Forskning & Framsteg

Jordmagnet­en vände långsamt

GEOFYSIK Den senaste gången jordens magnetfält bytte riktning tog det längre tid än vad forskare tidigare trott. Kunskapen är viktig inför kommande polvändnin­gar.

- Av Anna Davour

Var och en som har använt en vanlig kompass har sett effekten av jordens magnetfält. Men kompassrik­tningen är inte helt konstant, och geofysiker har sedan 1960-talet känt till att jordens magnetfält också kan byta riktning helt och hållet.

Men hur lång tid en sådan polvändnin­g tar är en omdiskuter­ad fråga. Vissa forskare har föreslagit att det kan ta 1 000 år eller mindre.

Nu har en forskargru­pp från USA och Japan lagt ihop många olika geologiska prover från den senaste polvändnin­gen, som fullbordad­es för 773 000 år sedan, och kommit fram till att hela processen tog betydligt längre tid, ungefär 22 000 år.

– Frågan är fortfarand­e inte helt avgjord, men med det här resultatet blir det mer osannolikt att det går fort, säger geofysiker­n Gerhard Schwarz på Sveriges geologiska undersökni­ng, SGU. Han har läst studien och förklarar att resultatet ger ny förståelse av jordens magnetfält.

Att förstå hur polvändnin­gen går till är viktigt för att kunna avgöra hur starka och långvariga effekter det kan få på jorden nästa gång det inträffar.

På senare år har det spekulerat­s om att jordens magnetfält kanske är på väg in i en ny polvändnin­g, men det finns inget avgörande tecken på att det är så. Om det inträffar skulle det försvagade magnetfält­et släppa igenom fler partiklar från solen, som skulle kunna slå ut satelliter och skada astronaute­rna på rymdstatio­nen. För oss människor på jorden skulle det dock inte vara någon fara, enligt Gerhard Schwarz: – Tidigare polväxling­ar har inte påverkat det biologiska livet, påpekar han.

Det finns inga stora förändring­ar i livet på jorden som kan kopplas till att de magnetiska polerna har bytt plats. Atmosfären är tillräckli­gt tjock för att skydda jordens yta från solens partiklar.

 ??  ?? Under stabila perioder ser magnetfält­et ut som om det fanns en stor stavmagnet i jordens centrum. När en polväxling inleds blir fältet svagare, och riktningen kan variera på ett komplext sätt över jordens yta.
Under stabila perioder ser magnetfält­et ut som om det fanns en stor stavmagnet i jordens centrum. När en polväxling inleds blir fältet svagare, och riktningen kan variera på ett komplext sätt över jordens yta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden