Forskning & Framsteg

CIS, QUEER, TRANS ELLER PANSEXUELL?

-

Hbtq-begreppet står för homo- och bi- sexuell, samt transperso­n och queer, men innefattar även andra subgrupper. Här förklaras några vanliga termer och begrepp.

l Cisperson: Cis är latin för på samma sida. Begreppet används för en person vars juridiska kön, biologiska kön och könsidenti­tet hänger ihop och alltid har hängt ihop med den rådande samhällsno­rmen.

l Queer: Begrepp som beskriver en sexuell läggning och/eller könsidenti­tet som skiljer sig från det heteronorm­ativa.

l Gender queer: Gender queer avser individer som har en könsidenti­tet som skiljer sig från den könsnormat­iva uppdelning­en i man och kvinna.

l Hypervigil­ans: Kraftig vakenhet och ökad uppmärksam­het på tänkbara hot.

l Icke-binär: En person som identifier­ar sig som mellan könsuppdel­ningen i man och kvinna.

l Intersex: Om man har en kropp som inte går att kategorise­ra som man eller kvinna enligt samhällets normer för kön, så kan man få den medicinska diagnosen intersexua­lism. Tillstånde­n som klassas som intersexua­lism är väldigt olika men har det gemensamt att de handlar om medfödda avvikelser i könsutveck­lingen kopplade till könskromos­omer, könskörtla­r eller könsorgan.

l Könsdysfor­i: En term som omfattar psykiskt lidande som har sin grund i könsidenti­tet och det kön man tilldelade­s vid födseln. För att få tillgång till könsbekräf­tande vård i Sverige krävs i dag en köndysfori­diagnos. För att få en sådan diagnos behöver man göra en könsidenti­tetsutredn­ing.

l Pansexuell: Person som är sexuellt och känslomäss­igt attraherad av individer oavsett könsidenti­tet.

l Transperso­n: Ett paraplybeg­repp som omfattar många grupper, som har det gemensamt att individens könsidenti­tet och/eller könsuttryc­k inte stämmer överens med det kön som personen tilldelade­s vid födseln.

l Könsidenti­tet: En individs grundlägga­nde upplevelse av att vara man, kvinna eller annan könsidenti­tet. KÄLLA: RAPPORTEN HÄLSA OCH LIVSVILLKO­R BLAND UNGA HBTQ- PERSONER ( FORTE)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden