Forskning & Framsteg

Hjärnan är kropp och själ tillsamman­s

- Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? MEJLA MIG! viveka.ljungstrom@fof.se

Det här numret av Forskning & Framsteg ägnar vi nästan uteslutand­e åt hjärnan, på ett eller annat sätt.

Enlig Folkhälsom­yndigheten­s senaste rapport Folkhälsan i Sverige 2018 har var femte svensk någon gång fått diagnosen depression av läkare. I Europa är depression den enskilt största orsaken till funktionsf­örlust och långvarig nedsatt hälsa, enligt Världshäls­oorganisat­ionen. Depression kan vara mer eller mindre allvarlig och också mer eller mindre svår att behandla.

Ofta sker det i en kombinatio­n av medicineri­ng och terapi. Långt ifrån alla blir friska från sin depression. Bara i Sverige räknar man med att det finns 120 000 människor med terapiresi­stent depression. Men kanske finns det nu ett läkemedel som kan hjälpa de allra sjukaste. På sidan 24 skriver vi om hur en form av ketamin i nässprej verkar vara en effektiv behandling.

Hjärnan är på många sätt en gåta, även om hjärnforsk­ningen hela tiden gör nya framsteg och hittar små pusselbita­r längs vägen. Det är långt kvar tills vi förstår hur hjärnan bär sig åt för att skapa våra jag och vårt medvetande om oss själva och världen.

Kanske kommer vi aldrig att hitta svaren. Men det betyder inte att man inte kan försöka. Och när hjärnforsk­ningen bli allt mer avancerad ökar intresset från andra forsknings­områden att ta del av framstegen. På sidan 50 skriver vi om hur didaktiker och psykologer arbetar tillsamman­s med hjärnforsk­are för att hitta nya sätt att undervisa, bland annat genom att mäta aktivitete­n i hjärnan under inlärning.

En titt in i djurs hjärnor är väldigt fascineran­de, se sidan 36. Bland annat blir naturens sätt att effektivis­era tydlig. Evolutione­n har utvecklat precis så mycket

nervsystem som behövs för en given organism i den miljö den lever i. Behövs det ingen hjärna, ja då kan den i stort sett uteslutas, som hos svampdjure­n.

Människan har en extremt energikräv­ande hjärna. Så mycket som 20 procent av energin från det vi äter går åt till att försörja den, när den är i vila, se sidan 22.

Men med detta sagt är den mänskliga hjärnan trots det mycket effektiv i jämförelse med alla andra system som vi har skapat för att lagra och processa informatio­n. På sidan 54 berättar vi om hur forskare försöker få ner energiförb­rukningen i smarta datorer och artificiel­l intelligen­s genom att bland annat studera våra hjärnor och nervsystem. För hur smarta de än har blivit, teknikerna som kan hjälpa oss att lagra, bearbeta och tolka informatio­n, så är

de enormt energikräv­ande. Man räknar med att bara molntjänst­erna, där mycket av alla de data vi varje dag samlar in, står för lika mycket koldioxidu­tsläpp som flyget. Och enligt forskare på Kungliga tekniska högskolan kommer internet att ta hela dagens energiprod­uktion i anspråk, om bara tio år. Kanske hittar forskarna aldrig svaret på hur hjärnan verkligen fungerar. Kanske är frågan lika svår som den om hur

universum är uppbyggt. Eller kanske är den svårare, för på sidan 60 får vi nämligen möta den kanadensis­ka fysikern Neil Turok, som menar att svaret på frågan om universums uppbyggnad är mycket enkel.

Den 15 november är det dags för vår årliga dag om hjärnan. Hoppas att vi ses där.

 ??  ??
 ??  ?? HJÄRNAN I FOKUS
Varje år gör vi på Forskning & Framsteg ett specialnum­mer om hjärnan. Ämnet är omfattande och forskning om hjärnan är viktig inom en lång rad discipline­r. Björn Öbergs omslagsill­ustration av detta nummer sätter verkligen hjärnan i centrum.
HJÄRNAN I FOKUS Varje år gör vi på Forskning & Framsteg ett specialnum­mer om hjärnan. Ämnet är omfattande och forskning om hjärnan är viktig inom en lång rad discipline­r. Björn Öbergs omslagsill­ustration av detta nummer sätter verkligen hjärnan i centrum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden