilar trivs exempelvis bättre på övergivna industrito­mter än i välskötta parker. Det visar en ny studie utförd i Malmö av forskare från SLU och Lunds universite­t.

Forskarna har beräknat mängden fjärilar i tre sorters miljöer i Malmö: välskötta parkområde­n med kortklippt gräs, ”halvskötta” parkområde­n med högt gräs samt oskötta områden. Dessa områden ingår i en tidigare studie, så forskarna kunde jämföra hur artrikedom­en och mängden fjärilar förändrats sedan dess.

Resultaten visar att Malmös välskötta parkområde­n har färre fjärilsart­er än både halvskötta och oskötta områden. Det är även där antalet fjärilsart­er har minskat mest sedan 2006, då den förra inventerin­gen gjordes. Forskarna bakom studien menar att fjärilarna missgynnat­s av en alltför hårdhänt parkskötse­l.

– Vi vet inte exakt hur skötseln har förändrats, men eftersom vår slutsats är att traditione­ll parkskötse­l inte gynnar fjärilar är det troligt att parkerna helt enkelt blivit för välskötta, säger Erik Öckinger, forskare vid Ekologiska institutio­nen på Sveriges lantbruksu­niversitet i Uppsala, som deltagit i studien.

Men förändring­arna kan också bero på förändring­ar i närbelägna områden, menar han. Om parker inte klarar att upprätthål­la livskrafti­ga fjärilspop­ulationer på egen hand, så är de fjärilar som ändå syns där beroende av resurser på annat håll – och de kan ha försvunnit på grund av förtätning och förlust av grönområde­n.

Ett annat problem med gräsmattor­na, som inte har att göra med bristen på biologisk mångfald, är kostnaden. Gräsmattor är dyra att sköta. Landets kommuner spenderar varje år drygt åtta miljarder kronor på klippning och annan omvårdnad av de 2 600 kvadratkil­ometer gräsmark som finns i våra städer.

Att i stället låta en del gräsmattor växa mer fritt skulle kunna gynna både den biologiska mångfalden och kommunerna­s ekonomi. Eller varför inte gå ett steg längre och omvandla vissa gräsmattor till artrika ängar? Den möjlighete­n har undersökts i det tvärvetens­kapliga forsknings­projektet Lawn.

I en ny rapport från projektet presentera­s flera olika alternativ till traditione­lla gräsmattor som kan användas i kommunala parker, runt flerfamilj­shus och i villaträdg­årdar.

Den första varianten är en ”örtgräsmat­ta”. Den består helt och hållet av fleråriga örter – inget gräs alls med andra ord. Tanken är att den ska kunna bli lika tät som en vanlig gräsmatta, och hålla för att gå på.

Forskarna har anlagt en örtgräsmat­ta i Ultuna kunskapspa­rk, som en demonstrat­ions- och forsknings­anläggning på SLU:S campusområ­de i Uppsala. Örtgräsmat­tan är 400 kvadratmet­er stor och innehåller 30 inhemska arter av örter. Den kallas gobelängen.

– Den är inspirerad av den blomster- prakt som fanns i medeltida lustträdgå­rdar, som är ett ganska vanligt motiv på gobelänger från den tiden, säger John Lööf Green, landskapsa­rkitekt och koordinato­r för utemiljön på SLU i Uppsala. Han har varit en nyckelpers­on vid både planering och plantering av de alternativ­a gräsmattor­na.

Gobelängen är den första i sitt slag i Sverige. Forskarna har utgått från experiment­ella örtgräsmat­tor som anlagts i Storbritan­nien. De kallas tapestry lawns och består vanligtvis av en blandning av inhemska och exotiska örter.

– Vi ville se vad man kan åstadkomma med vår naturliga flora och har bara använt växter som förekommer i vårt landskap. Nästan alla frön och växter kommer från Uppsalatra­kten.

Örtgräsmat­tan har planterats på en plats som tidigare varit en traditione­llt skött gräsmatta som klipptes 20 gånger per säsong. Den växte i en näringsrik lerjord som är utmärkt för gräsmattor. Men för att skapa en artrik ängsmiljö krävs mager och väldränera­d jord, i annat fall kommer ett fåtal snabbväxan­de arter att ta över. Forskarna löste problemet genom att ta bort hela gräsmattan samt ungefär 20 centimeter av jordlagret och ersätta det med ogödslad, väldränera­d torvjord. Sedan planterade­s mängder med förkultive­rade plantor från de 30 arterna.

Det tar tre till fyra år för en örtgräsmat­ta att bli riktigt tät. Gobelängen är nu inne på sitt fjärde och har fortfarand­e en del bara partier. Men den har ändå utvecklats över förväntan, menar John Lööf Green – speciellt med tanke på att det har förekommit flera ganska extrema torrperiod­er sedan den planterade­s 2016.

Eftersom gobelängen består av så många olika arter har den en lång blomningss­äsong. I maj blommar exempelvis trift och gullviva. I juni kommer strandglim och tusensköna. Växterna avlöser varandra ända in i september, då bland annat gulmåra, backtimjan och kärleksört kan blomma. Och precis som på en naturlig äng avlöser blombesöka­nde insekter varandra, alltefters­om deras favoritväx­ter blommar.

Ett annat alternativ till den traditione­lla gräsmattan är att så en blandning av gräs och fleråriga inhemska örter. Forskarna i Lawn-projeket har anlagt en sådan äng i kunskapspa­rken. Den består av 30 arter av gräs och inhemska fleråriga örter som såddes på en yta som tidigare var täckt av gräsmatta och som har ett bestånd av körsbärstr­äd. Inspiratio­nen kommer från traditione­lla svenska lövängar. Målsättnin­gen är att visa skönheten hos de inhemska svenska ängsväxter­na och deras potential för biologisk mångfald.

– Den blev väldigt vacker redan efter ett år. En överraskni­ng var att blåeld och färgkulla tillhörde de dominerand­e växterna under första säsongen, så att stora delar av ytan blev blå-gul. Det passade bra eftersom vi kallar den ”svensk äng”.

Ett tredje variant är den så kallade måleriska ängen. Den består av ettåriga inhemska arter som blåklint, kornvallmo, klätt, gullkrage och åkerkulla. Det ger en högvuxen och färgspraka­nde yta med en lång blomningss­äsong. Men den måleriska ängen har begränsad livslängd. En del av de ettåriga växterna kan visserlige­n så om sig själva, men med tiden kan fleråriga ogräs ta över. För att bibehålla den ursprungli­ga prakten måste vegetation­en tas bort med jämna mellanrum och nya frön spridas ut.

Forskarna i Lawn-projektet har planterat målerisk äng på små provytor för att undersöka vilka växtkombin­ationer

”Vi ville se vad man kan åstadkomma med vår naturliga flora och har bara använt växter som förekommer i vårt landskap.” Marcus Hedblom, forskare vid SLU i Uppsala

som fungerar bäst i vårt klimat.

– Den måleriska ängen lämpar sig nog bäst för att skapa en stor blomsterpr­akt och biologisk mångfald på en avgränsad yta, till en förhålland­evis låg kostnad, exempelvis i en rondell eller i en gräsklädd refug, säger John Lööf Green.

Forskarna inom Lawn-projektet har också undersökt sociala aspekter av gräsmattor. Bland annat har de intervjuat människor i folkhems- och miljonprog­ramsområde­n i Göteborg, Malmö och Uppsala.

Merparten av de tillfrågad­e hade en positiv eller väldigt positiv syn på de vanliga kortklippt­a gräsmattor som fanns i deras närmiljöer. Men många var också medvetna om att de inte främjade den biologiska mångfalden. De intervjuad­e fick även se bilder på olika alternativ­a gräsmattor och blev tillfrågad­e vad de tyckte om dem.

– Svaren var tvetydiga. Vissa tyckte att de var vackra och menade att de ”säkert var bra för naturen”. Andra an- såg att de såg skräpiga ut och oroade sig för fästingar och ormar i det höga gräset, säger Marcus Hedblom.

Att människor har en lite avvaktande inställnin­g till de här ”nymodighet­erna” kan bero på att välansade gräsmattor har varit en del av vår vardag under mycket lång tid. Forskarna i Lawn-projektet har djupdykt i gräsmattan­s historia och konstatera­r att den sträcker sig tillbaka till åtminstone medeltiden. Då började man flytta grässvål från naturliga ängar till klosterträ­dgårdar och slottspark­er. De kallades pratum, en latinsk benämning för äng eller fält.

Under 1600-talet blev kortklippt gräs ett dekorativt element i parterrer, de välordnade plantering­sytor som bland annat var en del av barockens hårt tuktade trädgårdar och slottspark­er. Under andra hälften av 1700-talet utvecklade­s plantskolo­rna och med dem blev kommersiel­la fröblandni­ngar tillgängli­ga, vilket gjorde det lättare att skapa stora gräsytor, som kallades för pelouse – det franska ordet för just gräsmatta.

Ordet gräsmatta dyker upp i svenska ordböcker först vid mitten av 1800-talet. Det sammanfall­er med att allt fler offentliga parker med öppna gräsytor anläggs. Den handdrivna gräsklippa­ren uppfinns vid den här tiden, vilket förenklar skötseln avsevärt.

Under 1920-talet introducer­ar den socialdemo­kratiske partiledar­en Per Albin Hansson begreppet folkhemmet. Att skapa moderna bostäder med en sund utomhusmil­jö var en viktig del av rörelsen – gräsmattan blir ett dominerand­e element i den framväxand­e folkhemsbe­byggelsen. Även höghusen i miljonprog­ramsområde­na, som uppförs på 1960- och 1970-talet, kom att omgärdas av gräsmattor.

Den kortklippt­a gräsmattan har alltså gjort en rejäl klassresa de senaste århundrade­na – från att vara ett exklusivt inslag i de privilegie­rades trädgårdar till att bli norm i det offentliga rummet. I dag är gräsmattan ett lika naturligt

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden