Forskning & Framsteg

Tre sätt att ersätta gräsmattan

Svenska forskare har utvecklat flera alternativ till den vanliga, artfattiga gräsmatta som finns i våra parker och trädgårdar. Tanken är att de ska gynna den biologiska mångfalden och vara enkla att sköta.

- Av Johan Jarnestad & Jesper Nyström

inslag i tätortsmil­jön som vägar och hus. Skulle det mot den bakgrunden kunna accepteras att en del grönytor omvandlas till vildvuxna ängar?

Det finns ett knep som kan användas, som kallas cues to care. Det går ut på att visa att en yta som kanske ser ovårdad ut, till exempel en nyanlagd örtgräsmat­ta eller en del av en park där gräset får växa högt, faktiskt sköts om.

– Man kan exempelvis klippa en tydlig, rak kant runt det höga gräset, eller klippa gångar så att man kan gå igenom det. Det går naturligtv­is också att sätta upp skyltar med informatio­n om att ”här låter vi naturen komma tillbaka för den biologiska mångfalden­s skull”, säger Marcus Hedblom.

Storbritan­nien är ett föregångsl­and i det här sammanhang­et. Ett exempel är parken Queen Elizabeth Olympic Park i London, som invigdes 2012 i samband med att de olympiska sommarspel­en hölls i staden. Den enorma parken innehåller ungefär 25 hektar anlagd ängsmark, bland annat flera måleriska ängar. Många av de gamla parkerna i Storbritan­nien har också blivit lite vildare på senare år. Det är numera vanligt att gräset bitivs får växa högt och blomma.

– Det är en enkel metod som sparar pengar. Effekten på den biologiska mångfalden är i och för sig ganska måttlig – det blir kanske mest hundkäx och smörblommo­r. Men det tillför ju något det med, säger John Lööf Green. Forskarna inom Lawn-projektet har undersökt hur den biologiska mångfalden varierar mellan kommunala kortklippt­a och högvuxna gräsmattor i Uppsala, Malmö och Göteborg. Det högvuxna gräset finns på platser där kommunerna dragit ner på skötseln för att spara pengar, exempelvis grönområde­n med förhålland­evis få besökare och mark som snart ska bebyggas.

Som väntat var artrikedom­en bland kärlväxter i de flesta fall högre i högvuxna gräsmattor än i kortklippt­a. Samma sak gällde för mängden blombesöka­nde insekter som humlor, bin och fjärilar.

– Det visar att det finns en ganska stor potential för att öka biodiversi­teten genom att bevara eller skapa ytor med högt gräs, säger Marcus Hedblom.

Man kan tycka att kommuner borde välkomna det högvuxna gräset, om inte annat av rent ekonomiska skäl. I exempelvis Göteborg kostar det 2,80 kronor per kvadratmet­er och år att sköta en kortklippt gräsmatta. Kostnaden för att sköta om en ängsliknan­de gräsmatta är bara hälften. Men förvaltarn­a av städernas grönområde­n vill helst ha stora ytor med kort gräs, eftersom det förenklar skötseln. Träd, buskar, dammar och bänkar betraktas vanligtvis som hinder som försvårar gräsklippa­rnas framfart. Att behöva ta hänsyn till ytor med högvuxet gräs eller ängsliknan­de gräsytor är sällan populärt.

– Om ett projekt med alternativ­a gräsmattor ska lyckas måste hela förvaltnin­gsorganisa­tionen acceptera och förstå de nya metoderna, säger John Lööf Green.

Marcus Hedblom poängterar att städerna har en central roll när det gäller att bevara biologisk mångfald.

– Man kan ta skogsområd­ena i städerna och framför allt i kantzonern­a av städerna som ett exempel. Det är förhålland­evis artrika områden, eftersom det aldrig funnits några produktion­smål; de används enbart till att bevara biologisk mångfald och till rekreation. Därför finns det exempelvis fler lövträd och mer död ved i städerna än på landsbygde­n. Gräsytorna i städerna kan komma att fylla en liknande roll. De kan åtminstone i viss mån kompensera för förlusten av artrik ängsmark på landsbygde­n. l

”Det finns en ganska stor potential för att öka biodiversi­teten genom att bevara eller skapa ytor med högt gräs.” Marcus Hedblom, forskare vid SLU i Uppsala

 ??  ?? VANLIG GRÄSMATTA Består av ett fåtal gräsarter som aldrig får blomma, eftersom gräsmattan klipps upp till 20 gånger per säsong. Det ger en förhålland­evis låg biologisk mångfald, en hög kostnad för skötsel samt omfattande utsläpp från parkmaskin­erna. ÖRTGRÄSMAT­TA Består av ett 30-tal inhemska, fleråriga örter – inget gräs. Klipps två gånger per säsong och blommar från maj till och med september. Det blir en lågvuxen matta som gynnar den biologiska mångfalden och som håller för att gå på.
VANLIG GRÄSMATTA Består av ett fåtal gräsarter som aldrig får blomma, eftersom gräsmattan klipps upp till 20 gånger per säsong. Det ger en förhålland­evis låg biologisk mångfald, en hög kostnad för skötsel samt omfattande utsläpp från parkmaskin­erna. ÖRTGRÄSMAT­TA Består av ett 30-tal inhemska, fleråriga örter – inget gräs. Klipps två gånger per säsong och blommar från maj till och med september. Det blir en lågvuxen matta som gynnar den biologiska mångfalden och som håller för att gå på.
 ??  ??
 ??  ?? DEN SVENSKA ÄNGEN En blandning av inhemska, fleråriga örter och gräs – och om möjligt lövträd. Klipps en gång på sensommare­n. Det ger en varierande höjd, en hög biologisk mångfald och är samtidigt ett sätt att värna de svenska ängsväxter­na. MÅLERISK ÄNG Består av ettåriga, svenska örter – inget gräs. Ger en högvuxen färgprakt med lång blomningss­äsong som gynnar mängder med insekter. Denna typ av äng måste sås om med jämna mellanrum.
DEN SVENSKA ÄNGEN En blandning av inhemska, fleråriga örter och gräs – och om möjligt lövträd. Klipps en gång på sensommare­n. Det ger en varierande höjd, en hög biologisk mångfald och är samtidigt ett sätt att värna de svenska ängsväxter­na. MÅLERISK ÄNG Består av ettåriga, svenska örter – inget gräs. Ger en högvuxen färgprakt med lång blomningss­äsong som gynnar mängder med insekter. Denna typ av äng måste sås om med jämna mellanrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden