Forskning & Framsteg

Alltför rena möss leder forskning fel

DJURFÖRSÖK Lovande experiment på möss med nya läkemedel slutar ofta i besvikelse när försöken upprepas på människor. Det kan bero på att laboratori­emöss har en utarmad flora av tarmbakter­ier och andra mikrober, enligt en ny studie.

- Av Per Snaprud

Stephan Rosshart, immunolog vid universite­tet i tyska Freiburg, har ägnat veckor åt att fånga möss på hästgårdar.

– Jag ville ha tag i vilda möss på grund av deras mikrober, säger han.

Vid födseln får vilda musungar mängder av mikrober från sin mamma. Bakterier, virus och andra mikroorgan­ismer följer med genom livet och påverkar hur immunsyste­met utvecklas.

Laboratori­emöss är annorlunda. De är inavlade för att minimera effekten av ge

netiska skillnader. Dessutom växer de upp i en nästan steril miljö och har därför en torftig flora av mikrober.

Stephan Rosshart och hans medarbetar­e misstänkte att bristen på mikrober kunde vara en felkälla i forskninge­n. Därför överförde de musembryon så att vilda mushonor blev dräktiga med den vanligaste stammen av inavlade laboratori­emöss. Ungarna föddes med vildmössen­s rika uppsättnin­g av mikrober.

Dessa ”förvildade” laboratori­emöss

testades sedan i två försök där vanliga laboratori­emöss gett vilseledan­de resultat.

Det ena handlade om att häva symtom på blodförgif­tning, det andra om att hejda inflammato­riska processer, som bland annat orsakar autoimmuna sjukdomar.

I båda fallen hade vanliga laboratori­emöss gett lovande resultat. Men i försök på människor hade behandling­arna visat sig värdelösa. Patienter utsattes för risker utan att bli ett skvatt friskare.

Forskarna gjorde exakt samma experiment med sina förvildade laboratori­emöss. Där hade ingen av behandling­arna någon effekt. Djurförsök­en gav alltså samma besked som tester på människor.

– Pålitliga djurförsök är viktiga för att undvika onödiga tester på människor, som är dyra, tidskrävan­de och i värsta fall farliga, säger Stephan Rosshart.

Hans slutsats är att möss med en normal flora av mikrober bättre efterlikna­r människans immunreakt­ioner än dagens konvention­ella laboratori­emöss. Resultaten är publicerad­e i tidskrifte­n Science.

Så mycket kokain beslagtogs inom EU under år 2017. Det är en dubblering från 2016, enligt en färsk sammanstäl­lning från EU-organet EMCDDA. Antalet personer som för första gången sökte hjälp för kokainmiss­bruk ökade med 37 procent mellan 2014 och 2017.

 ??  ?? Labbmössen­s rena miljö ställer till det för forskninge­n.
Labbmössen­s rena miljö ställer till det för forskninge­n.
 ?? ISTOCK, UNIVERSITY OF PENNSYLVAN­IA ??
ISTOCK, UNIVERSITY OF PENNSYLVAN­IA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden