Forskning & Framsteg

Läsning gör föräldrar snällare

POLITIK Ungefär 60 procent av allt färskvatte­n i världen kommer från floddalar som löper genom flera länder. Nu varnar ett nytt index för risker kring konflikter som kan påverka vattentill­gången.

- Av Erik Halkjear

Enligt ett nytt index, The Blue Peace Index, som mäter hur väl samarbeten mellan länderna i fem av världens floddalar fungerar, finns det i framtiden stora risker för konflikter kring floderna Tigris och Eufrat i Mellanöste­rn. De två floderna rinner genom Iran, Irak, Syrien och Turkiet.

Indexet mäter hur väl 24 länder i världen anpassat sina lagar, institutio­ner, regionala samarbeten, sin infrastruk­tur och hantering av vattenresu­rser, för att skydda de stora floderna Amazonas, Mekong, Tigris och Eufrat, Senegalflo­den och Sava.

Över lag fungerar samarbeten­a kring Sava- och Senegalflo­derna bra. I Amazonas finns en stor oro kring Venezuelas infrastruk­tur och brist på kontroll av förorening­ar. I Mekong har varken Kina eller Myanmar skrivit på det annars väl fungerande samarbetsa­vtal som de andra länderna i floddalen skrivit under. Inget av de fyra länderna kring Tigris och Eufrat får godkänt och riskerna för framtida förorening­ar, torka, översvämni­ngar och akut vattenbris­t i regionen är därför stora.

– Men vi ska komma ihåg att även om delade vattenresu­rser kan vara en källa till konflikt så leder de desto oftare till samarbete. Avgörande är kvalitén på samarbetet, där en mängd faktorer spelar in, som maktförhål­landen mellan länderna och vilka möjlighete­r och potentiale­r det finns i samarbetet, säger David Nilsson, professor på Kungliga tekniska högskolan och chef för KTH Water Centre.

Bakom The Blue Peace Index står The Economist Intelligen­ce Unit och Schweiz biståndsmy­ndighet SDC.

 ??  ?? Eufrat rinner bland annat förbi Dura Europos i Syrien. Ett nytt index graderar risken för konflikter kring jordens viktigaste floder.
Eufrat rinner bland annat förbi Dura Europos i Syrien. Ett nytt index graderar risken för konflikter kring jordens viktigaste floder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden