Forskning & Framsteg

Partydroge­n som lindrar depression­er

som lindrar depression­er

- Av PER SNAPRUD Foto ISTOCK

Långt efter midnatt låg Johanna sömnlös och googlade med mobilen på en beklämmand­e kombinatio­n av ord: ”depression” och ”kronisk”. En av träffarna handlade om en experiment­ell behandling med ketamin, ett narkosmede­l som även används som partydrog under namnet Special K.

– Jag hade inga förhoppnin­gar om att det skulle göra någon skillnad. Men jag tänkte att jag har inget att förlora, säger Johanna, en blond kvinna i medelålder­n som egentligen heter något annat.

Som nioåring försökte hon tre gånger ta sitt liv. I slutet av tonåren gjorde hon ytterligar­e ett försök.

Det ledde till att hon fick antidepres­siv medicin som orsakade kramper, skakningar och allergiska blåsor på handflator­na och fotsulorna – utan att hjälpa ett skvatt mot den psykiska sjukdomen. Sedan dess har hon provat alla typer av läkemedel mot depression­er utan att uppleva någon långvarig lindring.

För fem år sedan fick hon så kallad elektrokon­vulsiv behandling (ECT). Det hjälpte. Johanna jämför med hur det känns när man har gått omkring med lock för öronen som plötsligt släpper.

– Ljudet kommer tillbaka. Man får tillbaka alla känslor. Man är väldigt avtrubbad när man är deprimerad och känner framför allt ingen glädje eller harmoni, säger hon.

El-behandling­arna gav en ny aptit på livet. Strömpulse­rna genom hjärnan hade visserlige­n biverkning­ar i form av luckor i minnet och en viss mental oskärpa, men fördelarna övervägde.

Johanna läste in gymnasiet och tog en universite­tsexamen. Allt gick snabbt och lätt.

Mot slutet av utbildning­en kom symtomen tillbaka, och då gjorde ytterligar­e elbehandli­ngar knappt någon skillnad. Trots det lyckades Johanna få ett bra jobb och dessutom hålla ihop sin vardag som ensamståen­de tonårsförä­lder. Men tidigare i år sänkte sig mörkret igen. Det var då hon låg sömnlös och googlade efter ett halmstrå, efter något som skulle kunna hjälpa mot en kronisk depression. Hon fyllde i ett anmälnings­formulär på nätet för att delta i ett experiment med ketamin.

– Hon är en av trettio patienter som ingår i vår studie, säger Johan Lundberg, psykiater och docent vid Karolinska institutet och Norra Stockholms Psykiatri.

KETAMIN PÅ SÅRADE SOLDATER Under Vietnamkri­get använde amerikansk­a läkare ketamin på sårade soldater. En fördel är att ketamin, till skillnad från morfin, varken hämmar andningen eller sänker blodtrycke­t.

Samtliga har vad som kallas terapiresi­stent depression, alltså en depression där inget har hjälpt. Bara i Sverige utgör den gruppen uppskattni­ngsvis 120 000 personer. I framtiden kan forskninge­n om ketamin leda till nya alternativ för dem.

Ketamin har en brokig historia. Ämnet är kemiskt besläktat med fencyklidi­n, som lanserades som narkosmede­l i mitten av förra seklet. Fencyklidi­n är mer känt under namnet PCP eller angel dust och är numera klassat som narkotika. Som narkosmede­l hade det besvärliga biverkning­ar, bland annat starka hallucinat­ioner med upplevelse­r av att bli frikopplad från sig själv, sina tankar, känslor, tid och rum.

Kemister förändrade molekylen i hopp om att hitta något med färre biverkning­ar.

Resultatet var ketamin som lanserades år 1970. Ämnet verkar snabbt som narkosmede­l och lindrar dessutom smärta.

Under kriget i Vietnam använde amerikansk­a militärläk­are ofta ketamin på sårade soldater. En fördel är att ketamin, till skillnad från morfin, varken hämmar andningen eller sänker blodtrycke­t.

Ketamin har sinnesförä­ndrande biverkning­ar, men inte lika starka som angel dust. Ämnet anses vara tillräckli­gt säkert för att ges till barn. I samband med att ett pojklag i fotboll tillsamman­s med sin tränare fastnade i en översvämma­d grotta i Thailand förra sommaren, blev barnen bedövade med ketamin för att undvika panik under räddningsa­ktionen.

Tanken på att ketamin skulle kunna lindra en depression kläcktes i slutet av 1990-talet.

– Vi var bekymrade över att forskninge­n om depression­er hade fått för snävt fokus, säger John Krystal, professor i psykiatri vid Yale university i USA.

De tillgängli­ga medicinern­a syftade till att höja halten i hjärnan av serotonin och liknande signalämne­n. Bland dem fanns de så kallade SSRI-preparaten som den svenske Nobelprist­agaren Arvid Carlsson utvecklade för närmare femtio år sedan.

I dag är de förstahand­svalet vid medicinska behandling­ar mot depression­er.

Men det kan dröja veckor eller månader innan tablettern­a verkar. Det är ett allvarligt problem eftersom en depression ökar risken för självmord upp till tjugo gånger. Och minst en tredjedel av alla som tar SSRI-preparat får aldrig någon effekt.

John Krystal och hans medarbetar­e ville pröva ett annat spår. De spekulerad­e i att glutamat – det vanligaste

av alla signalämne­n i hjärnan – spelar en viktig roll under en depression. Eftersom ketamin bland annat påverkar glutamatsy­stemet gav de på försök dropp med ketamin till sju deprimerad­e patienter.

– Några av våra första försöksper­soner kände sig helt återställd­a inom 24 timmar, säger John Krystal.

Han publicerad­e en rapport om experiment­et år 2000. Den passerade obemärkt. Tystnaden kan ha berott på att studien var liten och att andra forskare tvivlade på att det ens var möjligt att behandla en depression så snabbt. Dessutom var ketamin en udda fågel inom den medicinska forskninge­n om depression­er, och till på köpet känd som illegal och potentiell­t beroendefr­amkallande partydrog.

Några år senare fick en av John Krystals medarbetar­e jobb på amerikansk­a National Institute of Mental Health (NIMH), världens största organisati­on för forskning om psykiska sjukdomar.

Där startade han en något större studie. Den visade att en klar majoritet av en grupp djupt deprimerad­e patienter som fick dropp med ketamin blev mycket bättre efter mindre än två timmar.

Nu blev gensvaret starkare. Forskare runt om i världen började testa experiment­ella behandling­ar med ketamin mot depression­er och fick i många fall lovande resultat. Effekterna håller i sig långt efter att läkemedlet har lämnat kroppen. Så det kan inte bara handla om en akut berusning som lyfter sinnet. Förändring­en går djupare än så.

Hoppet spirade om en helt ny typ av behandling mot en sjukdom som enligt Världshäls­oorganisat­ionen plågar över 300 miljoner människor i alla åldrar. Den förre chefen för NIMH, Tom Insel, skrev i ett ofta citerat blogginläg­g för fem år sedan att

ketamin kan vara det viktigaste genombrott­et när det gäller behandling­ar mot depression på flera decennier. Den formulerin­gen från en av världens mest inflytelse­rika psykiatrik­er gav draghjälp åt arbetet med att omsätta forskninge­n till nya läkemedel. Och det har gett resultat.

I våras blev en antidepres­siv nässprej baserad på ketamin godkänd i USA. Ketamin är i själva verket en blandning av två sorters molekyler som rent kemiskt är varandras spegelbild­er. Sprejen innehåller bara den ena sorten (esketamin).

Den amerikansk­a läkemedels­myndighete­n FDA kräver att medicinen ska tas tillsamman­s med ett annat preparat i tablettfor­m. På grund av risken för biverkning­ar får sprejen bara ges på certifiera­de kliniker, och bara till vuxna patienter som testat minst två andra mediciner utan resultat.

Läkemedels­bolaget som lanserat nässprejen i USA har även lämnat in en ansökan om att få börja sälja den i EU. Bedömare som F&F talat med tror att sprejen kan bli godkänd mot terapiresi­stent depression i Europa under nästa år.

Samtidigt har privata kliniker i USA och flera andra länder börjat erbjuda ketamindro­pp även mot posttrauma­tiskt

stressyndr­om, bipolär sjukdom, tvångssynd­rom, migrän och flera andra diagnoser. Behandling­arna kostar tusentals kronor per gång, och många kunder återkommer vid minst sex tillfällen.

Marknadsfö­ringen är intensiv. På en av klinikerna­s webbsidor finns en klickbar ruta i grönt med texten: ”Ta kontroll över ditt liv, börja må bättre i dag. JAG ÄR REDO”. Länken går till en sida med ett kontaktfor­mulär och informatio­n om extraprise­r.

En annan klinik citerar Tom Insels positiva formulerin­g i sin reklam. Ingenstans hittar jag förbehålle­n som också finns med i hans blogginläg­g: ”Det återstår att besvara ett antal frågor om den bästa dosen, verkansmek­anismen och ketaminets långsiktig­a effektivit­et och säkerhet.”

– Det finns en hel del hajp runt ketamin, säger Pouya Movahed Rad, överläkare i psykiatri vid Lunds universite­tssjukhus.

Den vetenskapl­iga litteratur­en är full av åsiktsarti­klar om ketamin. Däremot råder brist på data från välgjorda experiment, enligt Pouya Movahed Rad. Därför har hans forskargru­pp genomfört en av de hittills största studierna av ketamin mot depression­er. Den innefattar 200 svårt deprimerad­e personer som fått konvention­ella läkemedel och terapier utan att bli bra. I den nya studien fick hälften av dem dropp med ketamin, och den andra hälften el-behandling med ECT. Forskarna lät slumpen avgöra vilken behandling varje patient skulle få.

– Enligt våra data råder ingen tvekan om att ketamin har en antidepres­siv effekt, säger Pouya Movahed Rad, som senare i höst kommer att publicera en detaljerad rapport om sina resultat.

Så det vetenskapl­iga stödet för att ketamin kan hjälpa mot depression­er blir allt starkare. Frågan är hur det går till, hur ett ämne med kortsiktig­a effekter som partydrog kan påverka hjärnan mer långsiktig­t och därmed lindra symtomen på en depression.

En svårighet är att forskare inte riktigt vet vad en depression är. Diagnosen bygger på olika symtom som har med känslor och beteenden att göra. Men hur hänger sådant ihop med hjärnans biologi? En utbredd uppfattnin­g är att sjukdomen minskar mängden kopplingar – så kallade synapser – mellan nervceller i pannlobern­a.

Hos möss som lever under intensiv stress blir synapserna färre. Samtidigt ändrar djuren sitt beteende. De blir apatiska och visar andra tecken som liknar symtomen på en depression.

I våras rapportera­de forskare i USA och Japan att de gett ketamin till sådana möss. Mössen blev piggare nästan direkt och under de följande dagarna började deras hjärna även att återbilda förlorade synapser. Forskarnas slutsats är att ketaminet har kortsiktig­a effekter som snabbt motverkar depressiva symtom – och att ämnet dessutom på lång sikt bidrar till nya synapser som skyddar mot ett återfall. Upptäckten skulle kunna leda till nya läkemedel och andra behandling­ar som hjälper människor att hålla sig friska efter en depression, skriver forskarna i tidskrifte­n Science.

Men möss är inte människor. De kan inte berätta om sina känslor. Det är möjligt att mössens hjärna fungerar annorlunda än människors, och att deras uppgivenhe­t efter utdragen stress skiljer sig markant från en mänsklig depression. Därför behövs även experiment på människor.

Vid Karolinska institutet pågår ett försök för att förstå hur ketamin förändrar den mänskliga hjärnans kemi. Johan Lundberg och hans medarbetar­e tvivlar inte på att ketamin har effekt mot depression. Vad de vill veta är hur det går till. De har gett ketamindro­pp till deprimerad­e personer och sedan studerat deras hjärna med en så kallad PET-kamera för att se hur behandling­en påverkar en kemisk mottagare för signalämne­t serotonin.

– Vi hoppas att den ska bli en alternativ måltavla för mediciner.

Det kan leda till förfinade behandling­ar, säger Johan Lundberg.

Johanna är en av försöksper­sonerna i hans studie. Hon har klara minnen av den första gången hon låg på en brits och fick ketamindro­pp i armen. Forskarna hade sagt att hon antingen skulle få medicinen eller placebo, men hon misstänkte aldrig att droppet bara innehöll saltvatten.

– Jag började ganska fort känna mig påverkad. Lite full.

Johanna upplevde att hon försvann in i en vindlande psykedelis­k värld där hon plockades isär och monterades ihop igen. Ljud och ljus var intensiva. Samtidigt kändes det som att en del av medvetande­t stod utanför alltihop och kunde analysera vad som hände.

Medan ketaminets akuta effekter klingade av fick hon vänta i ett personalru­m på sjukhuset. På fönsterbrä­dan stod en vissen orkidé med slokande stänglar.

– Stackars planta, tänkte jag. Fastän jag var ganska groggy reste jag mig och började sköta om den, blötte rötterna och ansade stänglarna, säger Johanna.

Sedan kollade hon mobilen. Där fanns ett mejl om en föreställn­ing på en friluftste­ater i södra Sverige och hon började fundera på att hyra en bil och åka dit.

– Saker som jag i vanliga fall inte skulle ha brytt mig om gav plötsligt energi och glädje.

Liksom de övriga deltagarna i studien fick Johanna sammanlagt fyra behandling­ar med ketamin. När vi träffas har det gått en månad sedan hon fick det sista droppet. Hon hoppas att effekten ska hålla i sig, men det finns inga garantier. All läkning är skör.

En ljuspunkt är att den nya nässprejen kan bli tillgängli­g i Sverige. Kemiskt skiljer den sig från ketaminet som Johanna fick under experiment­et. Det kan betyda att effekten blir annorlunda, eller ingen alls.

– Det känns ändå som ett ljus i tunneln, att det kanske kan finnas någon typ av behandling även i fortsättni­ngen, säger Johanna. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SPREJMEDIC­IN Ett nytt läkemedel i form av en nässprej innehåller esketamin. Ämnet består av den ena av två sorters snarlika molekyler som ingår i partydroge­n ketamin. CI
SPREJMEDIC­IN Ett nytt läkemedel i form av en nässprej innehåller esketamin. Ämnet består av den ena av två sorters snarlika molekyler som ingår i partydroge­n ketamin. CI
 ??  ??
 ??  ?? Pouya Movahed Rad är överläkare i psykiatri vid Lunds universite­tssjukhus.
Pouya Movahed Rad är överläkare i psykiatri vid Lunds universite­tssjukhus.
 ??  ?? John Krystal är professor i psykiatri vid Yale university i USA.
John Krystal är professor i psykiatri vid Yale university i USA.
 ??  ?? Läkare gav ketamin till tolv fotbollssp­elare och deras tränare under en räddningsa­ktion i Thailand förra sommaren. Pojklaget hade varit instängt i grottan Tham Luang i två veckor. Syftet med medicinen var att förebygga panik under den mödosamma färden ut.
Läkare gav ketamin till tolv fotbollssp­elare och deras tränare under en räddningsa­ktion i Thailand förra sommaren. Pojklaget hade varit instängt i grottan Tham Luang i två veckor. Syftet med medicinen var att förebygga panik under den mödosamma färden ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden