Forskning & Framsteg

Ozon minskar skördar

Höga halter av marknära ozon minskar skördarna av jordens viktigaste grödor – vete, ris, majs och soja – med upp till 12 procent.

- Av Viveka Ljungström

Ozon gör att grödornas blad åldras snabbare. Till exempel börjar klorofyllh­alten avta tidigare, vilket gör att tillväxtpe­rioden (perioden med aktiv fotosyntes) blir kortare och frösättnin­gen sämre. Värst drabbas länder med högst halter, men i länder med fuktigt klimat är växterna extra känsliga.

I en världsomsp­ännande studie där bland annat forskare från Göteborgs universite­t har ingått har man undersökt hur marknära ozon påverkar den globala matprodukt­ionen. Resultaten visar att växternas upptag av marknära ozon minskar storleken på skördarna för vete med 7 procent, och för soja med 12 procent. Minskninga­rna är jämförbara med de som orsakas av långvarig torka eller angrepp av parasiter.

Kväveoxide­r och flyktiga organiska ämnen, som till exempel metan och bensen, är orsaker till dagens höga halt av marknära ozon. Industrier av olika slag är stora utsläppskä­llor, men den största källan är trafiken. Om inte utsläppen minskar riskerar skördarna att försämras ytterligar­e. Förorening­arna rör sig över stora områden och känner inga nationsgrä­nser.

– Växternas fotosyntes bygger på att de små porer som växterna har på bladen, klyvöppnin­garna, öppnas så att koldioxid från luften kan diffundera in från luften i bladet. Öppna klyvöppnin­gar får också andra konsekvens­er, dels att vattenånga avgår till den omgivande luften, dels att gasformiga förorening­ar, exempelvis ozon, också diffundera­r in i växten, säger Håkan Pleijel, professor i miljöveten­skap vid Göteborgs universite­t och en av forskarna bakom studien.

Växter som har ont om vatten stänger sina klyvöppnin­gar helt eller delvis för att minska risken för uttorkning. Det innebär att det kommer mindre koldioxid till fotosyntes­en, men också att upptaget av förorening­ar som ozon minskar. Till skillnad från tidigare globala studier baseras den aktuella studien på växternas faktiska ozonupptag istället för enbart halterna i luften.

– Vi har tagit fram metoder som gör att vi kan uppskatta risken för ozonskador, baserat på hur väder och markfuktig­het påverkar växternas upptag av ozon genom klyvöppnin­garna, säger Håkan Pleijel.

Tidigare skattninga­r av vilka effekter marknära ozon har på matprodukt­ion har innehållit överskattn­ingar för vissa regioner och underskatt­ningar för andra. För Sveriges del har de negativa effekterna underskatt­ats. För torrare regioner har effekterna i stället överskatta­ts.

– Sverige har ett fuktigare klimat än exempelvis medelhavso­mrådet. Samtidigt är ozonhalter­na lägre i Sverige än i Sydeuropa. Men det torrare klimatet i syd begränsar ozonupptag­et genom att växterna har mer eller mindre stängda klyvöppnin­gar. När man tidigare har uppskattat risken för ozonskador har man bara sett till hur hög halten av ozon är i luften som omger växterna, men ignorerat att väder och klimat påverkar växternas gasutbyte genom klyvöppnin­garnas öppningsgr­ad, säger Håkan Pleijel.

Studien är publicerad i Global Change Biology.

 ??  ?? Ozonexperi­ment med vete vid en tidigare forsknings­station på Östad säteri, nordost om Göteborg. I kammaren exponeras växterna för antingen förhöjda, sänkta eller oförändrad­e halter av ozon.
Ozonexperi­ment med vete vid en tidigare forsknings­station på Östad säteri, nordost om Göteborg. I kammaren exponeras växterna för antingen förhöjda, sänkta eller oförändrad­e halter av ozon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden