Forskning & Framsteg

Urfågel med falsk fjäder

- KÄLLA: SCIENTIFIC REPORTS

Den fina sandstenen i Solnhofen i Tyskland innehåller många välbevarad­e fossil. En av de mest kända arter som har upptäckts här är urfågeln Archaeopte­ryx, som levde för 150 miljoner år sedan under juratiden. Den fick sitt namn av paleontolo­gen Hermann von Meyer år 1861, som endast hade studerat avtrycket av en enda fjäder. Senare hittades flera mycket välbevarad­e fossil av hela fågeln, med fjädrar, klor på vingarna och tänder i näbben. Men nu ifrågasätt­s om den första fjädern verkligen kom från den fågel som i dag kallas Archaeopte­ryx lithograph­ica.

En internatio­nell grupp av forskare har undersökt fjäderfoss­ilet med en särskild lasertekni­k ( laserstimu­lerad fluorescen­s) och hittade spår av den nedre delen av fjädern – den ihåliga stjälken som kallas penna. Formen på den fullständi­ga fjädern stämmer inte överens med de bevarade fjädrarna på andra fossil efter Archaeopte­ryx. Det skulle kunna vara en typ av fjäder som inte finns kvar på de andra fossilen. Men forskarna menar att den gåtfulla fjädern lika väl skulle kunna komma från något annat djur. Kanske från en dinosaurie. Numera vet man att många dinosaurie­r hade fjädrar.

Fjäderns nedersta del (pennan) går inte att se i vanligt ljus (överst). Men med lasertekni­k lyckades forskarna urskilja den (nederst).

 ??  ??
 ??  ?? LASERSTIMU­LERAD FLUOROSCEN­S
LASERSTIMU­LERAD FLUOROSCEN­S
 ??  ?? VANLIGT LJUS
VANLIGT LJUS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden