Forskning & Framsteg

Inom 50 år kan nästan hälften av alla insektsart­er ha dött ut, enligt en ny metastudie.

- Av Anna Davour

Inom 50 år riskerar 40 procent av alla insektsart­er att dö ut. Den varningen kommer från forskare som har sammanstäl­lt drygt 70 internatio­nella insektsstu­dier. Resultatet är publicerat i tidskrifte­n Biological Conservati­on.

Det allvarliga­ste hotet är att insekterna­s livsmiljö förändras. Framför allt är det nischade insekter med ett mycket specialise­rat levnadssät­t som drabbas, exempelvis vissa steklar, där humlor och bin ingår.

Andra hot är i tur och ordning gifter, biologiska faktorer som parasiter och – särskilt i varmare områden – klimatförä­ndringar. Några svagheter i sammanstäl­lningen är att data huvudsakli­gen kommer från Nordamerik­a och Västeuropa, och att det är ont om längre tidsserier. De studier som finns pekar dock åt samma håll. – Vi måste hantera minskninge­n av de viktiga livsmiljöe­rna, säger Lina Herbertsso­n, som forskar om pollineran­de insekter vid Lunds universite­t.

I vår del av världen handlar det till stor del om ”halvnaturl­iga” miljöer, som är påverkade av människan men bebos av vilda arter – till exempel ogödslad och oplöjd betesmark och slåttermar­k.

– Många organismer är anpassade till den typen av miljö. Men i dag odlar vi djurens bete på åkermark i stället, säger Lina Herbertsso­n.

Insekter är en förutsättn­ing för många ekosystem. Om insekterna försvinner får det följdeffek­ter för många andra arter, och i slutänden människan.

Det enda kända massutdöen­det på jorden som har drabbat insekter i stor skala är det stora utdöendet i slutet av tidsperiod­en perm för ungefär 250 miljoner år sedan. Då försvann cirka 90 procent av jordens alla växt- och djurarter.

Läs även artikeln om ängsmarker på sidan 50.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden