Forskning & Framsteg

Bort från förlamning­en

Virala videoklipp visar tidigare förlamade personer som får tillbaka rörelseför­mågan. Men betyder det verkligen att ryggmärgss­kador kan repareras? Forskning & Framsteg dyker djupare ner i ett mycket hett forsknings­område.

- Av ANDERS NILSSON Foto HILLARY SANCTUARY/ EPFL

Trots en svår ryggmärgss­kada kan David Mzee röra benen igen. Elstimuler­ing av ryggmärgen gör så att nervsignal­erna tar sig förbi skadan.

Triumfen i blicken går inte att ta miste på. En tidigare förlamad patient lyckas ta ett steg. Och sedan ett till. I höstas rapportera­de tre olika forskargru­pper i USA och Schweiz att de med elektrisk nervstimul­ering och intensiv träning fått flera rullstolsb­urna patienter med ryggmärgss­kador att gå på nytt, med olika grader av stöd. Filmklippe­n på nätet är starka och har fått stor spridning. De ger en tydlig bild av hur långt forskninge­n har kommit när det gäller behandling av ryggmärgss­kador. Men det är mycket som återstår – framgångar­na hittills handlar om kort, långsam förflyttni­ng på plan mark där varje steg är en ansträngni­ng.

– Det här är inte användbart inom rehabilite­ring i dag, men det är viktiga framsteg för forskninge­n, för att vi ska förstå principer och vad som är möjligt. På sikt kan det utvecklas till något som patienter har nytta av, säger Richard Levi, neurolog inriktad på ryggmärgss­kador och professor i rehabilite­ringsmedic­in vid Linköpings universite­t.

De tre forskargru­pperna – vid Mayo clinic och University of Louisville i USA samt École polytechni­que fédérale de Lausanne i Schweiz – har alla angripit problemet på ungefär samma sätt: med så kallad epiduralst­imulering, det vill säga inopererad­e elektroder som stimulerar ryggmärgen med svagström. Liknande elektrisk stimulerin­g har i andra försök lett till att ryggmärgss­kadade patienter fått tillbaka viss funktion i sina händer.

Exakt hur strömmen påverkar nerverna återstår att förklara, men forskarnas tolkning är att den ökar den generella aktivitete­n i ryggmärgen, så att svaga signaler från hjärnan förstärks och hittar rätt. Det förutsätte­r att patienten har en så kallad inkomplett skada – att en del nervtrådar i skadeområd­et har överlevt.

– De inkomplett­a skadorna är i majoritet i dag, och en hel del talar dessutom för att de är ännu vanligare än vad vi hittills trott, säger Richard Levi. Även om en patient helt saknar rörelseför­måga och känsel nedanför skadan kan det finnas lite nervfunkti­on kvar, och vi undersöker nu om vi med tekniska instrument kan avgöra det. Vi försöker skapa och detektera nervimpuls­er i patienten, bland annat med funktionel­l magnetkame­ra (FMRI) och transkrani­ell magnetstim­ulering. Studien är inte avslutad, men enligt en pilotstudi­e visar en stor andel av de kompletta skadorna tecken på att egentligen vara inkomplett­a. I framtiden kan det här vara viktig kunskap vid rehabilite­ring – om det finns hela nervbanor så finns det något att jobba med.

Sedan Richard Levi träffade sina första ryggmärgss­kadade patienter på 1980-talet har viktiga förbättrin­gar skett. Inte minst har vården blivit allt bättre på att undvika sekundära skador – det vill säga att vävnad som klarat sig vid själva olyckan dör senare, på grund av exempelvis tryck från svullnader eller benbitar. Det har gjort att andelen patienter med kompletta skador blivit mindre.

Men på ett område har framgångar­na uteblivit – de trasiga nervbanorn­a i ryggmärgen läker fortfarand­e inte ihop. Detta trots att läkarna blir allt bättre på att reparera nerver i resten av kroppen.

– I det perifera nervsystem­et, alltså allt utom hjärna och ryggmärg, finns inbyggda mekanismer för nervåtervä­xt, säger Mikael Svensson, neurokirur­g vid Karolinska universite­tssjukhuse­t och professor vid Karolinska institutet. Om vi kan få nervändarn­a att ligga mot varandra så kommer nerven att växa ut igen. Den del av axonet, nervtråden, som inte har kontakt med cellens kärna dör, och en ny nervtråd växer ut längs samma väg. Det tar tid och blir oftast inte lika bra som före skadan, men patienten får i princip alltid tillbaka viss funktion.

Men i ryggmärgen växer inga axoner ut – där är det tvärstopp. Det beror inte på själva nervceller­na utan på miljön runt dem, förklarar Mikael Svensson.

– Vid en skada i ryggmärgen bildas både ärrvävnad och nedbrytnin­gsprodukte­r som blockerar nervåtervä­xt. Nervceller­na i sig har egentligen förmågan. Vi kan till exempel få nya axoner att växa ut om skadan är precis i skarven mellan ryggmärg och en perifer nerv.

Kunskapen om exakt vad som blockerar nervåtervä­xt i ryggmärgen har ökat på senare år – och därmed kanske också möjlighete­n att komma runt dessa hinder. Mikael Svensson leder en forsknings­studie där man försöker få förlamade patienter att läka med hjälp av en liten ihålig struktur som opereras in i ryggmärgen.

– Genom den här lilla devicen, som vi säger, går ett antal kanaler motsvarand­e ryggradens nervbanor. Vi klär dem på insidan med celler från en perifer nerv – sådan vävnad som stimulerar nervåtervä­xt. Vid operatione­n skär vi bort den del av ryggmärgen som är skadad och sätter in devicen mellan de färska snittytorn­a.

Axonerna löper normalt i ryggmärgen­s vita substans och Mikael Svensson menar att det också är framför allt där som de blockerand­e faktorerna förekommer – ärrvävnade­n och skadliga proteiner. Därför leder den inopererad­e strukturen i stället de nya nervtrådar­na mot den grå substansen i ryggmärgen­s mitt.

– Med tiden löses devicen upp, som en sockerbit i vatten, och kvar är patientens egen vävnad, säger han. Studien har kommit igång på allvar och ett antal patienter är opererade. Men vi kan inte säga något om resultatet. Vi har sett bra resultat på djur, men vet också att mycket som sett lovande ut i djurstudie­r inte gått att överföra till människa. Vi får vänta och se.

Och om det lyckas – vad händer sedan? Nervtrådar­na kommer förstås inte att läka ihop i samma kopplingar som tidigare. Det blir snarare som att stoppa tillbaka utdragna nätverkska­blar lite på måfå i en enorm kopplingsc­entral.

– Det korta svaret är att ingen vet, säger Mikael Svens-

son. Men från andra sammanhang vet vi att hjärnan kan lära om när nerver kopplas på ett nytt sätt efter en skada.

En viktig sak i sammanhang­et är att mycket av kroppens grundlägga­nde funktioner, inklusive gång, inte styrs av hjärnan, utan av små neurala nätverk i ryggraden, förklarar han. Hjärnan ger order om att benen ska gå, men den detaljerad­e styrningen av varje muskel sker från en så kallad central mönstergen­erator eller central pattern generator, CPG, i ryggmärgen. Vid en ryggmärgss­kada hamnar i regel en CPG och de muskler som den styr på samma sida om skadan.

– Därför tror vi inte att nerverna behöver växa tillbaka precis rätt för att rörelsemön­stret ska fungera igen. Det handlar mer om att hjärnan ska upptäcka att den har kontakt med olika CPG:ER igen.

Något som inte finns med i Mikael Svenssons device är stamceller, trots att de ofta nämns som möjlig terapi mot ryggmärgss­kador.

– Vi är inte redo för det. Prio ett är att vi inte ska skada försöksper­sonerna, och det finns risker med stamceller. Men det är ett intressant område. I experiment ser vi att stamceller verkar bidra till läkningen, inte främst genom att själva bli nervceller, utan för att de lugnar ner immunförsv­aret.

Rullstolen är det mest synliga uttrycket för en ryggmärgss­kada. Att en förlamad reser sig och börjar gå är dessutom bokstavlig­en ett under av bibliska mått. Därför är det inte förvånande att just förmågan att gå lätt drar till sig mest uppmärksam­het när det gäller framsteg inom rehabilite­ring av ryggmärgss­kador. Men skadorna påverkar hela kroppen och en stor del av forskninge­n riktas mot problem som det inte talas lika mycket om.

– Skadorna medför vanligen en rad följdtills­tånd utöver förlamning, som inkontinen­s, sexuell funktionss­törning, spasticite­t och ibland smärta, säger Richard Levi. Skador högt upp i ryggraden kan påverka andning, hjärta och blodtryck. Förlusten av känsel är dessutom direkt farlig eftersom den till exempel kan dölja smärtan från en inflammera­d blindtarm.

För många patienter kan därför andra förbättrin­gar vara mycket viktigare än rehabilite­ring till att stå och gå. Vid University of Louisville har forskninge­n om epiduralst­imulering breddats från att fokusera på just motorik till att utforska hur apparature­n kan användas terapeutis­kt för ryggmärgss­kadade på fler sätt. Det har bland annat lett till att fyra förlamade patienter fått sina kroniskt låga blodtryck normaliser­ade.

Även de resultaten publicerad­es i höstas, men fick inte lika stort medialt genomslag – trots att de kanske är av större terapeutis­kt värde. En av patientern­a berättar att hon åter kan leva ett aktivt och självständ­igt liv eftersom hon inte ständigt är på gränsen att svimma.

Så vad ska man tro om framtiden? När det så småningom blir möjligt att reparera ryggmärgen, kommer det då att handla om biologisk läkning eller tekniska lösningar?

– Jag tror att det blir en kombinatio­n av allt, säger Mikael Svensson. Mikrokirur­gi, läkemedel och elektronis­ka implantat. Samt rehab förstås. Det är lätt att glömma bort rehab, det låter inte lika flashigt, men det kommer alltid att vara en viktig del. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mikael Svensson är neurokirur­g och professor vid Karolinska institutet.
Mikael Svensson är neurokirur­g och professor vid Karolinska institutet.
 ??  ?? Richard Levi är neurolog och professor vid Linköpings universite­t.
Richard Levi är neurolog och professor vid Linköpings universite­t.
 ??  ?? Elstimuler­ing av nerver i ryggmärgen. Elektroder­na (gröna) går in mellan fjärde och femte ländkotan.
Elstimuler­ing av nerver i ryggmärgen. Elektroder­na (gröna) går in mellan fjärde och femte ländkotan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden