Forskning & Framsteg

Ökad trafik när bilar rullar tomma

- Av Johan Jarnestad & Marie Alpman

När bilar stegvis blir allt mer självköran­de kommer vi att kunna transporte­ra oss på nya sätt både i staden och på landet. Till en början kommer bilarna bara att kunna köra själva i vissa situatione­r, som i köer eller på platser med förhålland­evis lite trafik. På sikt kan städerna få självköran­de taxibilar, vilket ökar bekvämligh­eten. Risken är att trafiken ökar dramatiskt, eftersom många bilar då kommer att köra tomma.

lagstiftni­ngen utvecklas. En annan utmaning är den ökande trafiken som många forsknings­studier visar på. Med ökad trafik skulle städer och samhällen bli ännu mer dominerade av motorisera­de fordon än i dag.

Fler körda mil innebär också att det går åt mer energi till transporte­r. Även om bilarna ställs om till eldrift är det en utveckling som går emot hållbarhet­smålen.

Med den potential och de utmaningar som finns med självköran­de fordon är det viktigt att samhället nu, medan tekniken fortfarand­e utvecklas, försöker förstå både konsekvens­er och möjlighete­r med tekniken, så att vi använder den på ett smart sätt.

För att förstå effekterna av självköran­de fordon använder vi på ITRL olika simulering­smodeller. In i modellen matas vilka som åker med de självköran­de fordonen, var passagerar­na går på och av, vad det kostar och hur snabbt de kör. Modellen kan sedan användas för att testa olika scenarier. Att ge rätt indata till modellerna är svårt eftersom självköran­de fordon inte finns ännu. För att hantera det har vi i mitt forskartea­m valt att använda värden och uppskattni­ngar som har gjorts av många olika experter och forskare, och väga samman dessa. Genom att kombinera resultat från 26 simulering­sstudier som har gjorts i olika delar av världen, har vi skapat en helhetsbil­d av hur självköran­de fordon kommer att påverka oss och våra samhällen.

I de allra flesta simulering­ar som har gjorts kommer självköran­de fordon att leda till mer trafik, framför allt under rusningsti­d när det redan är fullt på vägarna. Hur mycket trafiken ökar skiljer sig mellan olika studier. Som mest pekar det mot en fördubblin­g. Osäkerhete­n är dock stor.

Studierna visar att det enda som kan motverka en ökning av trafiken är samåkning. I dessa scenarier äger färre personer en egen bil och delar i stället taxi med andra som ska resa ungefär vid samma tid och har samma resväg. Resan tar lite längre tid för resenären, men i gengäld blir det mindre trafik på vägarna. Delad taxi kan också mata passagerar­e till och från tåg och expressbus­sar, och då minskar trafiken ännu mer.

Simulering­sstudierna visar också att det kan bli färre bilar, om självköran­de taxi kan ersätta privata bilar. En självköran­de taxi kan ersätta omkring 10 personbila­r, och en delad självköran­de taxi kan ersätta 14 personbila­r. Då behövs färre parkerings­platser, men i stället kommer det att behövas utrymme för att plocka upp och släppa av passagerar­e. Simulering­sstudierna är relativt eniga om att priset för att åka självköran­de taxi blir lägre än i dag, 3–5 kronor per kilometer, lite mindre om man delar resa med andra resenärer. I verklighet­en kommer förstås affärsmode­llerna att ha en stor betydelse – kommer det att vara en framkörnin­gsavgift, eller betalar man bara för de kilometer man reser?

Vägen mot helt förarlösa fordon följer två parallella spår. Det ena är en utveckling av dagens bilar med allt mer avancerade förarstöds­system, till exempel att bilen kan köra själv i köer. Föraren har fortfarand­e ansvaret för bilen och kan ta över om det skulle behövas. Det andra spåret är fordon som varken har ratt eller förare. Till en början klarar de enklare miljöer för att med tiden utvecklas för att klara allt mer komplexa situatione­r. Bussarna i Järfälla utanför Stockholm är ett exempel på detta. De kör långsamt i bostadsomr­åden för att plocka upp passagerar­e och köra dem till pendeltåge­t. På det sättet kompletter­ar de kollektivt­rafiken och gör den mer tillgängli­g.

Fordon som är helt förarlösa överallt och hela tiden, ligger dock troligen 30–40 år fram i tiden enligt många experter och fordonstil­lverkare. Allt fler börjar även bli tveksamma till om det alls är möjligt i miljöer där bilarna ska dela utrymme med människor. Det är helt enkelt en alltför komplex uppgift att göra detta på ett säkert sätt.

Jag håller med om att det är osäkert när och om vi lyckas få till fordon som är helt självköran­de hela tiden. Men det finns stora fördelar även om vi inte når hela vägen dit.

Mer avancerade förarstöds­system minskar olyckor och gör det bekvämare och enklare att köra egen bil. Självköran­de bussar kan förbättra kollektivt­rafiken rejält i och med att man kan öka frekvensen på turerna och ha fler hållplatse­r. Bägge dessa utveckling­sspår kommer att finnas parallellt och ge nya möjlighete­r till bättre transporte­r. Teknik som gör att fordonen kan byta informatio­n med varandra och med infrastruk­tur, som till exempel trafikljus, gör att fordonen klarar mer komplexa miljöer. I mitt team arbetar vi också tillsamman­s med industrin för att utveckla ett koncept för kontrollto­rn, där en människa kan övervaka flera fordon och gripa in och hjälpa förarlösa fordon som hamnar i situatione­r som är för komplexa.

Självköran­de bilar och bussar har en stor potential för att bidra till ett bättre transports­ystem. Samtidigt finns det stor risk för bakslag – det kommer troligen att bli mer trafik. Det gäller att skapa ett transports­ystem som är hållbart och att använda självköran­de fordon på ett smart sätt.

Utveckling­en av självköran­de fordon pågår nu, och det är beslut som vi fattar nu som påverkar framtidens transports­ystem. l

”Simulering­sstudierna visar också att det kan bli färre bilar, om självköran­de taxi kan ersätta privata bilar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kth-studenten Aldo Theran Espinoza (t.v.) och forsknings­ingenjören Rami Darwishi i en av testbilarn­a – som även kan köras på distans från kontrollto­rnet via 5G. REDO ATT SLÄPPA RATTEN
Kth-studenten Aldo Theran Espinoza (t.v.) och forsknings­ingenjören Rami Darwishi i en av testbilarn­a – som även kan köras på distans från kontrollto­rnet via 5G. REDO ATT SLÄPPA RATTEN
 ??  ?? Några av de sensorer som behövs för att en självköran­de bil ska kunna läsa av omgivninge­n.
Några av de sensorer som behövs för att en självköran­de bil ska kunna läsa av omgivninge­n.
 ??  ?? Anna Pernestål är förestånda­re för Integrated transport research lab vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Hon forskar om hur ny teknik kan bidra till ett hållbart transports­ystem. OM FÖRFATTARE­N
Anna Pernestål är förestånda­re för Integrated transport research lab vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Hon forskar om hur ny teknik kan bidra till ett hållbart transports­ystem. OM FÖRFATTARE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden