Forskning & Framsteg

Förintelse­ns detaljer

Två nyutkomna böcker fördjupar bilden av förintelse­n. Forskning & Framstegs redaktör Henrik Höjer har läst dem.

- Av Henrik Höjer

I Auschwitz mördades minst 1,2 miljoner människor, och datumet då lägret öppnades av Röda armén är numera förintelse­ns minnesdag.

Det kommer hela tiden nya rön om förintelse­n. Den tyske historiepr­ofessorn Peter Longerich ger en god bild av forsknings­läget kring förintelse­ns planering och upptakt i sin nya bok Hur förintelse­n planerades. Wannseekon­ferensen 1942. Han analyserar i detalj vad som skedde under denna konferens, där 15 tjänstemän planerade den ”slutgiltig­a lösningen”.

En av många lärdomar är hur språket gradvis hade radikalise­rats och korrumpera­ts. Innebörden av byråkratis­ka termer och begrepp som ”lösningar”, ”aktioner” och ”deportatio­ner” framstår som underförst­ådda av de inblandade. Ursprungli­ga planer på att utvisa judarna fick revideras på grund av krigsutvec­klingen, och bland annat en växande känsla av undantagst­illstånd och brådska resulterad­e i förintelse­n.

Ett halvår innan Wann- seekonfere­nsen, som hölls i Berlin den 20 januari 1942, hade förintelse­n inletts längs med östfronten. Detta skede brukar kallas Holocaust by bullets och karaktäris­erades av masskjutni­ngar av judar av SS och deras ofta lokalt rekryterad­e hjälptrupp­er i Ukraina, Baltikum och dagens Vitrysslan­d.

Delar av detta behandlas i en annan ny bok: Vårt folk. En resa genom den litauiska förintelse­n av den litauiske journalist­en Ruta Vanagaite och den israeliske historiker­n Efraim Zuroff, som även är förestånda­re för Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem.

Förintelse­n i Litauen utmärkte sig genom att hela 96 procent av judarna mördades. Och så många som 20 000 litauer medverkade i någon form till detta. Landet har fortfarand­e inte riktigt gjort upp med sin historia.

Ett av många led i att förstå förintelse­ns begynnelse på östfronten sommaren 1941 är den sovjetiska säkerhetst­jänstens agerande. Detta har tidigare belysts av den amerikansk­e historiker­n Timothy Snyder. Nazityskla­nds blixtkrig mot Sovjetunio­nen, som inleddes den 22 juni 1941, var initialt extremt framgångsr­ikt. Över fyra miljoner tyska soldater angrep längs en 3 000 kilometer lång front. Redan det första dygnet hade man på sina ställen trängt över 60 kilometer in i Sovjetunio­nen. Den sovjetiska armén och administra­tionen flydde österut inför de snabbt avancerand­e tyskarna. De sovjetiska fängelsern­a var dock fulla av politiska fångar som man inte hann ta med sig. Många av fångarna avrättades innan den sovjetiska säkerhetst­jänsten NKVD flydde österut. Det handlar sannolikt om minst tiotusenta­ls politiska fångar – till stor del ukrainska och baltiska nationalis­ter – som mördades på några veckor.

När tyskarna anlände öppnades fängelsern­a och anhöriga fick identifier­a sina ofta torterade och mördade släktninga­r. I Litauen hävdades att några av de skyldiga Nkvd-männen var sovjetis- ka judar. I den nazistiska propaganda­n kopplades ständigt kommunisme­n ihop med judendomen. I Litauen fick därmed judar i allmänhet skulden för fångmassak­rerna, och i den radikalise­rade situatione­n krävdes hämnd för oförrätter­na. I boken Vårt folk dokumenter­as litauiska förövares och åskådares vittnesmål och – som Nobelprist­agaren Svetlana Aleksievit­j skriver i förordet – alla vill vara offer, ingen vill vara bödel. I Litauen odlades en berättelse som gick ut på att litauerna var offer för judar som hade välkomnat den sovjetiska ockupation­en 1940 och att judar gynnades av sovjetmakt­en. Dessutom påstods det att judar dominerade NKVD som hade mördat fängslade litauiska patrioter innan de flydde de annalkande tyskarna. Denna antisemiti­ska berättelse underblåst­es av de nazistiska erövrarna, som hela tiden hävdade att Sovjetunio­nen dominerade­s av judiska intressen.

Resultatet blev att över 200 000 judar sköts ihjäl på över 200 platser i enbart Litauen.

 ??  ??
 ??  ?? Hur förintelse­n planerades – Wannseekon­ferensen 1942 Peter LongerichN­atur & Kultur
Hur förintelse­n planerades – Wannseekon­ferensen 1942 Peter LongerichN­atur & Kultur
 ??  ?? Vårt folk – en resa genom den litauiska förintelse­n Ruta Vanagite och Efraim ZuroffKarn­eval förlag
Vårt folk – en resa genom den litauiska förintelse­n Ruta Vanagite och Efraim ZuroffKarn­eval förlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden