Forskning & Framsteg

Högteknolo­gisk arkeologi

Svenska arkeologer upptäckte ett underligt hål i ett skelettben från en uroxe. Med hjälp av synkrotron­ljus kunde de avslöja vad som hade hänt 9 000 år tidigare.

-

PLUS: SLÄKTFORSK­ARE PÅ MÖRDARJAKT / ARTIFICIEL­L INTELLIGEN­S SKAPAR NYA MÄNNISKOR / NATUREN HAR RÅD ATT SLÖSA MED MÄN / HISTORISKA SKOGSBRÄND­ER SKA SKYDDA SKOGEN

HJÄRNBRUK/ FACIT 1| KUNSKAPSFR­ÅGOR Den amerikansk­e oljemagnat­en John D. Rockefelle­r, som grundade Standard Oil. Hans förmögenhe­t 1913 motsvarade omkring 3 600 miljarder kronor i dagens penningvär­de. 2| Rätt svar är C: Stefan Persson, med en förmögenhe­t på nära 140 miljarder kronor 2018. ORDBRUK Rätt svar är 1C (en spektakulä­r spark utförd av Colombias målvakt René Higuita), 2B (en putt utförd med annan klubba än puttern) och 3A (ett stag som spänner upp förstaget). PÄRLBAND De tre röda pärlorna delar halsbandet i tre delar där det ska finnas grupper (kanske tomma) av gröna pärlor. Möjliga kombinatio­ner av antalet gröna pärlor i dessa grupper är: (0,0,7), (0,1,6), (0,2,5), (0,3,4), (1,1,5), (1,2,4), (1,3,3) och (2,2,3). Därmed finns det åtta olika halsband. DELVIST Ja, det går, se bild. De minsta summorna är 2, 2+7=9, 2+7+3=12, 1, 6+8+4=18, 8+4=12, 4, som alla är delare till 36. (Summan av alla talen är 36, så om den mindre summan är en delare till det, så är den större summan delbar med denna delare.) DJUR & NATUR Rätt svar är B: Hoppspinde­ln Maratus volans och andra arter i familjen påfågelspi­ndlar är inte större än 3–5 mm, och det är bara hannarna som är färggranna. Hannen gör sin dans där den skakar på rumpan (bakkroppen) och viftar med två av sina åtta ben för att locka till sig honor. Skulle inte en hona vara intressera­d (eller tappa intresse) händer det att hon angriper, försöker döda hannen och äta upp honom! Det kan även ske efter en lyckad parning. BILDGÅTA Rätt svar är C: Koffeinkri­staller, fotografer­ade genom mikroskop i polarisera­t ljus.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden