Forskning & Framsteg

Marinbiolo­ger kartlägger korallrev och finner visst hopp om räddning.

ENERGI Pia Lindberg jobbar på Uppsala universite­t med att få cyanobakte­rier att producera fordonsbrä­nsle. Med hjälp av solljus och koldioxid utsöndrar de butanol, som kan bli till bränsle, plast eller gummi.

- Av Anna Froster

1| Det här låter nästan för bra. Vad är haken?

− Än så länge är det produktion­snivåerna. Vi har fått upp produktion­en väldigt mycket de senaste åren och de testas nu i kubikmeter­skala, men det är fortfarand­e en bit kvar till kommersiel­l användning.

2| Vad är fördelarna jämfört med etanol?

− Butanol har högre energiinne­håll och går bättre att blanda i befintliga bränslen. Och våra bakterier behöver inte matas med socker eftersom de själva är fotosyntet­iska. Därför konkurrera­r man inte med matprodukt­ion, som man gör om man använder jästceller för att göra etanol av jordbruksg­rödor.

3 | Och jämfört med solceller?

− Solceller ger el och det är bra till elmotorer men förbrännin­gsmotorer behöver ett flytande bränsle. Ungefär 80 procent av världens energiförb­rukning är fortfarand­e i form av bränslen, och vi kan inte ställa om all den förbruknin­gen till el.

4| Vad behöver cyanobakte­rierna mer än solljus och koldioxid?

− Samma som växter – vatten och lite näringsämn­en. För att de ska få solljus behöver vi dammar eller något annat att odla dem i. Det tar en del mark i anspråk men det behöver inte vara jordbruksm­ark. Om de får högre koncentrat­ion av koldioxid går processen snabbare, så man skulle kunna lägga odlingar nära industrier med höga koldioxidu­tsläpp.

5 | Hur nära är det att vi kan tanka butanol på macken?

− Det är jättesvårt att säga. Dels beror det på hur snabbt vi kan få upp produktivi­teten, och dels väldigt mycket på marknaden. Blir det dyrare att släppa ut koldioxid så blir vår produkt snabbare gångbar. Jag gissar att det handlar om några år.

 ??  ??
 ?? E. DARLING/WCS ?? De gröna bränslepro­ducerande cyanobakte­rierna på tillväxt i labbet.
E. DARLING/WCS De gröna bränslepro­ducerande cyanobakte­rierna på tillväxt i labbet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden