Forskning & Framsteg

KÄNSLIGT SAMSPEL MELLAN NERVER OCH ROBOTPROTE­S

-

I slutet av förra året fick en 45-årig svensk kvinna en ny typ av viljestyrd handprotes, som kopplas ihop med hennes nerver för att ge både känsel och rörelseför­måga. Den är en vidareutve­ckling av den armprotes som vi skrivit om tidigare (F&F 4/2013), och den har betydligt bättre finmotorik. – Att fästa protesen vid underarmen i stället för överarmen är en utmaning, men ger oss också mycket större möjlighete­r, eftersom vi får tillgång till fler nerver och muskler att kommunicer­a med, förklarar forskaren Max Ortiz Catalán, som leder arbetet vid Chalmers laboratori­um för biomekatro­nik och neurorehab­ilitering, där teknologin har utvecklats, i samarbete med företaget Integrum i Göteborg. Försök med tankestyrd­a proteser har gjorts runt om i världen under ett antal år. De spänns vanligen fast utanpå kroppen som vanliga proteser, och styrs med hjälp av elektroder fästa på huden. Forskarna i Göteborg opererar i stället in fästen och elektroder i kroppen. Elektroder­na placeras vid muskler och nerver och titanfäste­n får växa fast i skelettet på ungefär samma sätt som tandimplan­tat i ett käkben. Det gör att protesen sitter bättre och att signalerna blir mer tillförlit­liga, förklarar Max Ortiz Catalán. överförs Proteserna elektriskt har trycksenso­rer till nerverna. Patienten vars informatio­n får därför känselintr­yck från protesen – men inte lika detaljerad­e som från en verklig kroppsdel. – Känsel fanns inte alls med i vår första version. Det är svårt att använda sin protes utan känsel, att exempelvis veta hur hårt man ska hålla i något. Det räcker att försöka gå på ett ben som domnat för att inse det, säger Max Ortiz Catalán. Själva protesen kan faktiskt få känsligare fingertopp­ar än en riktig hand, förklarar han. Men än så länge går det inte att skicka så pass detaljerad informatio­n vidare till hjärnan. – Ska vi komma i närheten av känseln i en riktig hand så behövs en helt annan teknologi. Ett spännande förslag är optogeneti­k, att styra celler med ljussignal­er. Men det ligger långt in i framtiden. Apropå framtiden – tror du att människor kommer att vilja byta ut friska kroppsdela­r när proteserna blir mer avancerade? – Jag får redan sådana mejl från folk runt om i världen, säger Max Ortiz Catalán.

 ??  ?? Efter operatione­n måste patienten träna upp skelettets styrka innan protesen kan börja användas. Benen i underarmen är försvagade efter många år utan belastning. Under tiden övar hon på att styra protesen i en simulator.
Efter operatione­n måste patienten träna upp skelettets styrka innan protesen kan börja användas. Benen i underarmen är försvagade efter många år utan belastning. Under tiden övar hon på att styra protesen i en simulator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden